Siirry sisältöön

Tiesitkö nämä 10 asiaa vedestä?

Ilman vettä ei voi selvitä. Kuulostaa yksinkertaiselta. Pelkkä veden saanti ei kuitenkaan riitä, vaan veden on oltava myös turvallista.

Susanna Karvinen Näkökulma
12-vuotias Aya, juo hanavettä kotonaan Ezbet Khairallan slummialueella Kairossa.
© UNICEF/ Egypt 2017/ Shehzad Noorani

Turvallinen vesi tarkoittaa, että vesi on puhdasta ja että sitä on katkeamattomasti saatavilla kotona tai sen lähettyvillä. Miljoonien ihmisten arjessa tämä ei kuitenkaan toteudu.

Listasimme kymmenen syytä, miksi turvallinen vesi, vessa ja hygienia ovat niin tärkeitä.

1. Käsillä on puhtaan veden puutteesta johtuva kriisi.

2,2 miljardilla ihmisellä ei edelleenkään ole kotonaan puhdasta juomavettä.

Maailman köyhimmät ihmiset sinnittelevät ilman puhdasta vettä niin kaupunkien slummeissa kuin syrjäisillä maaseuduilla.

2. Ei riitä, että vesi on puhdasta, sitä on myös saatava säännöllisesti.

Jokaisella ihmisellä tulisi olla mahdollisuus saada puhdasta vettä kotonaan, aina. Veden turvallisuudessa on siis kyse sekä sen puhtaudesta että katkeamattomasta saannista.

3. Ilman kunnollista vessaa ja viemäröintiä taudit leviävät nopeasti.

Yli puolet maailman väestöstä eli 4,2 miljardia ihmistä elää ilman kunnollista vessaa ja viemäröintiä.

Heillä ei siis ole vessaa, joka estäisi jätöksiä leviämästä ympäristöön eikä järjestelmää, joka varmistaisi vessajätteen turvallisen käsittelyn.

4. Tarpeiden tekeminen ulkosalla on yksi selkeimpiä epäoikeudenmukaisuuden merkkejä.

673 miljoonaa ihmistä joutuu tekemään tarpeensa taivasalla esimerkiksi tiensivuissa, pelloilla tai puskissa.

Ulkona tarpeilla käynti nostaa sairastumisriskiä. Lisäksi jätteiden leviäminen ympäristöön on epämiellyttävää.

Tämä on erityisen alentavaa ja turvatonta tytöille ja naisille, jotka saattavat altistua seksuaaliselle väkivallalle tarpeille mennessään. He joutuvat yksityisyytensä suojelemiseksi etsimään paikkaa kauemmin ja pimeän turvin.

5. Lapset ovat suurimmassa vaarassa.

Joka päivä noin 800 alle viisivuotiasta lasta kuolee likaisen veden ja huonon hygienian aiheuttamiin sairauksiin kuten ripuliin.

6. Vauvat syntyvät epähygieenisissä olosuhteissa.

17 miljoonaa naista maailman vähiten kehittyneissä maissa synnyttää terveyskeskuksissa, joissa ei ole riittävästi vettä eikä kunnollista sanitaatiota.

Epähygieenisten olojen vuoksi naiset ja vauvat ovat vaarassa sairastua tai kuolla.

7. Sairauksien estäminen on tällä hetkellä vaikeampaa kuin mitä sen tulisi olla.

Käsienpesu saippualla on yksi helpoimmista ja tehokkaimmista keinoista estää tautien leviäminen. Silti yli kolmanneksella maailman ihmisistä ei edelleenkään ole tähän mahdollisuutta kotonaan.

 8. Ilmastonmuutos pahentaa tilannetta entisestään.

Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten pitkiä kuivia kausia ja poikkeuksellisen runsaita sateita.

Kuivat kaudet vähentävät puhtaan veden saatavuutta. Tulvat taas jättävät jälkeensä seisovia vesimassoja. Kun perheet käyttävät tällaista vettä juomiseen ja peseytymiseen, muun muassa kolera ja ripuli leviävät helposti.

Jos emme toimi nyt ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, vuoteen 2040 mennessä 600 miljoonaa lasta joutuu asumaan alueilla, jotka kärsivät veden puutteesta.

9. Sodissa ja konflikteissa likainen vesi tappaa enemmän lapsia kuin aseet.

Pitkittyneissä konflikteissa alle viisivuotiaat lapset kuolevat 20 kertaa useammin likaisen veden ja huonon hygienian aiheuttamiin ripulitauteihin kuin väkivallan uhreina.

Kaupunkien infrastruktuurin tuhoaminen on erityisen tehokas sotimisen keino. Jos sähköverkko ei voi pumpata vettä ja jos viemärit eivät toimi, ei ole myöskään puhdasta vettä. Vedestä on tullut sodankäynnin väline.

10. Meidän on tehtävä enemmän.

Vuoteen 2000 verrattuna 1,8 miljardia ihmistä enemmän on saanut käyttöönsä puhdasta vettä. Palvelujen yhdenvertaisessa saannissa on kuitenkin maiden välillä ja sisällä edelleen suuria eroja.

Yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista on, että vuoteen 2030 mennessä kaikilla maailman ihmisillä on käytössään puhdasta vettä sekä vessa. Nykyisellä tahdilla tavoitetta ei saavuteta.

UNICEF patistaa valtioita investoimaan peruspalveluihin, jotta vuosikymmenten hyvä kehitys ei valu hukkaan. Vesi on oikeus, ei etuoikeus.

 ***

Julkaistu 4.7.2019

Otsikkokuva: Kuvan tyttö, 12-vuotias Aya, juo hanavettä kotonaan Ezbet Khairallan slummialueella Kairossa. © UNICEF/ Egypt 2017/ Shehzad Noorani

Julkaistu 3.7.2019