Lapsille opetusta radion välityksellä Tsadjärven kriisialueella
Konflikti on sulkenut kouluja Tsadjärven ympärillä.
UNICEF yhteistyökumppaneineen on aloittanut opetuksellisten radio-ohjelmien lähettämisen Tsadjärven alueella. Radio-ohjelmat mahdollistavat oppimisen noin 200 000 alueen lapselle, jotka eivät pääse kouluun väkivaltaisuuksien takia Kamerunin pohjoisosissa ja Diffan alueella Nigerissä.
EU:n tukemat radio-ohjelmat on kehittänyt UNICEF yhdessä Kamerunin ja Nigerin hallitusten kanssa. Yhteensä 144 jaksossa käsitellään lukemista ja laskemista, minkä lisäksi radion kautta lähetetään elintärkeitä viestejä lasten turvallisuudesta.
- Tässä kriisissä on ainutlaatuisia haasteita, joten tarvitsemme myös ainutlaatuisia ratkaisuja, sanoo UNICEFin Länsi- ja Keski-Afrikan aluejohtaja Marie-Pierre Poirier.
- Koska sadat koulut ovat yhä suljettuina ja lapset alttiina lukuisille riskeille, kehitimme radio-opiskeluun alueellisen prototyypin, joka pitää lapset kiinni arjessa. Hallitukset ovat olleet aktiivisesti mukana, jotta ohjelmat saataisiin lasten ulottuville.
Koulutus on ollut alusta lähtien vuonna 2009 alkaneen konfliktin keskiössä. Tsadjärvi levittäytyy Kamerunin, Nigerian, Nigerin ja Tsadin alueille. Alueella taistelevan Boko Haramin tavoite on koulutuksen kieltäminen, ja se on kohdistanut iskuja kouluihin. UNICEF on EU:n tuella parantanut lasten turvallisuutta kouluissa ja kriisistä kärsivissä yhteisöissä. Koulutusmahdollisuuksia on viety alueille, joilla koulut on tuhottu tai suljettu iskujen pelossa. Radio-ohjelmien avulla tavoitetaan muun muassa lapset alueilla, joille avun vieminen on toistaiseksi liian vaarallista.
- Olemme työskennelleet UNICEFin kanssa kehittääksemme laadukkaan ratkaisun, joka auttaa satojatuhansia lapsia kiinni oppimisrutiineihin. Olemme ylpeitä EU:n positiivisesta roolista tässä kriisissä. Olen varma, että jokainen eurooppalainen näkee lasten tukemisen arvon, kommentoi Euroopan komission humanitaarisen avun ja pelastuspalvelun osasto ECHO:n Kamerunin toimiston johtaja Yvan Hildebrand.
Radio-opetuksen lisäksi UNICEFin ja EU:n yhteistyö auttaa 159 000 kriisistä kärsivää lasta saamaan suojelua ja tietoja riskeistä.
Tuoreista saavutuksista huolimatta tilanne Tsadjärven alueella jatkuu vaikeana. UNICEF arvioi kesäkuussa, että 5,6 miljoonaa alueen lasta on vaarassa sairastua likaisen veden mukana leviäviin tauteihin, kuten koleraan ja ripuliin.