Yhä useampi pohtii testamentin tekemistä – ilmiöön on ainakin kaksi syytä
Perheet ovat yhä monimuotoisempia, ja testamentti tuo selkeyttä perinnönjakoon. Taustalla voi myös olla halu ohjata perintöä omien arvojen mukaiseen käyttöön, esimerkiksi hyväntekeväisyyteen.
14.9.2018
Ydinperheen kohdalla perinnönjako on usein yksinkertainen: omaisuuden perivät rintaperilliset. Avoliittojen ja uusperheiden kohdalla tilanne voi olla huomattavasti mutkikkaampi.
Testamentin avulla perinnönjako voidaan määritellä selkeästi etukäteen, sanoo asianajotoimisto Hannes Snellmanin partneri Markus Bremer. Erilaisten perhemuotojen yleistyttyä yhä useampi haluaakin laatia testamentin.
Bremer on myös huomannut, että testamenteissa muistetaan yhä enemmän hyväntekeväisyysjärjestöjä.
”Kansakunta on vaurastunut ja toisaalta tietoisuus testamenttilahjoituksista on lisääntynyt”, Bremer sanoo.
Myös Suomen UNICEFilta vahvistetaan, että kiinnostus testamenttilahjoittamista kohtaan on kasvanut viime vuosien aikana. Yleishyödylliset järjestöt, kuten Suomen UNICEF, eivät joudu maksamaan saamastaan lahjoituksesta perintöveroa.
Testamenttilahjoittamisesta ovat kiinnostuneet niin perheelliset kuin henkilöt, joilla perillisiä ei ole.
Rintaperillisillä on aina oikeus lakiosaan eli puoleen perinnöstä. Loput 50 prosenttia voi kuitenkin testamentata osin tai kokonaan.
”Uskoisin, että suurin osa toivoo omaisuuden menevän rintaperillisille. Jos halutaan poiketa tästä automaatiosta, testamentti on siihen ainoa keino”, sanoo Bremer.
Mikäli henkilöllä ei ole rintaperillisiä, hän voi halutessaan testamentata koko omaisuutensa haluamilleen kohteille. Ilman testamenttia ja perillisiä perintö päätyy valtiolle.
Suomalaiset tekevät ahkerasti vapaaehtoistyötä ja tukevat myös rahallisesti erilaisten järjestöjen toimintaa. Testamenttilahjoitus on tapa tukea itselleen tärkeän työn jatkumista silloinkin, kun ei ole itse enää auttamassa.
”Päätökseen voi olla hyvinkin henkilökohtaisia syitä. Testamenttilahjoituksen saattaa haluta tehdä esimerkiksi syöpäsäätiölle, joka auttaa perheitä samankaltaisessa tilanteessa, johon on itse joutunut”, Bremer mainitsee.
Myös lasten auttaminen on monille suomalaisille tärkeä asia, sanoo Suomen UNICEFin testamenttilahjoituksen asiantuntija Sara Eronen. UNICEF työskentelee kaikkialla maailmassa heikoimmassa asemassa olevien lasten puolesta. Järjestö saa kaikki varansa vapaaehtoisina lahjoituksina, joista osa tulee testamenteista.
Suomen UNICEFille tehtävillä testamenttilahjoituksilla ei ole minimisummaa. Myös lahjoituksen muoto on vapaa: se voi olla esimerkiksi määräosa omaisuudesta tai tarkoin eritelty omaisuuserä, vaikkapa asunto-osake.
”Kaikki lahjoitukset ovat tärkeitä, sillä pienilläkin summilla saadaan hankituksi lapsille esimerkiksi poliorokotteita, malarialta suojaavia verkkoja tai aliravitsemustilaa helpottavaa energiatahnaa.”
Jotta testamenttilahjoituksen muotoseikat tulevat täytettyä, kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan. Mikäli testamentti sisältää lahjoituksen Suomen UNICEFille, järjestöltä saa halutessa yhteystiedot asianajajalle, joka auttaa maksutta testamentin laatimisessa.
***
Kiinnostaako testamenttilahjoittaminen?
- Muistamalla UNICEFia testamentissasi autat maailman lapsia rakentamaan omaa tulevaisuuttaan.
- Suomen UNICEF yleishyödyllisenä toimijana ei joudu maksamaan perintöveroa.
- Saat halutessasi Suomen UNICEFilta yhteystiedot asianajajalle, joka laatii testamentin luottamuksellisesti ja maksutta silloin, kun siihen sisältyy lahjoitus Suomen UNICEFille.
- Lue lisää aiheesta ja tilaa Suomen UNICEFin maksuton testamenttiopas osoitteesta: www.unicef.fi/testamentti
***
Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran Helsingin Sanomissa 10.9.2018.