Siirry sisältöön

Ruisrock-kävijät testaavat UNICEFin hankkeessa kehitettyä Elefanttihanaa

”Festivaaliolosuhteet tarjoavat luontevan tilaisuuden kertoa puhtaan veden ja käsienpesun tärkeydestä maailman lapsille.”

Uutinen
Elefanttihanaa testattiin Ugandassa vuonna 2015. Hanan ensimmäionen prototyyppi muistutti elefantin kärsää. Matkan varrella hana on muuttunut erinäköiseksi, mutta nimi on jäänyt elämään. ©UNICEF/Uganda 2015/Kaskinen

Suomen UNICEF tuo kehitteillä olevan käsienpesuinnovaationsa Ruisrockiin festivaalikävijöiden testattavaksi.

- Tarkoitus on demonstroida hauskalla tavalla, millaisia ratkaisuja tarvitaan, jotta hygieniaan ja puhtaaseen veteen liittyviä ongelmia saadaan selätettyä maailman köyhimmissä maissa, kertoo Suomen UNICEFin erityisasiantuntija Päivi Kovalainen.

Elefanttihana on käsienpesuhana, joka säästää vettä ja kestää kovissakin olosuhteissa. Ruisrockissa Elefanttihana on testattavissa muun muassa festivaalin pääportin viereisellä vessa-alueella.

- Festivaaliolosuhteet tarjoavat luontevan tilaisuuden kertoa puhtaan veden ja käsienpesun tärkeydestä maailman lasten terveydelle ja hyvinvoinnille, Kovalainen sanoo.

Vesi voi olla
tappava ase

UNICEF on mukana Ruisrockissa ensimmäistä kertaa. Käsihygienian tärkeyden lisäksi UNICEF haluaa muistuttaa puhtaan juomaveden merkityksestä maailman lapsille. Sodissa ja konflikteissa likainen vesi tappaa enemmän lapsia kuin aseet.

- Pitkittyneissä konflikteissa alle 5-vuotiaat lapset kuolevat 20 kertaa useammin likaisen veden ja huonon hygienian aiheuttamiin ripulitauteihin kuin väkivallan uhreina, Kovalainen kertoo.

Maailman vakavimmissa hätäaputilanteissa UNICEFin vastuulla on puhtaan veden toimittaminen. UNICEF pyytääkin festivaalivierailta lahjoituksia hätäapuun.

- Puhtaan veden merkitys korostuu monissa kriisitilanteissa, mutta myös tavallisissa festivaaliolosuhteissa. Haluamme olla mukana huolehtimassa puhtaan veden saannista ja lasten oikeuksien toteutumisesta. Arvostamme UNICEFin pitkäjänteistä työtä näiden asioiden hyväksi, kertoo Ruisrockin vastaava tuottaja Piia Lääveri.

Ugandalaiset koululaiset
antoivat hanalle nimen

UNICEF on kehittänyt Elefanttihanaa Ugandassa yhteistyössä paikallisten koululaisten, Biolanin sekä Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja ugandalaisen Makereren yliopiston opiskelijoiden kanssa.

Ugandalaiset koululaiset nimesivät hanan ensimmäisen prototyypin Elefanttihanaksi, koska se heidän mielestään muistutti elefantin kärsää. Nimi jäi elämään, vaikka hana on matkan varrella muuttunut erinäköiseksi.

Ugandan kaltaisissa maissa koululaisten käsienpesua hankaloittaa muun muassa veden puute ja se, että käsienpesuhanat menevät usein rikki.

Elefanttihanan avulla pyritään ratkaisemaan näitä haasteita: Se on yhdellä painalluksella toimiva, kestävä hana, ja siitä valuu juuri riittävä määrä vettä, jotta kädet saa puhtaaksi.

Hanan viimeisimmän version on tuottanut UNICEFin yrityskumppani Biolan. Hanan lopullista kenttätestausta valmistellaan parhaillaan Mosambikissa.

Lisätiedot

UNICEFin vesi-, sanitaatio- ja hygieniatyö: erityisasiantuntija Päivi Kovalainen, [email protected]

Suomen UNICEFin ja Ruisrockin yhteistyö: Hanna-Leena Markus, yritysyhteistyön asiakasvastaava, [email protected]

Lisätietoa Ruisrock-yhteistyöstä: www.unicef.fi/tue-tyotamme/ruisrock/

 

Julkaistu 3.7.2019