Vesi – elämän eliksiiri vai kuoleman kuriiri?
Sodissa ja konflikteissa likainen vesi tappaa enemmän lapsia kuin aseet.
Eteläsudanilainen Charity on lähes päivittäin ikävän valinnan edessä: antaako lapsille likaista vettä vai jättää heidät kokonaan ilman? ”Sydämessäni ei tunnu hyvältä, kun ajattelen antavani heille likaista vettä”, hän sanoo.
Charity ja hänen lapsensa Rumering, 7, Baraka, 5, ja Grace, 2, ovat maan sisäisiä pakolaisia. Etelä-Sudanin sisällissota on kestänyt jo yli viisi vuotta.
Valitettavasti Charityn lasten tilanne ei ole poikkeus. Maailman lapsista joka neljäs elää konfliktin keskellä. Samalla kun konfliktien määrä on kasvanut viime vuosina, ne kestävät entistä pitempään, jopa yhdeksän vuotta.
Likainen vesi tappaa jopa 20 kertaa
todennäköisemmin kuin aseet
Yllättäen vesi onkin suurempi riski lapsille kuin aseet. Pitkittyneissä konflikteissa alle 15-vuotiaat lapset kuolevat kolme kertaa useammin likaisen veden ja hygienian puutteen aiheuttamiin ripulitauteihin kuin väkivallan uhreina. Alle viisivuotiailla lapsilla todennäköisyys nousee 20-kertaiseksi.
Vedestä on tullut sodankäynnin väline. Kaupunkien infrastruktuurin tuhoaminen on erityisen tehokas sotimisen keino: sähköverkko ei voi pumpata vettä, viemärit eivät toimi, polttoainetta ja klooria säännöstellään tai ei anneta ihmisten käyttöön ollenkaan.
Kesällä 2015 taistelut Aleppon kaupungissa johtivat veden katkaisuun kahdelta miljoonalta ihmiseltä. Kolme lasta tapettiin vedenhakumatkalla.
Infrastruktuurin kunnossapito
on tärkeä osa hätäaputyötä
Veteen ja sanitaatioon liittyvät asiat ovat monimutkaisia. Vähiten kehittyneissä maissa on alun pitäenkin heikompi kunnallistekniikka. Kun kriisi yllättää tai pitkittyy, järjestelmät rapistuvat.
Tätä kirjoittaessani maailman öljymahti Venezuelassa on kärvistelty jo viikko ilman sähköä ja puhtaasta vedestä on pulaa. Ilmeisesti tulipalo aiheutti jo aiemmin heikentyneen sähkönjakelujärjestelmän lopullisen rikkoutumisen. Pitkittyneen poliittisen kriisin takia maassa on pulaa asiantuntijoista tilanteen korjaamiseksi.
Jemenissä jo ennen sotaakin heikko vesi- ja viemäröintijärjestelmä on romahduksen partaalla. Vuonna 2015 eskaloitunut sota on aiheuttanut sen, että työntekijöille ei makseta palkkoja säännöllisesti, tarvikkeet ovat vähissä, ja kansainvälisiä asiantuntijoita ei aina päästetä paikalle auttamaan.
UNICEF on paikalla auttamassa
myös konfliktien keskellä
UNICEF on pysyvästi läsnä 190 maassa. Kehitämme maiden omia vesi- ja sanitaatiojärjestelmiä ja tuemme hygieniakasvatusta yhdessä viranomaisten, järjestökumppaneiden ja yksityisen sektorin kanssa.
UNICEF on paikalla myös silloin, kun kriisi iskee ja tarvitaan akuuttia apua eloonjäämiseksi ja arjessa selviytymiseksi. Emme poistu, vaikka konflikti pitkittyisi, vaan jatkamme työtämme ja tuemme myös konfliktin jälkeistä jälleenrakentamista.
Jemeniä koetteli sodan seurauksena vuonna 2017 historian laajin koleraepidemia: 1,3 miljoonaa ihmistä sairastui, yli puolet heistä lapsia. Epidemian taltuttamiseksi UNICEF kumppaneineen perusti yli 750 nopean toiminnan tiimiä, jotka vierailivat yli 1,2 miljoonassa kodissa jakaen hygieniapakkauksia ja tietoa koleran ehkäisemisestä.
UNICEF myös korjasi vesitankit, vessat ja viemäröinnin 29:ssä maaseudun terveyskeskuksessa yhdessä Maailmanpankin kanssa, jotta sairaita ja aliravittuja lapsia pystyttäisiin hoitamaan paremmin.
Vaadimme konfliktien osapuolia kunnioittamaan kaikkien oikeutta veteen ja sanitaatioon. Iskut vesi-infrastruktuuriin ja työntekijöihin on lopetettava!
Vetoamme hallituksiin ja muihin yhteistyökumppaneihimme: Rakennetaan yhdessä järjestelmät, jotka kestävät kriisien yli. Investoidaan kauaskantoisesti puhtaaseen veteen ja kunnolliseen sanitaatioon samalla, kun huolehditaan elämälle tärkeistä palveluista myös akuutin hädän keskellä.
Vesi on elämää, ei kuolemaa varten.
Lisätietoa
Maailman vesipäivänä 22.3. UNICEF julkaisee Water under Fire -raportin, joka valottaa vesi-, sanitaatio- ja hygieniatyön elintärkeää merkitystä monimutkaisissa konflikteissa.
Lue lisää puhtaan veden roolista konflikteissa (englanniksi).
Myös sinä voit auttaa lapsia - lahjoita Hätäapuun >>
***
Otsikkokuva: Syyrian maansisäinen pakolainen, 12-vuotias Horriya kantaa vettä jerrykannussa Ain Issan epävirallisella pakolaisleirillä lähellä Raqqan kaupunkia vuonna 2017. UNICEF huolehti alueen pakolaisten vesihuollosta mm. kuljettamalla päivittäin lähes miljoonaa litraa puhdasta vettä rekoilla. ©UNICEF/UN067453/Souleiman