Siirry sisältöön

Jaetaanko vierastaistelijoiden lasten äideille kivitystuomioita?

Oikeusvaltioperiaatteet ja lapsen oikeudet unohtuvat sosiaalisessa mediassa, kun tuomiolla ovat vierastaistelijoiden lapset ja heidän äitinsä.

Inka Hetemäki Näkökulma
Inka Hetemäki
Uupuneet perheet olivat matkanneet päiväkausia saapuessaan Al-Holin leirille Koillis-Syyriaan vuoden alussa. Kuvan henkilöiden ei tiedetä osallistuneen Isis-järjestön toimintaan.
© UNICEF/ Syria 2019/ Delil Souleiman

Noitina pidettyjä naisia kivitettiin toreilla menneinä aikoina. Oikeudenkäyntejä ei ollut.

Siitä on onneksi päästy eroon, olemmehan saaneet lait ja säädökset, ihmisoikeussopimukset ja niiden pohjalta oikeutta jakavat tuomioistuimet. Vai olemmeko?

Ei. Kivet sinkoilevat nyt kovemmin kuin koskaan. Oikeutta jakaa tänä päivänä sosiaalinen media, kiviä ovat vihaviestit.

UNICEF oli tiistaina 4. kesäkuuta MTV Huomenta Suomi -lähetyksessä, jossa aiheena oli vierastaistelijoiden lasten ja heidän äitiensä tuominen Suomeen. Kivet alkoivat lentää.

Jo 200 lasta kuollut
Al-Holin leirillä

Näitä suomalaisia äitejä on Syyrian pohjoisella leirillä Ylen tietojen mukaan 11, lapsia 33. Kaiken kaikkiaan lapsia on Al-Holin leirillä noin 29 000.

Lapset on pelastettava kiireellisesti. Leirillä on kuollut jo noin 200 lasta. Suomella on velvollisuus tuoda suomalaiset lapset turvaan näistä oloista, jotka uhkaavat jo heidän henkeään.

Asian tekee erityisen vaikeaksi se, että lapsen kasvuun kuuluu paitsi ravinto, turva ja koulutus, myös side vanhempiinsa. Lapsella on oikeus olla yhteydessä vanhempiinsa myös silloin, kun he ovat esimerkiksi vankilassa istumassa vakavaa rikosta.

Huononkin vanhemman läheisyys
on lapselle tärkeää

Oikeusvaltioon kuuluu myös se, että rikoksesta epäiltyä kuullaan, ja että hänellä on paitsi syyttäjä, myös puolustaja.

Äideille on suotava oikeudenmukainen, yksilöllinen oikeudenkäynti – joukkotuomiota ei oikeusvaltio tunne. Vasta sen jälkeen tulee mahdollinen rikostuomio.

Sitä ennen lapsia ei voi ottaa huostaan, sillä lasten erottaminen vanhemmistaan on aivan äärimmäinen keino. Huononkin vanhemman läheisyys on lapselle äärimmäisen tärkeää. Lasten erottamista vanhemmistaan ei voi myöskään tehdä joukkopäätöksenä.

Nämä yksilölliset arviot tekevät oikeusvaltiossa tuomioistuimet, ei huutoäänestys eivätkä edes poliitikot.

Viivyttely vahingoittaa
lapsia joka päivä

Oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä ei Syyriassa pystytä järjestämään. Kansainvälisen rikostuomioistuimen luominen sinne on kaikkien asiantuntijoiden mukaan utopiaa.

Tätä utopian toteutumista odotellessa lapset vahingoittuvat päivä päivältä lisää ja heidän korjaamisestaan tulee yhä vaikeampaa. Lasten hengissä selviäminenkin on epävarmaa aliravitsemuksen, ripulin ja loisten vuoksi.

Tämän vuoksi UNICEF suosittelee äitien tuomista omien maidensa tuomioistuinten eteen. Näin oikeutta päästäisiin jakamaan mahdollisimman ripeästi, niin kuin oikeusvaltioille kuuluu. Tähän velvoitetaan etenkin silloin, kun kyseessä on lasta koskeva päätöksenteko.

Suomella on velvollisuus
suojella lapsia

Emme voi sanoa, että vanhemmat vastatkoot siitä, mitä tekevät lapsilleen. Meitä velvoittaa YK:n lapsen oikeuksien sopimus. Valtiolla on velvollisuus suojella lasta, lapsen etu parhaalla mahdollisella tavalla huomioiden. Ja lapsen etua harkittaessa pitää huomioida lapsen mahdollisuus ylläpitää suhdetta vanhempaansa.

Kiviä sinkoilee paitsi syylliseksi epäillyille, myös heille, jotka asettautuvat kivien eteen. Ihmisoikeuksien puolustaminen vaatii tänä päivänä rohkeutta jopa Suomessa.

UNICEF ei voi olla asettautumatta kivien eteen, sillä lasten pelastaminen on tehtävämme. Emmekä koskaan anna periksi.

 ***

Julkaistu 5.6.2019

Otsikkokuva: Uupuneet perheet olivat matkanneet päiväkausia saapuessaan Al-Holin leirille Koillis-Syyriaan vuoden alussa. Kuvan henkilöiden ei tiedetä osallistuneen Isis-järjestön toimintaan. © UNICEF/ Syria 2019/ Delil Souleiman

 

Julkaistu 5.6.2019