Siirry sisältöön

Lapsen oikeudet koskevat kaikkia lapsia

Luokka-asteet: 1.-3.
Oppiaineet: katsomusaineet, kuvataide, äidinkieli ja kirjallisuus
Tuotetyyppi: Tehtävät

Tavoitteet

  • Tutustua lapsen oikeuksiin ja ymmärtää, mitä lapsen oikeudet ovat.
  • Huomata, miten lapsen oikeudet näkyvät omassa elämässä.

 

Ohjeet

1. Katsokaa Reetta, Jaakko ja lapsen oikeudet (3:27 min).

 

2. Tutkikaa lapsen oikeuksia ja niihin liittyviä kuvia kuvaympyrästä. Keskustelkaa siitä, miten lapsen oikeudet näkyvät kuvissa. Entä miten oikeudet näkyvät oppilaiden elämässä esimerkiksi kotona, koulussa, harrastuksissa tai koulumatkalla?

 

3. Tehkää oma lapsen oikeuksien juliste tai valokuvanäyttely. Jaa oppilaat pienryhmiin. Anna jokaiselle pienryhmälle työstettäväksi yksi lapsen oikeus kuvaympyrästä. Jokainen pienryhmä listaa juttelemalla tai kirjaamalla, miten oikeus näkyy omassa elämässä. Ottakaa valokuvia, joissa oppilaat tekevät lapsen oikeuksia kuvaavia keksimiään asioita. Valokuvassa voi olla koko pienryhmä tai voitte kuvata jokaisesta oppilaasta oman valokuvan. Kootkaa valokuvat yhteen yhteiseksi lapsen oikeuksien näyttelyksi luokan seinälle tai digitaalisesti esimerkiksi diaesitykseksi tai kollaasiksi.

Tehtävän voi toteuttaa myös piirtämällä tai leikkaamalla lehdistä kuvia ja ryhmittelemällä kuvat.

 

4. Katselkaa yhdessä kuvaympyrän kuvia ja keskustelkaa lapsen oikeuksien sopimuksesta:

  • Ihmisoikeuksilla tarkoitetaan asioita, jotka kuuluvat jokaiselle ihmiselle, riippumatta ihmisen asuinpaikasta, varallisuudesta, uskonnosta, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, ihonväristä, koulutustasosta tai perheestä tai mistään muustakaan syystä. Ketään ei saa syrjiä.
  • Lapset tarvitsevat erityistä huolenpitoa ja siksi lapsille on laadittu oma ihmisoikeussopimus, Lapsen oikeuksien sopimus. Lapsen oikeudet kuuluvat jokaiselle alle 18-vuotiaalle lapselle kaikkialla maailmassa.
  • Suomi ja 195 maailman maata ovat luvanneet muuttaa lakinsa lapsen oikeuksien sopimuksen mukaiseksi ja huolehtia, että lapsen oikeudet toteutuvat.
  • Huolimatta lupauksista lapsen oikeudet eivät toteudu kaikkialla. On tärkeää, että jokainen tuntee oikeudet, jotta ihmiset osaavat edistää ja vaatia niiden toteutumista.
  • Myös lapset voivat vaikuttaa oikeuksien toteutumiseen. Jokainen voi esimerkiksi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että luokkakavereilla on turvallista ja hyvä olla koulussa ja mahdollisuus oppia uusia asioita

Avaa liite

Suomeksi

Ideoita opetukseen ja aiheita aamunavauksiin. Tilaa opettajien uutiskirje.

Opettajille suunnattu ihmisoikeus- ja globaalikasvatuksen uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla.