Siirry sisältöön

UNICEFin tuore raportti: Vuosi 2016 oli syyrialaisille lapsille pahin

Lasten tappaminen ja rekrytointi sotatoimiin lisääntyi viime vuonna Syyriassa.

Uutinen
Syyrialaiset lapset opiskelevat vihkosesta, miltä räjähtämättömät ammukset näyttävät. UNICEFin tuella vapaaehtoiset työntekijät neuvovat lapsia varomaan ammuksia ja raportoimaan niistä oikealle taholle.  Kuva: ©UNICEF/ Syria 2016/ Khudr Al- Issa

UNICEFin tuoreen Hitting Rock Bottom -raportin mukaan viime vuosi oli kaikkein pahin Syyrian lapsille kuusi vuotta kestäneen sodan aikana. Viime vuonna yhä useampi lapsi vammautui tai kuoli. Lapsia myös värvättiin sotatoimiin enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

 Vuonna 2016:

  • Ainakin 652 lasta kuoli. Luku on 20 prosenttia suurempi kuin vuonna 2015.
  • 255 lasta kuoli koulussa tai koulun lähellä.
  • Yli 850 lasta värvättiin sotatoimiin. Luku kaksinkertaistui vuoteen 2015 verrattuna. Lapset lähetetään taistelemaan vaarallisille alueille ja heitä käytetään muun muassa itsemurhapommittajina.
  • Sairaaloita ja niiden henkilökuntaa kohtaan tehtiin ainakin 338 hyökkäystä.

 

– Lapset kärsivät käsittämättömällä tavalla. Lapset saavat traumoja, joilla on vakavat seuraukset heidän terveydelleen ja tulevaisuudelleen, UNICEFin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja Geert Cappelaere sanoo.

Lasten kokemista kärsimyksistä on vaikea saada kokonaiskuvaa, sillä Syyriassa tietyille alueille on vaikea päästä. Humanitaarisen avun toimittamien näille alueille on vaikeaa.

Vaikeasti saavutettavilla alueilla asuvat lapset ovat Syyriassa kaiken heikoimmassa asemassa. Heikossa asemassa ovat myös ne 280 000 lasta, jotka asuvat piirityksen keskellä.

Ilmaiskujen ja väkivaltaisuuksien lisäksi lapsia uhkaavat myös taudit, jotka normaalioloissa olisivat parannettavissa. Sodan takia moni lapsi jää ilman tarvitsemaansa hoitoa.

Lapset joutuvat töihin tai naimisiin

Kuuden vuoden sodan jälkeen lähes kuusi miljoonaa lasta tarvitsee humanitaarista apua. Miljoonat lapset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan, jotkut ovat joutuneet vaihtamaan paikkaa jopa seitsemän kertaa. Yli 2,3 miljoonaa lasta asuu nyt pakolaisina Turkissa, Libanonissa, Jordaniassa, Egyptissä ja Irakissa.

Syyriassa ja naapurimaissa pakolaisina asuvat perheet selviytyvät juuri ja juuri päivästä toiseen. Yli 75 prosenttia perheistä joutuu lähettämään lapsensa töihin. Usein lapset joutuvat tekemään raskasta työtä vaarallisissa olosuhteissa. Monet perheet myös joutuvat naittamaan tyttärensä nuorina.  

–Saamme jatkuvasti todistaa lasten rohkeutta. Monet ylittävät taistelukenttiä päästäkseen tärkeään kokeeseen. Lapset vaativat kouluunpääsyä ja käyvät koulua vaikka maan alla, Cappelaere sanoo.

UNICEF vetoaa konfliktin kaikkiin osapuoliin ja kansainväliseen yhteisöön lasten kärsimyksen lopettamiseksi.

 

UNICEF vaatii, että:

  • Sodan lopettamiseksi on löydettävä poliittinen ratkaisu.
  • Lasten tappaminen, vammauttaminen ja rekrytointi pitää lopettaa.
  • Hyökkäykset sairaaloita ja kouluja kohtaan on lopetettava.
  • Humanitaarisen avun vientiä lasten luokse ei saa estää, ei edes piiritetyille alueille.
  • Pakolaislapsia auttavia valtioita ja yhteisöjä tulee tukea.

 

Syyrian lasten kärsimykset nousivat viime vuonna voimakkaasti myös suomalaisten tietoisuuteen.

- Viimeistään Aleppon pommitukset herättivät vahvan auttamishalun. Suomalaiset lahjoittivat 2016 Suomen UNICEFin kautta upeat 3,5 miljoonaa euroa syyrialaisten lasten auttamiseen, kertoo Suomen UNICEFin tiedotuspäällikkö Kirsi Haru.

- Olemme tästä nöyrän kiitollisia. Syyrian kriisin hoito kärsii vuosittain rahoitusvajeesta - päätös mitä toimia jätetään kulloinkin tekemättä on raadollinen. Siksi jokainen lahjoitus on elintärkeä, Haru jatkaa.   

 

Julkaistu 13.3.2017