Älä usko otsikoita, usko meitä: maailma muuttuu paremmaksi
Lapset elävät terveempinä, he pääsevät kouluun ja voivat vaikuttaa yhä enemmän tulevaisuuteensa.
Aloitetaan Suomesta. Terveydenhuoltomme ja koulutuksemme ovat maailman huippua. Lappiin tullaan lomalle kaikkialta maailmasta, ja metro kulkee Espooseen asti.
Mutta 60 vuotta sitten pohjoinen maamme oli sodan runtelema. Pikkulasten yleisin kuolinsyy oli ripuli. Joka kymmenes lapsi oli aliravittu. Tuberkuloosi tappoi ikää kysymättä.
Suomi sai sotavuosien jälkeen apua UNICEFilta, ja maamme kehittyi harppauksin. Tuloksia syntyy muuallakin. Itse asiassa koko maailmassa.
Yhdessä saamme
muutoksia aikaan
Kurkataan maailmaan vuonna 1990.
Noin 34 000 alle viisivuotiasta lasta kuoli päivittäin ennaltaehkäistävissä oleviin syihin. Niihin samoihin, jotka tappoivat suomalaisia lapsia 70 vuotta sitten: ripuli, keuhkokuume ja aliravitsemus.
Nyt määrä on laskenut alle puoleen, tänään menetämme enää 15 000 lasta.
Yksikin lapsi on liikaa, mutta luku osoittaa, että pitkäjänteisellä työllä saadaan edistystä aikaan. Voimme pelastaa lasten henget.
Miten? Koulutuksella, terveydenhuollolla, lastensuojelun ja vesihuollon parantamisella. Asioilla, joiden parissa UNICEF paiskii töitä joka päivä lahjoittajiensa tuella.
Otetaan muutama esimerkki lisää pitkän aikavälin tuloksista.
Polio on lähes
hävitetty maailmasta
Vuonna 2018 maailmassa rekisteröitiin 29 kotoperäistä poliotapausta. Kuvittele, että vielä vuonna 1988 määrä oli noin 350 000.
Tähän on päästy sitkeällä työllä. Nyt 86 prosenttia maailman lapsista rokotetaan. Vielä vuonna 1980 vain noin 20 prosenttia maailman lapsista sai elintärkeät rokotteet (UNICEF Data).
Niinpä esimerkiksi Ruandassa ei puhjennut ainuttakaan rokotteilla ehkäistävää tautiepidemiaa vuonna 2017.
Tiesitkö muuten, että UNICEF toimittaa rokotteet lähes puolelle maailman lapsista.
Yhä useammalla perheellä
on puhdasta vettä käytettävänään
Elämän ehto, puhdas vesi on saatu yhä useamman ulottuville. Vuoden 1990 jälkeen noin 2,6 miljardia ihmistä on päässyt puhtaan veden piiriin.
Ratkaisut voivat olla yksinkertaisia. Esimerkiksi UNICEFin kehittämä kestävä ja halpa vesipumppu on tuonut puhtaan veden lukemattomiin paikkoihin.
Yksi pumppu tarjoaa puhtaan veden kokonaiselle kylälle.
Ja edistystä tapahtuu kaiken aikaa. Vuosien 2014-2017 välillä 150 miljoonaa ihmistä lisää sai puhtaan veden.
Kouluun pääsee
91 prosenttia maailman lapsista
Kun vielä vuonna 2000 koulun ulkopuolella oli 100 miljoonaa alakouluikäistä lasta, nyt koulusta jää paitsi enää 64 miljoonaa lasta.
Yhdeksän lasta kymmenestä käy koulua.
Mikä hienointa, tytöt ja pojat avaavat lähes tasa-arvoisesti koulukirjat.
Viimeisen viiden vuoden aikana 60 miljoonaa lasta on saanut koulutarvikkeet UNICEFin tuella. Nyt keskitymme koulutuksen laadun parantamiseen ja koulunkäynnin mahdollistamiseen kriisien keskellä.
Uskokaa, hyvät ihmiset, me pystymme tekemään maailmasta paremman paikan.
Yhteistyöllä.
Tule mukaan: ryhdy kuukausilahjoittajaksi
***
Otsikkokuva: Batyargal Margadma, 4, hymyilee kotinsa ulkopuolella Alag-Erdenen alueella Mongoliassa toukokuussa 2018. © UNICEF/UN0198619/Njiokiktjien
Juttu on julkaistu: 28.12.2018