Hoppa till innehållet

Barnets rättigheter gäller alla barn

Årskurser: 1.-3.
Läroämne: bildkonst, livsåskådningskunskaper, modersmål och litteratur
Produkttyper: Uppgifter

Målsättningar

  • Att bekanta sig med barnets rättigheter och förstå vad barnets rättigheter är.
  • Att märka hur barnets rättigheter syns i det egna livet samt i barnens liv på olika håll i världen.

Instruktion

1. Se på Barnets rättigheter med Anna och Alvar (3:27 min).


2. Undersök barnets rättigheter och de bilder som ansluter sig till dem i bildcirkeln. Diskutera hur barnets rättigheter syns i bilderna. Och hur syns då rättigheterna i elevernas liv exempelvis hemma, i skolan, fritidssysselsättningarna eller på skolvägen?


3. Gör en egen affisch eller fotoutställning över barnets rättigheter. Dela upp eleverna i smågrupper. Ge åt varje smågrupp en barnrättighet ur bildcirkeln att behandla. Varje smågrupp gör genom att prata eller skriva upp en lista över hur rättigheten syns i det egna livet. Ta foton, där eleverna gör saker de hittar på som beskriver barnets rättigheter. På fotot kan finnas hela smågruppen eller så kan ni ta ett eget foto av varje elev. Sammanställ fotona till en gemensam utställning över barnets rättigheter på klassväggen eller digitalt exempelvis som en diashow eller ett collage.

Man kan också utföra uppgiften genom att rita eller klippa ut bilder ur tidningar och gruppera bilderna.

 

4. Titta tillsammans på bilderna i bildcirkeln och diskutera om konventionen om barnets rättigheter:

  • Med mänskliga rättigheter avses sådant som tillkommer varje människa oberoende av människans boningsort, förmögenhet, religion, kön, sexuella inriktning, hudfärg, utbildningsnivå eller familj eller någon som helst annan orsak. Ingen får diskrimineras.
  • Barn behöver särskild omvårdnad och därför har det utarbetats en egen människorättskonvention för barnen, Konventionen om barnets rättigheter. Barnets rättigheter tillkommer varje barn under 18 år överallt i världen.
  • Finland och 195 av världens länder har lovat att ändra sina lagar så att de står i samklang med barnets rättigheter och se till att barnets rättigheter förverkligas.
  • Trots löftena förverkligas inte barnets rättigheter överallt. Det är viktigt att var och en känner till rättigheterna, så att människorna kan verka till förmån för och kräva att de förverkligas.
  • Även barnen kan medverka till att rättigheterna förverkligas. Var och en kan exempelvis med sin egen verksamhet medverka till att klasskamraterna har det tryggt och bra i skolan och möjlighet att lära sig nya saker.

Öppna bilagan

På Svenska

Lärare, få mer information om vad vi gör. Beställ vårt nyhetsbrev.

Få regelbunden information om vad vi gör och hur du kan vara med och förändra barns liv. Du kan avbryta en prenumeration när som helst.

Vi behandlar de personuppgifter du givit enligt EUs dataskyddsförordning och så som vi redogör för i dataskyddsbeskrivningen.