UNICEF: Ennätysmäärä lapsia tarvitsee humanitaarista apua
Lähes 100 miljoonan ihmisen auttaminen maksaisi vähemmän kuin maailman yhden päivän sotilasmenot. Liki puolet avusta jää vuosittain antamatta rahanpuutteen vuoksi.
UNICEF on tänään julkaissut ensi vuoden humanitaarisen avun vetoomuksensa. Hätäavun tarve on suurempi kuin koskaan ennen: 4,2 miljardia dollaria. *
Varojen avulla pystytään auttamaan 59 miljoonaa lasta 64 maassa ympäri maailmaa. Aikuiset mukaan lukien, UNICEFin humanitaarisen avun on tarkoitus ensi vuonna kattaa yli 95 miljoonaa ihmistä.
Hätäaputyön varoista on huutava pula. Esimerkiksi tänä vuonna UNICEFilta puuttui vielä marraskuussa 43 prosenttia tarvittavista varoista.
Valtavan avun tarpeen suurin syy ovat konfliktit, mutta myös köyhyys, taudit ja ilmastonmuutokseen liittyvät äärimmäiset sääilmiöt lisäävät avun ja suojelun tarvetta. Jo joka neljäs lapsi maailmassa asuu maassa, jota koettelee konflikti tai luonnonkatastrofi.
Suurimmat yksittäiset hätäapuvetoomukset koskevat Syyriaa ja Syyrian pakolaisia sen naapurimaissa, Jemeniä, Kongon demokraattista tasavaltaa ja Etelä-Sudania.
Hamida, Arian,
Eliana, Mohammed
Suurten lukujen takana on oikeita lapsia, muistuttaa UNICEFin viestintäpäällikkö ja hätäavun asiantuntija Kirsi Haru.
– Näistä tilastoista ja prosenteista puhutaan usein samaan sävyyn kuin vertailtaisiin maitolitran hintaa eri kaupoissa. Jokaisen numeron takana on kuitenkin oikea lapsi, Haru sanoo.
– Lapsi, joka on menettänyt perheensä, kotinsa tai oman terveytensä sodan jaloissa. Lapsi, jonka koulunkäynti katkesi kahteen vuoteen. Lapsi, jolle laitettiin ase käteen yhdeksänvuotiaana. Sen vuoksi tämän vetoomuksen pitäisi vähän järkyttääkin, sillä puhumme 59 miljoonasta lapsesta.
– Toivon, että se herättää myös valtiot pohtimaan omaa velvollisuuttaan taata lasten oikeudet kaikissa olosuhteissa, Kirsi Haru sanoo.
Joustava rahoitus
pelastaa henkiä
Kyse ei ole pelkästään rahoituksen saamisesta, vaan etenkin joustavien varojen saamisesta.
Tänä vuonna humanitaariseen työhön lahjoitetuista varoista 73 prosenttia kohdistui kymmeneen maahan. Näiden ulkopuolelle jääneiden maiden hätäavun rahoitusvaje on pahimmillaan yli 70 prosenttia.
– UNICEFilla on kyky auttaa lapsia siitä hetkestä kun katastrofi iskee, ja jatkaa apua, kunnes he voivat jatkaa normaalia elämäänsä. Edellytyksenä on kuitenkin, että meillä on varoja saman tien käytössä, eikä niitä ole korvamerkitty tiettyyn maahan tai työn osa-alueeseen, sanoo UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore.
Kuluvana vuonna UNICEF on joustavan rahoituksen turvin pystynyt vastaamaan muun muassa Malin ja Burkina Fason äkillisesti muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen ja sisäiseen pakolaisuuteen.
Molempien maiden omista hätäapuvetoomuksista on saatu kasaan alle viidennes. Sen vuoksi joustava rahoitus on heikoimmassa asemassa oleville lapsille elinehto.
UNICEFin tavoitteena vuonna 2020 on mm.
- hoitaa 5,1 miljoonaa lasta vakavasta aliravitsemuksesta
- rokottaa 8,5 miljoonaa lasta tuhkarokkoa vastaan
- taata puhdas vesi 28,4 miljoonalle ihmiselle
- auttaa 10,2 miljoonaa lasta kouluun tai epävirallisen opetuksen piiriin
- tarjota psykososiaalista tukea 4,5 miljoonalle lapselle ja heidän huoltajilleen.
* Vertailuna: maailman sotilasmenot vuonna 2018 olivat 1822 miljardia USD, lähde Sipri.
Lisätietoja
Christopher Tidey, UNICEF New York, puh. +1 917 340 3017, [email protected]
Kirsi Haru, Suomen UNICEF, puh. 040 7666926, [email protected]