Matkalla maailman pommitetuimmassa maassa
Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki bloggaa Laosista, maailman pommitetuimmasta maasta.
Laosiin tehtiin yhdeksän vuoden aikana 580 000 erillistä pommitusta, kun Yhdysvallat pommitti Laosia Vietnamin sodan yhteydessä 1964-1973. Tämä tarkoittaa 270 miljoonaa pommia ja erillistä pommi-iskua joka kahdeksas minuutti jokaisena näinä yhdeksänä vuotena.
Tutustuin aiheesta kertovaan näyttelyyn Laosin pääkaupungissa Vientianessa ennen matkaani maan pohjoisiin kyliin, syrjäseuduille, jonne UNICEFin työ on keskittynyt.
Rypälepommien malleja roikkuu museon katosta.
Maaseutu on täynnä räjähtämättömiä pommeja. Kolmannes pommeista jäi sodan aikana räjähtämättä ja ne jatkavat yhä kavalaa sotaansa. Niiden uhreja ovat maata kuokkivat viljelijät, ruokaansa keittävät perheenäidit ja lapset, jotka leikkivät pahaa aavistamatta rypälepommin pyöreillä, appelsiinin kokoisilla ammuksilla palloleikkejä. Sodan jälkeisistä 20 000 uhrista, kuolleista ja vammautuneista, 40 prosenttia onkin lapsia.
Pommit tappavat ja vammauttavat lapsia. Vammaisen lapsen elämä Laosissa on haastavaa, etenkin köyhimmillä alueilla. Juuri nämä köyhimmät alueet ovat kärsineet raskaimman taakan: 45 köyhästä piirikunnasta 41:ssä on räjähtämättömiä ammuksia. Vammaisen lapsen kohtalo ei ole helppo, sillä usein heitä piilotellaan, he eivät pääse kouluun tai opettajilta puuttuu kykyä tukea vammaisen lapsen oppimista.
UNICEF auttaa pommien silpomia lapsia
Laosissa vammaisten lasten ja heidän perheidensä tukeminen on tärkeä osa UNICEFin työtä. Työtä tehdään muun muassa opettajien kouluttamiseksi, asenteiden muuttamiseksi ja vammaisten oman osallisuuden lisäämiseksi.
Räjähtämättömien ammusten raivaustyö oli alkuun hidasta, sillä Laosin rajut pommitukset haluttiin hiljentymällä unohtaa. Pommituksista tuli myös laosilaisille itselleen vaiettu trauma. Sittemmin Laos otti sille kuuluvan johtavan roolin ja se oli muun muassa toinen maa maailmassa, joka liittyi kansainväliseen rypäleasesopimukseen. Raivaus- ja valistustyötä on tehostettu ja tulokset ovat vakuuttavia: vuonna 2015 näiden ammusten uhreja oli enää 42, ja päivittäin jopa 3000 henkilöä tekee työtä tehdäkseen Laosista turvallisen, räjähtämättömistä ammuksista vapaan maan.
Ammukset ovat niin läsnä arjessa, että kyläläiset tekevät niistä esineitä mitä erilaisempiin tarkoituksiin: ruokailuvälineitä, astioita, tikkaita, aitoja, istutusalustoja, veneitä.
UNICEF, joka on joutunut todistamaan rypäleaseiden lapsille aiheuttamaa hirvittävää tuhoa monessa maassa, on kehottanut kaikki maita ratifioimaan kansainvälisen rypäleasesopimuksen. Sopimus sitoo maita olemaan käyttämättä ja varastoimatta rypäleaseita, raivaamaan niitä ja kouluttamaan vaaroista. Sopimuksessa on nyt mukana 103 maata ja 17 maata ovat ilmaisseet aikeensa liittyä siihen.
***
Matkamme täällä Laosissa jatkuu sen pohjoisimpaan maakuntaan, Phongsaliin ja sen syrjäisiin kyliin. Laos on paljon muutakin kuin maailman pommitetuin maa, joten pysy kuulolla!
UNICEFin kuukausilahjoittajana tuet työtämme lasten hyväksi kaikkialla maailmassa – myös Laosissa.
Ryhdy kuukausilahjoittajaksi »
***
Kuvat ja faktat ovat laosilainen järjestö Cope’n näyttelystä Vientiaessa, Laosissa Cope (Cooperative Orthotic and Prosthetic Enterprise) kouluttaa proteesien tekijöitä ja kuntouttajia, ja kustantaa myös varattomien hoitokuluja. Sen toimintaa rahoittaa mm. Yhdysvallat ja Norja.