Toinen kärsää käyttää - elefanttihana edistää käsienpesua
Mikä ihme on elefanttihana? Se on kestävä ja vettä säästävä käsienpesuhana, jonka kehitimme Ugandassa yhdessä koululaisten, opiskelijoiden ja Biolanin kanssa. Lue tämä blogikirjoitus, niin tiedät, mistä se sai nimensä.
”Muista pestä kädet, kun käyt vessassa!”
”Käsienpesun kautta syömään!”
Suomessa lapset oppivat pesemään kätensä pienestä pitäen. Ja mikäpä on pestessä, kun puhdasta vettä ja saippuaa on aina tarjolla. Isolla osalla maailman lapsista ei ole mahdollisuutta käsihygieniaan. Sillä on vakavat seuraukset.
Perussairauksiin, kuten ripuliin tai keuhkokuumeeseen, kuolee vuosittain 1,8 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta. Tutkimusten mukaan käsienpesu saippualla voi vähentää jopa puoleen riskin sairastua näihin tauteihin.
Käsienpesun edistäminen on yksi UNICEFin hygieniatyön päätehtävistä. Koulu on luonnollinen paikka tälle työlle.
Käsihygienia myös vaikuttaa lasten oppimiseen. Jos koulussa ei ole mahdollisuutta pestä käsiä, lapset sairastuvat helposti ja poissaoloja kertyy paljon.
Ongelmana veden puute ja hanojen rikkoutuminen
UniWASH-hankkeessamme Ugandassa kehitimme yhdessä opiskelijoiden kanssa kestävän, vettä säästävän käsienpesuhanan prototyyppiä.
Paikalliset koululaiset nimesivät hanan elefanttihanaksi, koska se heidän mielestään muistutti elefantin kärsää. Nimi jäi elämään, vaikka hana on matkan varrella muuttunut erinäköiseksi.
Elefanttihanan ensimmäinen prototyyppi. ©UNICEF
Ugandalaisten koululaisten käsienpesua hankaloittaa muun muassa veden puute ja se, että käsienpesuhanat menevät usein rikki. Käsien peseminen ei myöskään ole vakiintunut tapa kaikille lapsille.
Elefanttihanan avulla pyrittiin ratkaisemaan näitä haasteita: Se on yhdellä painalluksella toimiva, kestävä hana, ja siitä valuu juuri riittävä määrä vettä, jotta kädet saa puhtaaksi.
Veden säästäminen on tärkeää, sillä ugandalaisissa kouluissa veden kantaminen kaivolta käsienpesupaikalle on oppilaiden tehtävä. Kun vettä ei läträtä turhaan, se ei lopu kesken ja sen kantamiseen kuluu vähemmän aikaa oppilailta.
Lapsia elefanttihanan käyttö on kiehtonut myös hanan erilaisen ulkonäön takia. Uuden ratkaisun pitääkin olla käytännöllisyyden lisäksi myös kiinnostava.
Lapset asiantuntijoina
Elefanttihanan tuotekehityskaari on ollut ainutlaatuinen: Hana sai alkunsa Aalto-yliopiston opiskelijoiden kenttätutkimuksesta vuonna 2012. Opiskelijat jatkoivat sen kehittämistä yhdessä ugandalaisten koululaisten kanssa UNICEFin UniWASH-hankeessa.
Matkan varrella elefanttihana kehittyi erinäköiseksi. Kuvassa hanaa testataan Ugandassa vuonna 2016. ©UNICEF/Uganda 2016/Kaskinen
Myöhemmin hanahanke laajentui yritysvetoiseksi tuotekehitykseksi, kun yrityskumppanimme Biolan ryhtyi kehittämään hanaa eteenpäin. Biolan on kehittänyt elefanttihanan viimeisimmän version, josta tehdään lopullinen tuotetestaus UNICEFin tukemissa kouluissa Mosambikissa.
Lasten näkemyksiä on kuultu hanan eri kehitysvaiheissa. Myös lopullisen tuotetestauksen asiantuntijoita ovat hanaa testaavat koululaiset Mosambikissa.
Käsihygienian edistämiselle on huutava tarve. Maailman koululaisista yli 900 miljoonalta puuttuu mahdollisuus käsinpesuun. Jokaisella lapsella on oikeus kunnon hygieniaan, terveyteen ja koulunkäyntiin. Elefanttihana on askel kohti näiden tavoitteiden toteutumista.
***
Käsien pesun edistäminen liittyy kestävän kehityksen tavoitteeseen 6. Puhdas vesi ja sanitaatio.
UniWASH-hanketta on toteutettu vuodesta 2014 lähtien ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin.