Hätä keinot keksii - innovatiivisia ratkaisuja lasten hyväksi keskellä Jemenin sotaa
UNICEF tekee työtä maailman vaikeimmissa paikoissa. Kun lasten oikeudet jäävät sodan jalkoihin, auttamiseen tarvitaan usein innovatiivisia ratkaisuja. Niin myös Jemenissä.
Jemeniläisten ahdinkoa kärjistää sodan lisäksi saarto. Niin meri- ja maareittejä kuin ilmatilaa koskevalla saarrolla ulkovallat yrittävät vaikuttaa sodan lopputulokseen.
Samalla saarto vaikeuttaa avun toimitusta.
Lähin UNICEFin hätäaputarvikkeiden aluevarasto sijaitsee Djiboutissa, Itä-Afrikassa. Mutta miten saada apu perille Jemeniin?
Satama on kiinni
mutta tarvikkeet kulkevat
Pääkaupunki Sana’an lentokenttä sekä Hodeidan satama ovat olleet tärkeimmät reitit Jemeniin.
Sodan vuoksi lentokenttä on ollut välillä kokonaan suljettuna. Siviililiikenteellä ei ole ollut kentälle pääsyä sitten vuoden 2015 maaliskuun. Humanitaarista apua on saatu maahan lentoteitse nyt reilun vuoden ajan.
Koneilla kulkevat lähinnä kiireelliset sekä lämpötilaherkät tarvikkeet kuten rokotteet.
Hodeidan satamakaupunki jäi loppuvuodesta 2018 taisteluiden keskelle, mikä puolestaan katkaisi tärkeän merireitin. UNICEF onkin siirtänyt kuljetuksia isoista laivoista pienempiin paikallisiin dhow-aluksiin, jotka kulkevat Adenin satamaan Jemenin eteläosassa.
Lentokentältä ja satamista tavarat jatkavat matkaansa kuorma-autoilla varastoihin ympäri Jemeniä. Niistä apu jaetaan kaikkialle Jemeniin yhdessä yli 200 kumppanitahomme kanssa.
Toimivan logistiikan ansiosta lähes 3,5 miljoonaa alle viisivuotiasta jemeniläislasta sai viime vuonna lisäravinteita aliravitsemuksen hoitoon ja yli 4,5 miljoonaa lasta sai poliorokotuksen.
Erityishaasteita
koulunkäynnin tiellä
Kuten usein konflikteissa, myös Jemenissä iso osa kouluista on tuhoutunut tai pahoin vaurioitunut. Kouluja käytetään myös sisäisten pakolaisten majoittamiseen ja sotilaallisiin tarkoituksiin. Yhtä kaikki, lasten oppimispaikat ovat käyneet vähiin ja koulutarvikkeista on pulaa.
Koulujen kunnostamisen lisäksi toimitamme alueelle school in a box -koulutarvikelaatikoita, joiden avulla koulun voi perustaa minne vain.
Jemenin tilanteen tekee katastrofaaliseksi se, että julkisten alojen työntekijät, kuten opettajat, eivät ole saaneet yli kahteen vuoteen palkkaa. Koska myös heidän on elätettävä perheensä, moni on joutunut etsimään tuloja muista töistä.
UNICEF etsiikin nyt keinoja, joilla opettajien palkat saataisiin maksettua, jotta koko koulutusjärjestelmä ei romahtaisi.
Teksti: Kirsi Haru