Siirry sisältöön

Kolme vinkkiä: Näin huomioit lapsen oikeudet lomalla

Tiesitkö, että orpokotivierailu voi saada aikaan enemmän pahaa kuin hyvää? Jokainen matkailija voi vaikuttaa lapsen oikeuksien toteutumiseen.

Irene Leino Näkökulma
Irene Leino

Kestävä matkailu on esillä kestävän kehityksen tavoitteissa, jotka maailma on yhdessä hyväksynyt. Mielelläni itsekin matkailisin mahdollisimman eettisesti. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa lapsen oikeuksien kannalta?

Lentomatkustamisen ilmastovaikutukset ovat olleet viime aikoina tapetilla - ja syystä.  

Ilmastonmuutos on yksi merkittävimmistä yksittäisistä uhista koko maailmalle ja samalla lasten hyvinvoinnille. Siksi onkin erittäin tärkeää tarkastella oman matkailunsa aiheuttamia ilmastopäästöjä, mikäli mielii matkailla kestävästi. Reilun matkailun yhdistyksen sivulla voit tutustua vähäpäästöiseen liikkumiseen sekä lentopäästöjen kompensointiin.  

Tässä blogissa nostan esiin myös muita kestävän matkailun kysymyksiä ja tarkastelen matkailua lapsen oikeuksien näkökulmasta.

Matkailija voi edistää lapsen oikeuksia

Parhaimmillaan matkailu voi edistää lapsen oikeuksien toteutumista monin tavoin. Jos vanhemmat saavat töitä matkailun parista, heidän palkkansa edistää myös lasten hyvinvointia: lapset voivat muun muassa päästä kouluun ja terveydenhuollon piiriin.

Valitettavasti matkailulla on lasten kannalta myös nurjat puolensa.

Viimeisten 20 vuoden aikana kansainvälinen matkailu on tuplaantunut puolesta miljardista turistista yli miljardiin vuonna 2014. Valitettavasti yhteiskuntien rakenteet ja esimerkiksi lastensuojelu eivät ole kehittyneet samassa mittakaavassa.

Seksuaalinen hyväksikäyttö lisääntynyt

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ja siihen linkittyvä lapsikauppa ovat rankimpia matkailun mukanaan tuomia lieveilmiöitä.

Vuonna 2016 julkaistun kattavan kansainvälisen tutkimuksen mukaan matkailuun liittyvä lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana kaikkialla maailmassa siitä huolimatta, että sitä on yritetty aktiivisesti torjua.

Matkailusektorilla työskentelevien vanhempien työ on usein kausiluontoista, ja heillä saattaa olla pienten palkkojen lisäksi paljon yötöitä.

Jos kukaan ei pidä lapsista huolta, kun vanhemmat ovat töissä, lapset saattavat viettää aikaa turistialueiden tuntumassa ja altistuvat matkailun mukanaan tuomille lieveilmiöille kuten huumeille, alkoholille ja hyväksikäytölle.

Matkailuun linkittyvä lapsityö yleistä

Matkailijan on hyvä tiedostaa, että matkailun arvoketjussa esiintyy runsaasti lapsityötä.

Kansainvälisen työjärjestö ILOn mukaan 13–19 miljoonan lapsityöläisen työ linkittyy matkailualaan – lapset esimerkiksi myyvät matkamuistoja rannalla, kantavat matkalaukkuja tai työskentelevät tarjoilijoina.

Lapsityö ei tarkoita osa-aikatyötä, jossa lapset koulun ohella hankkivat lisätienestejä perheelleen – vaan lapsille haitallista työtä, joka estää koulunkäynnin.

Orpokotivierailut eivät edesauta pysyvää muutosta

Monet turistit haluavat käydä matkansa aikana vierailulla koulussa tai orpokodissa. On hienoa, että matkailijat ovat kiinnostuneita kohdemaiden lasten hyvinvoinnista ja haluavat mahdollistaa näille parempaa elämää.

Valitettavasti näilläkin vierailuilla on nurja puolensa.

Kouluvierailut keskeyttävät lasten koulupäivät ja opiskelun. Usein samoissa koulussa käy päivittäin useita turistiryhmiä. Monista orpokodeista on tullut bisnestä matkailun kohdemaissa. Kaikki orpokotien lapset eivät edes oikeasti ole orpoja, vaan heidät on viety orpokoteihin houkuttelemaan länsimaisten turistien rahoja.

Köyhyyden ei pitäisi missään oloissa vähentää ihmisten arvokkuutta ja tehdä kaikesta kauppatavaraa. Yksittäisten koulujen ja orpokotien tukeminen ei myöskään antajan hyvästä tahdosta huolimatta muuta rakenteita ja paranna pysyvästi paikallisten lasten elämää.

Näin sinä voit toimia

Mitä yksittäinen matkailija sitten voi tehdä huomioidakseen lasten oikeudet?

Itse rakastan matkustamista ja olen sitä mieltä, että matkustaminen rikastuttaa elämäämme. Mutta jos haluamme, että matkailullamme on enemmän positiivisia kuin negatiivisia vaikutuksia paikallisille ihmisille ja yhteisöille, voimme huomioida esimerkiksi seuraavia asioita.

1. Mieti, miten voisit tukea mahdollisimman paljon paikallista taloutta. Varmista, että edes osa käyttämistäsi rahoista menee alueen ihmisille asumalla paikallisissa hotelleissa, syömällä paikallisissa ravintoloissa ja käyttämällä paikallisten tarjoamia palveluita.

2. Vaadi muutosta asiakkaana. Kysy matkatoimistoltasi, miten he tukevat paikallisia yhteisöjä. Kysy hotellistasi, miten he kohtelevat työntekijöitään ja miten he varmistavat, ettei hotellissa tapahdu lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Näin edesautat sitä, että näihin asioihin kiinnitetään huomiota.

3. Tue kestävän muutoksen hyväksi työskenteleviä järjestöjä. Hienoa, jos orpokodit ja katulapset herättävät auttamishalusi. Jos haluat saada aikaan todellista muutosta, kohdista tukesi pitkäjänteiseen, rakenteelliseen työhön yksittäisen orpokodin tai lapsen sijasta. UNICEF ja monet muut järjestöt tekevät arvokasta työtä orpojen ja kadulla elävien lasten hyväksi. Tukesi avulla ne pystyvät tekemään ammattimaista työtään entistä enemmän.

*** 

Otsikkokuva: © UNICEF/UN014906/Estey

 

Julkaistu 18.1.2017