YK:n raportti: Äitiys- ja lapsikuolemat voimakkaassa laskussa
Edistyksestä huolimatta raskaana oleva nainen tai vastasyntynyt kuolee yhä joka 11. sekunti. Heikoin tilanne on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Koskaan aiemmin näin moni äiti ja lapsi ei ole selvinnyt hengissä, kertovat UNICEFin ja Maailman terveysjärjestön (WHO) johtamien työryhmien raportit lapsikuolleisuudesta ja äitiyskuolleisuudesta.
Vuodesta 2000 lapsikuolemat ovat lähes puolittuneet ja äitiyskuolemat vähentyneet yli kolmanneksella. Edistys johtuu pääasiassa siitä, että yhä useampi perhe on kunnollisten terveyspalveluiden piirissä.
- Maissa, jotka tarjoavat jokaiselle turvallisia, edullisia ja korkealaatuisia terveyspalveluja, naiset ja lapset selviytyvät ja voivat hyvin, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.
YK-järjestöjen arviot paljastavat kuitenkin, että vuonna 2018 kuoli 6,2 miljoonaa alle 15-vuotiasta lasta.
Näistä lapsista valtaosa, 5,3 miljoonaa, kuoli viiden ensimmäisen elinvuotensa aikana.
Vuonna 2018 raskauden aikaisiin tai synnytyskomplikaatioihin menehtyi 290 000 naista.
Moni äiti ja vauva
menehtyy synnytyksessä
Äidit ja vauvat ovat suurimmassa vaarassa synnytyksen aikana ja heti sen jälkeen. Arviolta 2,8 miljoonaa naista ja vastasyntynyttä kuolee joka vuosi, mikä tarkoittaa yhtä kuolemaa joka 11. sekunti. Suurin osa kuolemista johtuu helposti estettävissä olevista syistä.
Lapset ovat haavoittuvaisimmillaan ensimmäisten elinkuukausiensa aikana, erityisesti syntyessään liian pienikokoisina tai liian aikaisin. Riskejä lisäävät myös synnytyskomplikaatiot, synnynnäiset sairaudet ja tartuntataudit.
- Syntymä on iloinen tapahtuma joka puolella maailmaa. Silti joka 11. sekunti syntymä onkin perhetragedia, toteaa UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore.
- Ammattitaitoinen käsipari apuna synnytyksessä, puhdas vesi, riittävä ravitsemus, peruslääkkeet sekä rokotukset voivat olla elämän ja kuoleman kysymys. Meidän täytyy tehdä kaikkemme investoidaksemme maailmanlaajuisesti kattaviin terveyspalveluihin, jotta voimme pelastaa nämä kallisarvoiset ihmishenget, Fore jatkaa.
Valtavaa globaalia
epätasa-arvoa
YK-järjestöjen arviot kertovat valtavasta globaalista epätasa-arvosta.
Äitiyskuolemat ovat 50 kertaa yleisempiä Saharan eteläpuolisissa maissa kuin rikkaissa maissa, ja Saharan eteläpuolella syntyvät vauvat kuolevat kymmenen kertaa todennäköisemmin ensimmäisten elinkuukausiensa aikana kuin rikkaissa maissa syntyvät vauvat.
Vuonna 2018 joka kolmas lapsi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kuoli ennen viidettä syntymäpäiväänsä. Samaan aikaan Euroopassa kuoli yksi alle viisivuotias 196:sta.
Saharan eteläpuolella yksi nainen 37:stä kuolee raskauden tai synnytyksen aikana, Euroopassa kuolee yksi nainen 6500:sta.
Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan ja Etelä-Aasiaan keskittyy noin 80 prosenttia maailman äitiys- ja lapsikuolemista.
Myös konflikteista ja humanitaarisista kriiseistä kärsivissä maissa on usein heikko terveydenhuolto, mikä tarkoittaa, että naiset ja lapset eivät pääse elintärkeän hoidon piiriin.
Edistys johtuu terveyshuollon
kattavuuden paranemisesta
Maailmassa on tapahtunut merkittävää edistystä äitiys- ja lapsikuolleisuuden vähentämisessä.
Vuodesta 1990 eli noin 30 vuodessa alle 15-vuotiaiden lasten kuolemat ovat vähentyneet 56 prosentilla.
Suurinta edistystä on tapahtunut Itä- ja Kaakkois-Aasiassa, jossa alle 5-vuotiaiden kuolemat ovat vähentyneet 80 prosenttia 30 vuodessa.
Vuodesta 2000 vuoteen 2017 äitiyskuolleisuus on laskenut 38 prosenttia. Suurinta edistys on ollut Keski- ja Etelä-Aasiassa, jossa äitien kuolleisuus on laskenut 60 prosenttia vuodesta 2000.
Äitiys- ja lapsikuolleisuuden vähentämisessä onnistuneita maita yhdistää se, että maissa on investoitu terveydenhuoltohenkilöstöön, raskaana olevien naisten ja lasten ilmaiseen terveydenhuoltoon ja perhesuunnittelun tukemiseen.
Lisätietoa
Ensimmäisistä kuukausistaan hengissä selviäville lapsille infektiotaudit kuten keuhkokuume, ripuli ja malaria ovat globaalisti suurimpia kuolleisuuden aiheuttajia. Vanhemmille lapsille loukkaantumiset ja tapaturmat kuten liikenneonnettomuudet ja hukkuminen ovat yleisiä kuolinsyitä ja vammautumisen aiheuttajia.
Äitiyskuolemien suurimmat syyt liittyvät synnytyskomplikaatioihin, kuten korkeaan verenpaineeseen, suureen verenhukkaan tai infektioihin synnytyksen aikana tai sen jälkeen. Yhä useammin odottavalla äidillä on myös jo valmiiksi sairaus, jota raskaus pahentaa.
Sinä voit auttaa, lahjoita pitkäjänteiseen työhömme