Siirry sisältöön

Beirut toipuu räjähdyksistä

Mitä kuuluu Beirutiin neljä kuukautta elokuun räjähdysten jälkeen? UNICEF auttaa perheitä psykososiaalisella tuella, kunnostaa rakennuksia ja huolehtii lasten oikeudesta etäopetukseen. Suomesta kaupunkiin lähti aivan erityistä tukea.

Suomen UNICEF Artikkeli
Suomen UNICEF
Aikuinen pitelee kahta lasta sylissään päät yhteen painettuina.
© UNICEF/UNI360109/Francis

Tiistai-iltana, elokuun neljäntenä päivänä, Libanonin pääkaupungin Beirutin asukkaiden elämä suistui raiteiltaan. Kaupungin satama-alueella tapahtui kaksi massiivista räjähdystä, jotka tuhosivat satama-alueen ja lähikorttelit. Räjähdysten todennäköinen syy oli huolimattomasti varastoitu ammoniumnitraatti.

Onnettomuudessa kuoli 200 ja loukkaantui 6 500 ihmistä. 300 000 kaupungin asukasta menetti kotinsa. Heistä kolmasosa oli lapsia. 

Libanonin tilanne oli taloudellisen ja yhteiskunnallisen kriisin sekä koronapandemian vuoksi levoton jo valmiiksi. Maassa on satojatuhansia Syyrian sisällissotaa paenneita lapsia, joita muun muassa UNICEF auttaa.

Nyt edessä on myös pääkaupungin jälleenrakennusurakka. Räjähdysten jälkeen moni aiemmin omillaan toimeen tullut kaupunkilainen tarvitsee ruokaa, rahaa ja monipuolista tukea kuntoutumiseen. Räjähdyksissä loukkaantui yli tuhat lasta.   UNICEF oli välittömästi paikalla antamassa perheille ja lapsille ensiapua: ruokaa, puhdasta vettä, lääkkeitä, vaatteita.  

Lapsille tärkeintä on
pikainen paluu arkeen

Lapsille tärkeintä on pikainen paluu arkeen. UNICEFin mukaan jopa  600 000 lasta kärsii onnettomuuden aiheuttamasta stressistä. 

 – Akuutti ensiapuvaihe on ohi, ja keskitymme nyt lasten psykososiaaliseen tukeen. Hyödynnämme jo olemassaolevia ohjelmiamme, joihin lisäämme uusia keinoja, UNICEFin Libanonin maatoimiston lastensuojeluasiantuntija Jackline Atwi kertoo.

 Tukea suunnataan suoraan huoltajille.

– He elävät arkea lasten kanssa. Heillä on parhaat mahdollisuudet palauttaa lasten turvallisuudentunne, kun he saavat siihen työkaluja. Vanhemmathan ovat itsekin kokeneet kovia.

Fatme, 8, näki serkkujensa haavoittuvan putoilevista kivistä ja lasista. Tyttö kaipaa englannin, matematiikan ja historian tunteja ja opettajiaan. UNICEFin puistoissa Fatme voi leikkiä ja opiskella turvallisesti. 

UNICEF kunnostaa kouluja
ja työllistää nuoria

Koulujen vaurioituminen vaikutti yli 80 000 lapsen ja nuoren elämään. Valtaosa räjähdysalueen kouluista ei voinut avata oviaan lukuvuoden alkaessa. Yhteensä yli 180 oppilaitosta kärsi vahinkoja.

UNICEF kunnostaa kouluja ja kehittää keinoja, joilla myös heikoimmassa asemassa olevat oppilaat pääsevät etäopetuksen piiriin. Tämä työ oli alkanut jo ennen räjähdyksiä koronapandemian aiheuttaman koulusulun vuoksi.

UNICEF auttaa myös aikuisikää lähestyviä nuoria ottamalla heidät mukaan kotikaupunkinsa jälleenrakennukseen. Nuoret esimerkiksi siivoavat, tekevät korjaus- ja asennustöitä ja valmistavat sekä jakavat ruokaa. Työelämätaitojen ja rahallisen korvauksen lisäksi työ antaa nuorille uskoa tulevaisuuteen. 

Pandemiatilanteessa pitää saada
puhdasta vettä

Koronatartunnat lähtivät nopeaan kasvuun elokuussa, kun ihmiset tungeksivat sairaaloihin ja pelastustyöt veivät huomion. Samanaikaisesti hoitokapasiteetti kutistui, kun moni sairaala ja terveyskeskus vaurioitui.

Heti räjähdysten jälkeen UNICEF perusti kaupunkiin uusia kylmäsäilytyspisteitä ja toimitti satama-alueelle varastoituja sairaalatarvikkeita, kuten rokotteita, turvaan.

Osa satama- alueen sairaalatarvikkeista tuhoutui, mutta UNICEF on toimittanut sairaaloihin uusia hoitotarvikkeita, lääkkeitä ja rokotteita. Kaupunkilaisille on koronatartuntojen ehkäisemiseksi jaettu maskeja ja hygieniapakkauksia. 

Pandemiatilanteessa tärkeintä on saada puhdasta pesu- ja juomavettä. UNICEF on auttanut 19 000 ihmistä takaisin vedenjakelun piiriin ja asennuttanut kotitalouksiin yli 4 800 vesitankkia. Tankkien ja pumppujen asennustöillä on työllistetty melkein 1 000 nuorta. 

Onnettomuus koetteli etenkin pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Moni perhe kärsii tulonmenetyksistä.  Tätä varten UNICEF on kehittänyt yhteistyössä kumppanijärjestöjen ja paikallisviranomaisten kanssa Emergency Cash Grant -käteisavustusjärjestelmän, joka on tarkoitettu kaikkein haavoittuvimmille ryhmille.

Suora rahallinen tuki perheille on tärkeää, koska köyhyydestä kärsivät usein ensimmäiseksi lapset.  Käteisapu tavoittaa yli 80 000 beirutilaista. Sen hakukriteerit on pidetty väljinä, koska tällä hetkellä niin moni on työtön tai muuten avun tarpeessa.  

Faten kiittää
UNICEFia tuesta

Yksi selviytyneistä ja käteisapuun sekä perhetukeen oikeutetuista on Faten, siivoojana itsensä elättävä kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti.

 – Olin töissä, kun kuulin räjähdykset. Ensimmäinen ajatukseni koski lapsiani. Lähdin kotiin niin nopeasti kuin jaloistani pääsin, mutta minusta tuntui, että poljin paikoillani, Faten kertaa elokuun alun tapahtumia.

Lapset löytyivät kodin läheltä päällisin puolin vahingoittumattomina, mutta järkyttyneinä. Fatenin koti oli kärsinyt suuria vahinkoja. Sisällissodan kokenut Faten arvelee, että räjähdysten jälkipyykki tulee olemaan hänelle sodanjälkeistä suurempi.

 – Silloin minulla ei ollut vastuuta lapsista. Nyt näen maailman lasteni silmin, ja kaikki näyttää toisenlaiselta. Haluan vain olla turvassa. Vanhin tyttäreni auttaa minua. Puhun hänen kanssaan siitä, mitä tapahtui, ja hän selittää asiat sisaruksilleen.

Faten kiittää UNICEFia ja sen partnerijärjestöä Himayaa monipuolisesta tuesta.  – He tarkistivat heti räjähdysten jälkeen, miten lapset voivat ja kysyivät, mitä tarvitsemme. Siitä asti he ovat olleet täällä meitä varten, luomassa toivoa. Uskon, että jonain päivänä palaamme normaaliin. 


Heti räjähdysten jälkeen käynnistämämme hätäapukeräys tuotti 250 000 euroa. Varat käytetään perheiden tukeen ja rakennusten kunnostukseen.

Myös Metso Outotec tukee työtämme Beirutissa lahjoittamalla UNICEFille kivenmurskauslaitteita räjähdysalueen raivaukseen ja jälleenrakennukseen. Metso Outotecin lahjoituksen arvo on noin 900 000 euroa.

Lämpimät kiitokset kaikille lahjoittajille!

UNICEF tarvitsee 42 miljoonaa euroa työhönsä Beirutissa. Tavoitteesta on koossa kolmasosa.


Aloituskuva: Yksinhuoltajaäiti Fatenin koti vahingoittui räjähdyksissä pahoin. Perhe sai UNICEFin apua heti. © UNICEF/UNI360109/Francis

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran Suomen UNICEFin Lasten puolella -lehdessä joulukuussa 2020.

Julkaistu17.12.2020