YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon nosti peukun pystyyn UNICEFin kumppanuushankkeelle
”Tarvitsemme uudenlaisia ajattelutapoja ja uudentyyppistä kehitysyhteistyötä”, sanoi Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola Suomi 60 vuotta YK:ssa -juhlassa.
Kun UNICEF ja Biolan esittelivät Finlandia-talon lavalla vesi-ja sanitaatioalan kumppanuushankettaan, yleisön joukossa istunut YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon nosti peukun pystyyn.
Suomen 60-vuotista taivalta YK:ssa juhlittiin Finlandia-talolla keskiviikkona. Omassa puheessaan Ki-moon korosti kehitysyhteistyön tärkeyttä kriisien ja terrorismin torjunnassa ja muistutti rahoituksen tarpeesta juuri pitkäjänteiselle työlle.
UniWASH-hankkeessa kehitetään luovia ratkaisuja pohjoisugandalaisten koululaisten kohtaamiin vesi- ja sanitaatio-ongelmiin.
Tilaisuudessa Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola kertoi, että kumppaneiden ansiosta hankkeessa pystytään kehittämään luovempia ja tehokkaampia ratkaisuja kuin mihin kukaan kykenisi yksin.
- Mikään yksittäinen organisaatio tai ryhmä yhdessä maassa ei kykene ratkaisemaan maailman lasten suurimpia ongelmia. Tarvitsemme uudenlaisia ajattelutapoja ja uudentyyppistä kehitysyhteistyötä, Ketola sanoi.
UNICEFin kumppaneina hankkeessa toimivat suomalaisyritys Biolan, kuusi ugandalaista pk-yritystä sekä Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Makereren yliopisto Ugandasta. Hanketta rahoittavat Suomen ulkoministeriö ja Suomen UNICEF.
Käsienpesuhana säästää lapsia vedenkannolta
Esimerkkinä yhdessä kehitetyistä ratkaisuista juhlayleisölle esiteltiin innovatiivinen käsienpesuhana.
Hana säästää vettä ja näin vähentää aikaa, joka lasten pitää käyttää vedenkantoon koulupäivän aikana. Hana sulkeutuu automaattisesti, joten kädet eivät likaannu uudestaan. Lisäksi lapset oppivat pesemään kädet oikein, sillä hana antaa vettä juuri sen verran, kun tarvitaan riittävään käsienpesuun.
- Meille uusi ratkaisu on oikea innovaatio vasta, kun se parantaa lasten ja heidän yhteisöjensä elämää kestävällä tavalla, Marja-Riitta Ketola totesi.
Hanaprojektissa lapset on otettu mukaan niin ongelmien kartoittamiseen kuin ratkaisun kehittämiseenkin.
- Lapset ovat oman elämänsä parhaita asiantuntijoita, Ketola painotti.
UNICEFille on tärkeää myös se, että lasten elämää parantavat innovaatiot tukevat paikallista taloutta. Siksi hana on suunniteltu siten, että sitä voidaan valmistaa ja kehittää eteenpäin ugandalaisissa pk-yrityksissä.
Biolan kouluttaa ja mentoroi
Suomalaisyritys Biolan on UniWASH-hankkeessa kouluttanut ja mentoroinut ugandalaisia kumppaniyrityksiä muun muassa markkinoinnissa ja tuotekehityksessä.
Biolanin hallituksen puheenjohtajan Pekka Kariniemen mielestä hankkeeseen osallistuminen tukee yrityksen visiota.
- Jo 40 vuotta Biolan on kehittänyt kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat pienentämään ihmisen aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Uusien markkinoiden ymmärtäminen vie aikaa ja vaatii paljon oppimista. UNICEFin ja UniWASH-hankkeen ansiosta olemme päässeet mukaan oppimaan Ugandan ja Itä-Afrikan markkinoista ja ratkomaan yhdessä lasten kohtaamia vesi- ja sanitaatio-ongelmia Ugandassa.
- Mikä voisi olla parempaa!
Myös pääministeri Juha Sipilä otti omassa puheessaan esiin yritysten roolin kehitysyhteistyössä. Hän kehotti suomalaisyrityksiä vastuulliseen yritysyhteistyöhön.
Lisätietoja
Suomen UNICEF ry, Annika Launiala, kansainvälisen vaikuttamistyön päällikkö, 050 5756 797, [email protected]