Ilmastonmuutos uhkaa maailman lasten oikeuksia
Tavoitteet:
- Oppia ymmärtämään ilmastonmuutoksen vaikutuksista lapsen oikeuksiin kaikkialla maailmassa.
Ohjeet:
- Jaa oppilaat pienryhmiin. Tutustukaa Lapsen oikeuksien sopimukseen:
YK:n lapsen oikeuksien sopimus on lapsia koskeva ihmisoikeussopimus, jonka tärkein tavoite on terveyden, koulutuksen, tasa-arvon ja turvan takaaminen kaikille lapsille. Se määrittelee kaikille lapsille kuuluvat perustavanlaatuiset ihmisoikeudet. Lähes kaikki maailman maat ovat hyväksyneet sopimuksen. - Pohtikaa alla lueteltuja ilmastonmuutoksen vaikutuksia lapsen oikeuksiin. Pohtikaa pienryhmissä: Miten ilmastonmuutos uhkaa korteissa olevien lapsen oikeuksien toteutumista?
- Kootkaa yhteen ryhmien pohdinnat: Millaisia uhkatilanteita tunnistitte? Kootkaa pienryhmien vastaukset yhteen esimerkiksi taululle, sanapilveen tai jaettuun asiakirjaan.
- Keskustelkaa lopuksi: Mitkä lapsen oikeudet ovat mielestänne vakavimmin uhattuina? Entä uhkaako ilmastonmuutos Suomessa asuvien lasten oikeuksia? Miten?
Ilmastonmuutoksen vaikutukset lapsen oikeuksiin
Artikla 2: Kaikilla lapsilla on samat oikeudet
Ilmastonmuutos uhkaa maailman lasten välistä yhdenvertaisuutta. Kuivuus, tulvat ja muut sään ääri-ilmiöt iskevät usein pahiten maihin, jotka ovat jo ennestään kaikkein köyhimpiä. Köyhimmillä mailla ei myöskään ole rahaa varautua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin samoin kuin rikkaammilla mailla. Samoin köyhimmillä perheille on huonommat mahdollisuudet suojata lapsiaan ilmastonmuutoksen vaikutuksilta kuin varakkaammilla perheillä.
Artikla 6: Oikeus elämään
Koska ilmastonmuutos uhkaa ruoan ja veden saatavuutta, se uhkaa myös lasten kehitystä ja selviytymistä. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat myrskyt ja tulipalot uhkaavat suoraan lasten henkeä.
Artikla 22: Pakolaislapset
Ilmastonmuutoksen vuoksi monet lapset perheineen joutuvat lähtemään pakoon kotiseuduiltaan. Pakolaisuuteen johtaa esimerkiksi kuivuus, tulvat, nälkä ja jano.
Artikla 24: Oikeus terveyteen ja terveydenhuoltoon
Esimerkiksi kuivuus, tulvat ja sairauksien lisääntyminen vaikuttavat lasten terveyteen. Myrskyt tuhoavat terveyskeskuksia ja sairaaloita ja kulkuyhteyksiä terveyspalveluiden ääreen.
Artikla 27: Oikeus riittävään elintasoon
Esimerkiksi kuivuus ja tulvat tuhoavat koteja ja vievät vanhempien elinkeinoja, jolloin perheen mahdollisuudet ruuan, veden ja vaatteiden hankkimiseen heikkenevät.
Artikla 28: Oikeus ilmaiseen koulutukseen
Luonnonkatastrofi t tuhoavat lasten kouluja, joten koulut voivat olla kiinni pitkiäkin aikoja. Tulvien vuoksi
kylät voivat joutua saarretuiksi, jolloin matka koululle on mahdoton. Osa lapsista joutuu jäämään kotiin,
koska kotona tarvitaan työvoimaa tai vanhemmilla ei ole varaa ostaa koulutarvikkeita, kun rahat kuluvat
jälleenrakennustyöhön.
Artikla 38: Sota ja aseelliset konfliktit
Ihmisten toimeentulon heikkeneminen ja pula ruuasta ja vedestä aiheuttavat levottomuutta ja pahimmillaan konflikteja. Alueet tai valtiot voivat myös ajautua kiistaan siitä, kenelle vähenevät vesivarat kuuluvat. Konflikteissa lasten asema on erityisen heikko ja he tarvitsevat suojelua.