Hoppa till innehållet

Så här talar du till ett barn om barnets rättigheter

Barnkonventionens dag firas årligen 20.11. Med hjälp av de här tipsen kan du prata om barnets rättigheter med ett barn som är viktigt för dig. Låt oss ta med barnen i människorättsdiskussionen!

På barnkonventionens dag firar vi FN:s konvention om barnets rättigheter och att barnets rättigheter försvarar barnens särställning och mänskliga rättigheter överallt i världen.

Varje barn har rätt att höra och prata om barnets rättigheter. De kan dock kännas komplicerade som diskussionsämne. Med hjälp av de här tipsen kommer du i gång. 

 

Barnkonventionens dag firas årligen 20.11.
© UNICEF/UN0543917

1. Leta efter exempel i barnets egen vardag

Man kan prata om barnets rättigheter även med ett litet barn med beaktande av hens åldersgrupp. Fundera vilka teman i anslutning till barnets rättigheter som just nu är aktuella i barnets eget liv och inled diskussionen utgående från dem. Konkretisera de olika temana genom att berätta exempel från vardagliga situationer.  

Med hjälp av listan i UNICEFs barnkonventionen i korthet kan du snabbt påminna dig själv om de viktigaste temana i FN:s konvention om barnets rättigheter. 

2. Fråga hur det känns för barnet

Att hantera känslor är en viktig del av en diskussion med ett barn. Fråga hur det till exempel känns för barnet att hen har rätt att leka och vila och lära sig nya saker. Gläds tillsammans över barnets rättigheter!

Det kan också väcka svåra eller negativa känslor hos ett barn att behandla barnets rättigheter. Barnet kan till exempel börja fundera på varför barnets rättigheter inte uppfylls överallt i världen, varför en del barn inte får gå i skola eller får mat. Hjälp barnet att klä även sina negativa känslor i ord och se till att barnet känner sig tryggt efter diskussionen. 

3. Fundera vad ni kan göra tillsammans

Stöd barnets egen verksamhet genom att fundera hur ni tillsammans kan främja att barnets rättigheter uppfylls. Ingen får till exempel mobbas eller diskrimineras. Fundera tillsammans hur ni kan agera i er egen vardag så att till exempel icke-diskriminering skulle uppfyllas bättre?

4. Beakta barnets kommentarer och frågor

Låt barnet uttrycka sina egna åsikter och ställa frågor som bekymrar hen, även om de skulle leda in diskussionen en aning på sidospår. Svara på frågorna efter åldern och sanningsenligt. Ni kan också tillsammans leta fram mer information om ämnen som intresserar barnet till exempel på nätet.

Du kan också själv ställa tilläggsfrågor till barnet exempelvis om hur barnet tycker att barnets olika rättigheter uppfylls till exempel på daghemmet, i skolan eller i gårdslekarna med kompisarna. Poängtera att barnen är experter i frågor som gäller dem själva.

5. De vuxnas skyldigheter skapar trygghet för barnen

Påminn som avslutning på diskussionen att de vuxna bär ansvaret för att barnets rättigheter uppfylls. Barnen ska alltid få stöd och skydd av de vuxna, och de behöver inte ensamma kunna avgöra svåra saker.