Siirry sisältöön

Vuosi Nepalin maanjäristyksestä - näin UNICEF auttoi

Viimeisen vuoden aikana UNICEF on auttanut yli miljoonaa maanjäristyksestä kärsinyttä. Sadat tuhannet nepalilaiset asuvat yhä telttaleireissä.

Uutinen
UNICEF on pystyttänyt hoitokeskuksia pahiten kärsineille alueille. Gorkhan läänissä raskaana olevat naiset ja lapset saavat keskuksesta terveyspalveluja, hoitoapua ja lämpimän aterian.  Kuva: © UNICEF/UN016485/Shrestha

Vuosi sitten tuhoisassa maanjäristyksessä kuoli lähes 9 000 ihmistä ja noin miljoona kotia vaurioitui tai tuhoutui täysin. Maanjäristys ja voimakas jälkijäristys vaikuttivat 2,8 miljoonan ihmisen elämään. Heistä noin 40 prosenttia on lapsia.

UNICEF aloitti avustustoimet välittömästi maanjäristyksen jälkeen. UNICEFilla on kaikissa luonnonkatastrofeille alttiissa maissa valmiusvarastoja, niin myös Nepalissa. Varastoissa on muun muassa vedenpuhdistustabletteja, hygieniapakkauksia, pressuja ja ruokatarvikkeita. Näin apu saatiin perille nopeasti, myös syrjäseuduille.

Viimeisen vuoden aikana UNICEF on tehnyt töitä, jotta maanjäristyksestä kärsineet lapset ja perheet voisivat jatkaa elämäänsä.

Nepalissa UNICEF kumppaneineen auttoi monin eri tavoin.

Terveys ja hygienia:

  •         rokotimme lähes puoli miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta tarttuvia tauteja vastaan
  •         rakensimme 22 hoitokeskusta, joissa huolehdittiin yli 11 000 odottavasta äidistä ja vastasyntyneestä lapsesta
  •         toimitimme hygieniatarvikkeita yli 890 000 ihmisille pahiten kärsineillä alueilla

Suojelu:

  •         tunnistimme yli 39 000 lasta, jotka olivat joutuneet erilleen huoltajistaan, 13 000:lle järjestettiin erityisapua
  •         estimme 1 851 ihmisen joutumasta ihmiskaupan uhreiksi, puolet heistä oli lapsia
  •         järjestimme psykososiaalista tukea yli 180 000 lapselle

Koulutus:

  •         avasimme 244 lapsiystävällistä tilaa pahiten kärsineillä alueilla
  •         toimitimme koulutarvikkeita yli 800 000 lapselle
  •         avasimme yli 1 500 väliaikaiskoulua

 

Monien ihmisten elämä ei ole kuitenkaan vielä normalisoitunut. Sisäpoliittiset kiistat sekä Intian ja Nepalin rajan monen kuukauden sulku ovat hidastaneet jälleenrakennusta. Sadat tuhannet ihmiset asuvat vieläkin telttaleireissä.

UNICEFin Nepalin maatoimiston vesi- ja sanitaatio -ohjelman johtaja Antti Rautavaara sanoo olevansa toiveikas jälleenrakennuksen suhteen, vaikka haasteita riittää.

- Valitettavasti monsuunisateet ehtivät alkaa, mikä tarkoittaa satojen tuhansien lasten elämän olevan edelleen erittäin hankalaa pressujen alla ukkosmyrskyissä. Koleran riski tulee taas konkreettiseksi, kuten myös tulvat rankkasateiden ja maanvyörymien takia, Rautavaara sanoo.

- Onneksi koulut ovat auki. Sillä on valtavan iso merkitys lapsille ja heidän perheilleen.

 

Julkaistu 25.4.2016