Hoppa till innehållet

Så här talar du om skolbedömningen med ett barn 

Det är skäl att minnas för alla närstående till skolelever att skolvitsorden inte är någon människovärdesmätare. Varje barn är värdefullt och unikt i sig självt.

I slutet av terminen väntar man redan på lovet. Samtidigt kan skolbedömningen och -vitsorden ge upphov till glädje, bekymmer och även frågor hos många barn och vuxna. Med hjälp av de här tipsen och synvinklarna kan du diskutera med ett barn om de tankar och frågor som skolbedömningen väcker.

1. Bekanta er tillsammans med barnets rättigheter

Barnens och de ungas mänskliga rättigheter fastställs i Konventionen om barnets rättigheter, som gäller alla som är under 18 år. Den är barnens egen, särskilda människorättskonvention, som gäller alla världens barn. Barnets rättigheter är exempelvis rätt till skolgång, lek och vila, mat och dryck och egna åsikter. Varje barn har rätt att höra och diskutera om barnets rättigheter.      
  
Skolbetyget talar om hur väl en elev har lärt sig de saker som man har övat under skolåret. Syftet med bedömningen av en elev är att styra och sporra studierna samt utveckla elevens förutsättningar för självvärdering. Man kan tala med barnet om att skolbedömningen inte ökar eller minskar någons värde. Varje barn är värdefullt i sig själv och detta kan inte minskas eller tas bort. Om ett barn upplever sig ha misslyckats, kan barnet stödas i att öva självmedkänsla och hantera känslan av misslyckande genom att påminna om att skolvitsorden inte anger hens värde.

2. Identifiera barnets styrkor

Varje barn är unikt. Diskutera med barnet om styrkorna och stöd identifieringen av de egna styrkorna. Styrkor kan vara egenskaper, talanger och färdigheter som får fram de bästa sidorna hos oss och är bra för andra. Exempelvis uthållighet eller förmåga att arbeta i grupp kan vara styrkor. Styrkor kan också vara saker och sysselsättningar, som barnet tycker mest om eller som är viktiga för barnet, till exempel att hitta på lekar eller spela fotboll.   
  
Skolbedömningen är en mätning av kunnandet och en människas alla styrkor, förmågor och kunskaper ryms inte alltid med i mätarna. Alla styrkor kommer inte till synes i skolbedömningen. Ni kan fundera på hurdana styrkor ett barn utöver skolan har hemma, i fritidssysselsättningar och med kompisar. Genom att identifiera styrkorna kan man stärka barnets jaguppfattning. Det lönar sig alltid att vara stolt över sina styrkor.

3. Påminn barnet om att skolbedömningen inte riktas mot barnet som person

Konventionen om barnets rättigheter garanterar varje barn rätt till likvärdigt bemötande. Varje barn har också rätt att gå i skola. Man har utarbetat gemensamma bedömningsgrunder för att det ska vara möjligt att lära sig så likvärdigt som möjligt och att det ska vara möjligt att följa med hur lärandet framskrider.   
  
Man kan påminna barnet om att skolbedömningen inte riktas mot eleven som person eller hens personliga egenskaper. Syftet med skolbedömningen är att informera eleven om hens framsteg och lärande. Kunnandet jämförs inte med andra elever utan allmänna kriterier som beskriver kunnandet samt elevens egna framsteg. Ibland kan kunnandet inte komma till synes av en eller annan orsak eller så kan kunnandet ännu utvecklas. Bedömningen anger alltså inte nödvändigtvis kunnandets riktning, endast situationen under ett skolår eller en termin.

4. Diskutera om syftet med att gå i skola

Med tanke på tillgodoseendet av barnets rättigheter är syftet med att gå i skola inte att sträva efter högre vitsord utan barnets rätt att växa till sin fulla potential. Enligt konventionen om barnets rättigheter har varje barn en mänsklig rättighet att gå i skola. Utbildningen ska främja högaktning av de mänskliga rättigheterna, barnets föräldrar samt den egna och andra kulturer. Bedömningen syftar också till att stödja dessa målsättningar.  
  
Syftet med Konventionen om barnets rättigheter är att trygga tillgodoseendet av barnets rättigheter. När ett barns rättigheter tillgodoses, kan barnet växa till sin fulla potential. Utbildningen ska sträva efter att utveckla barnets växt till sin fulla potential.

5. Fundera tillsammans på något trevligt att göra på lovet eller under fritiden

Skolgången är en viktig del av barnets liv. I Konventionen om barnets rättigheter har också skrivits in varje barns rätt till lek, vila och fritid, samt till att delta i konst- och kulturaktiviteter. Det lönar sig att diskutera med barnet även om vilans och fritidens betydelse för den egna välfärden och växten. Också via dem kan man hitta sina egna styrkor och lära sig nya färdigheter. Även vila är en färdighet som man kan öva. Vila, lek och fritid är också viktiga i sig själva. Människovärde behöver man inte förtjäna med skolvitsord, det får varje barn.    
   
Ge barnet ett Tians betyg. Det påminner barnet om att hen är värdefull och unik i sig: Tians betyg.