Siirry sisältöön

Historiallinen hetki maailman köyhimpien maiden rokottamisessa: Ghana sai ensimmäisenä maana UNICEFin toimittamat koronarokotteet

Ghanaan saapuneet koronarokotteet merkitsevät suurta askelta paitsi virusta vastaan taistelevalle Ghanalle myös maailmanhistorian suurimmalle rokotusoperaatiolle. Ghanan saamat 600 000 rokoteannosta ovat ensimmäinen toimituserä COVAX-yhteistyössä, jossa tähdätään kahden miljardin annoksen jakeluun lähes sataan maahan vuonna 2021.

Uutinen
Ensimmäiset koronarokotteet saapuivat Kotokan kansainväliselle lentoasemalle Accrassa, Ghanan pääkaupungissa. Kuva: © UNICEF/UN0421466/Kokoroko/COVAX

UNICEF on tänään toimittanut Ghanan Accraan 600 000 rokoteannosta maailmanlaajuisen COVAX-rokoteyhteistyön myötä. Ghanaan saapuneet rokotteet ovat osa rokoteyhteistyön ensimmäistä toimituserää lähes sataan maailman matala- ja keskituloiseen maahan.

Ghanaan toimitetut rokotteet ovat intialaiselle the Serum Institute of Indialle lisensoituja AstraZeneca/Oxford rokotteita, jotka ovat saaneet Maailman terveysjärjestö WHO:n hyväksynnän hätäapukäyttöön.

Ghanassa yli 80 000 ihmistä on sairastunut koronavirukseen ja koronaan liittyviä kuolemia on raportoitu 580. Nyt Ghanaan toimitetuilla rokotteilla saadaan rokotettua maan terveydenhuoltohenkilöstöä ja muita kriittisten alojen etulinjan työntekijöitä.

- Ainoa tapa ulos kriisistä on varmistaa, että rokotukset ovat tasavertaisesti kaikkien saatavilla, sanovat UNICEFin ja WHOn Ghanan edustajat Anne-Claire Dufay ja Francis Kasolo.

Rokotusten alkaminen köyhimmissä maissa on tärkeää etenkin lasten hyvinvoinnin turvaamiseksi. UNICEF arvioi, että koronakriisin vaikutukset ruoansaantiin ja terveydenhuoltoon maailman 118 köyhimmässä maassa voivat johtaa 1,2 miljoonaan alle viisivuotiaan lapsen kuolemaan vain kuudessa kuukaudessa.

Malediivit ja Norsunluurannikko
valmistautuvat myös rokotteiden saapumiseen

UNICEF on lähettänyt koronarokotusten aloittamista varten 100 000 injektioruiskua ja 1000 suojalaatikkoa Dubain humanitaariselta keskusvarastolta kohti Malediiveja. Seuraavien päivien aikana ruiskuja on lähdössä myös Norsunluurannikolle sekä São Tomén ja Príncipen saarivaltiolle Afrikan länsirannikolla.

Rokotteiden turvallista ja tehokasta jakelua varten on varmistettava, että jokaisessa toimitusmaassa on riittävät ruiskuvarastot jo ennen rokotteen saapumista.

- Tässä globaalissa taistelussa koronapandemiaa vastaan ruiskut ovat yhtä tärkeitä kuin itse rokote, sanoo UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore.

UNICEF tulee toimittamaan vuoden 2021 aikana miljardi ruiskua ja kymmenen miljoonaa suojalaatikkoa. Toimitusoperaatiota varten UNICEF on neuvotellut lentoyhtiöiden ja logistiikkaoperaattorien kanssa ruiskujen ja rokotteiden kuljettamisen priorisoimisesta. Tähän mennessä yhteensä 16 lentoyhtiötä on sitoutunut priorisoimaan koronarokotteiden ja muun pandemian hallintaan kuuluvan välineistön kuljetukset.

Julkaistu24.2.2021