Siirry sisältöön

Ei ole Isis-lapsia, on vain lapsia

Syyrian pohjoisosissa sijaitsevalla al-Holin leirillä olevien suomalaisten äitien ja lasten kohtalo puhuttaa Suomessa. UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki muistuttaa, että lasten pelastaminen leiriltä ei ole mielipide- vaan lapsenoikeuskysymys.

Suomen UNICEF Näkökulma
Suomen UNICEF
Kuva aikuisista lapset sylissään Al-Holin pakolaisleirillä.

Kysyimme UNICEFin ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja Inka Hetemäeltä seitsemän kiperää kysymystä al-Holin leirin suomalaisista äideistä ja lapsista.

1. Miksi lapsia ei auteta Suomeen?

Pelkoa on aiheuttanut erityisesti lasten äitien paluu Suomeen.

Lasten tuominen ilman vanhempiaan ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä lapsen erottaminen vanhemmistaan on aivan äärimmäinen keino ja vaatii huolellisen, yksilöllisen tutkinnan. Tämä tutkinta voidaan toteuttaa vain Suomessa.

2. Mitä YK:n lapsen oikeuksien sopimus sanoo?

Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan Suomella on velvollisuus tuoda suomalaiset lapset turvaan oloista, jotka uhkaavat heidän henkeään.

Sama sopimus ja lisäksi kansallinen lastensuojelulaki velvoittavat Suomen valtiota tekemään kaikkensa, että suhde lapsen ja vanhemman välillä säilyy. Suhde omaan vanhempaan, vaikka sitten rajoitettunakin, on lapsen kasvulle oleellinen asia.

Lapsista huolehtiminen ei ole siis mielipidekysymys. Nyt mitataan, noudattaako Suomi sopimusta.

3. Miten näin vaikeissa oloissa kasvaneista lapsista pystyttäisiin huolehtimaan Suomessa?

Suomella on kaikki edellytykset huolehtia näistä lapsista. Heitä on vain noin kolmekymmentä.

Meillä on toimiva lastensuojelujärjestelmä ja mekanismit tarvittaessa myös lapsen huostaanottoon. Suomessa on sodan traumatisoimille lapsille erikoistunutta hoitoa. Näillä lapsilla on Suomessa myös sukulaisia turvanaan.

Suurempi turvallisuusuhka on jättää lapset leirille kasvamaan vihaisiksi ja pettyneiksi aikuisiksi.

UNICEF kotiuttaa vuosittain satoja lapsia vaikeista oloista. Osa heistä on jopa osallistunut sotiin. Lasten kotiuttamista tehdään onnistuneesti yhteiskunnissa, joissa tukijärjestelmät ovat huomattavasti Suomea heikommat.

4. Miksi meidän tulisi auttaa äitejä, jotka lähtivät itse keskelle sotaa?

Rangaistusten jakaminen kuuluu oikeusvaltiossa tuomioistuimille. Tämä tarkoittaa sitä, että ketään ei rangaista ilman oikeudenkäyntiä vaan rikoksesta epäiltyä kuullaan ja mahdollinen syyllisyys todennetaan. Vasta sen jälkeen voidaan antaa rikostuomio.  

UNICEFin kanta on, että mikäli äitejä on syytä epäillä rikoksesta, heille on suotava oikeudenmukainen, yksilöllinen oikeudenkäynti. Tämä ei ole mahdollista Syyriassa.

5. Mitä muut maat ovat tehneet?

Suurin osa leirin asukkaista on irakilaisia ja syyrialaisia. Kesäkuun alusta lähtien 2 640 naista ja lasta on jättänyt leirin, heistä 1 230 on syyrialaisia ja 1 400 muunmaalaisia.  

Esimerkiksi Kazakstan ja Uzbekistan ovat hakeneet isot määrät äitejä ja lapsia. Elokuussa neljä saksalaista lasta kotiutettiin. Syyskuussa kolme vailla huoltajaa olevaa nigerialaista ja neljä venäläistä haettiin kotiin.

6. Miten Suomen tulisi toimia?

Lapset äiteineen tulisi kiireellisesti tuoda Suomeen, sillä siten toimii oikeusvaltio. 

Äidit tulee saattaa oikeuden eteen ja lapset on autettava turvallisen, ihmisyyttä tukevan kasvun ja elämän alkuun. Tämä on heille YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa taattu. 

Suomella on erittäin vahva maine ihmisoikeuksien puolustajana, ja jopa lapsen oikeuksien mallimaana. Nyt Suomella olisi paikka ja aika lunastaa tämä asemansa.

7. Miksi puolustatte näitä lapsia ja heidän äitejään?

UNICEF perustettiin toisen maailmansodan jälkeen auttamaan sodasta kärsineitä lapsia. 

Tehtävämme oli auttaa kaikkia lapsia riippumatta siitä, mikä heidän kotimaansa rooli oli sodassa ollut. Tämä on edelleen UNICEFin kantava periaate. Lisäksi lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa Suomea huolehtimaan siitä, ettei lapsen vanhemman tausta millään lailla vaikuta lapsen kohteluun.  

Velvollisuutemme on olla aina lasten puolella.

Lisätietoja

  • Al-Holin pakolaisleirillä on lähes 70 000 ihmistä.
  • He ovat paenneet Isis-järjestön hallinnoimilta alueilta.
  • 94 prosenttia on naisia ja lapsia. 
  • Yhteensä leirillä on noin 43 000 lasta.
  • Leirillä on 11 suomalaista äitiä ja 33 lasta.
  • Olosuhteet ovat äärimmäisen heikot. Leirillä on kuollut noin 200 lasta. 

 ***

Me puolustamme lasten oikeuksia, kaikissa tilanteissa.  
Lapset tarvitsevat myös sinua. Tule mukaan kampanjaamme ja näytä, että olet lasten puolella.


Tue lapsia Syyrian sodan keskellä »

***

Julkaistu: 12.11.2019

Otsikkokuvan kuvateksti: Isis-järjestön vastainen sota on jättänyt jälkeensä kymmeniä tuhansia perheitä, joita on kerätty leireihin ja säilöönottokeskuksiin Syyriassa ja Irakissa. Kuva on al Holin -leiriltä tammikuussa 2019. Henkilöiden ei tiedetä osallistuneen Isis-järjestön toimintaan. © UNICEF/Syria 2019/Delil Souleiman

 

 

 

Julkaistu 12.11.2019