A-vitamiini vahvistaa aliravittuja rohingya-lapsia koronakriisin keskellä
UNICEF jakoi Bangladeshissa pakolaisleirillä asuville rohingya-lapsille yleistä vastustuskykyä vahvistavaa A-vitamiinia ja löysi samalla 21 000 aliravitsemuksesta kärsivää lasta. Koronarokotetta odotettaessa on tärkeää auttaa perheitä suojelemaan lasten terveyttä.
Pakolaisleirillä elävät rohingya-lapset kuuluvat maailman haavoittuvimpiin. UNICEFin toteuttamalla ravitsemusviikolla on aiemmin hoidettu perheidensä mukana Bangladeshiin paenneiden lasten aliravitsemusta sekä jaettu ravinto- ja lastenhoitotietoutta.
Cox´s Bazarin pakolaisleirillä ravitsemuksesta vastaava UNICEFin edustaja Karaver Singh kertoo, että tänä vuonna ravitsemuskampanjaa muokattiin vastaamaan koronapandemiaan.
Rokotejakelua
saa vielä odottaa
Paikalliset vapaaehtoiset veivät heinäkuussa lasten vastustuskykyä ahvistavia A-vitamiinipillereitä suoraan rohingya-perheiden oville. Lisäksi äidit ja muut lapsia hoitavat saivat imetysneuvontaa sekä lasten ikään ja pandemiaan mukautettua ravitsemustietoa.
Koronarokotetta tarvittaisiin pakolaisleireillä kipeästi. Maailman suurimpana rokotteiden ostajana UNICEFillaon johtava rooli koronarokotteiden hankinnassa ja jakelussa erityisesti köyhissä maissa sitten, kun toimiva rokote on saatavilla.
On kuitenkin todennäköistä, että koronarokote ei ole laajojen ihmisryhmien ulottuvilla vielä pariin vuoteen. Siksi on tärkeää, että vaikeissa oloissa elävien lasten vanhemmat ja muut huoltajat saavat nyt oikeaa tietoa ravitsemuksesta, aliravitsemuksesta ja siitä, kuinka koronavirukselta suojaudutaan. Näin perheet voivat itse toimia lastensa terveyden hyväksi.
Tiedonsaanti pakolaisleirillä on haastavaa. Kampanjassa tavoitetut perheet eivät välttämättä olleet edes kuulleet koronapandemiasta.
– Kuukauden pituinen ovelta ovelle -kampanja onnistui erinomaisesti siihen nähden, että työ toteutettiin rankkojen monsuunisateiden aikana. Tavoitimme yli 154 000 lasta eli 97 prosenttia kohderyhmästä, Karaver Singh kertoo kampanjan tuloksista.
Lasten iät vaihtelivat puolesta vuodesta viiteen vuoteen.
Olkavarren ympärysmitta
kertoo lapsen ravitsemustilasta
Imetys- ja ravitsemusneuvonnan lisäksi lasten äitejä opetettiin mittaamaan lapsen ylemmän olkavarren ympärys. Tämä luku antaa tietoa lapsen ravitsemustilanteesta.
Se, että äideillä on valmiudet huolehtia mittauksesta itse, auttaa varmistamaan aliravittujen lasten pääsyn hoidon piiriin ajoissa myös pandemian aikana. Hoitamaton aliravitsemus lisää kuolemanriskiä ja voi johtaa pysyviin vaurioihin.
Pysyvien haittojen riski on erityisen korkea silloin, kun lapsi ei saa tarpeeksi ravintoa elämänsä ensimmäisten kahden vuoden aikana.
A-vitamiinikampanjan yhteydessä löytyi yli 21 300 aliravitsemuksesta kärsivää lasta. Kolmasosa tapauksista oli uusia.
Tiedetään, että huono ravitsemus heikentää vastustuskykyä. UNICEF tekee työtä sen hyväksi, että leirin lapsilla riittäisi immuniteettia eri sairauksia vastaan. Koronakriisin aikana työ on entistä tärkeämpää.
Käännös: Lotta Ehrnrooth
UNICEF kuuluu maailman suurimpiin hätäaputoimijoihin. Myös näin UNICEF tukee lasten terveyttä koronakriisissä:
- 2.1 miljoonaa lasta saa hoitoa vakavaan akuuttiin aliravitsemukseen.
- 30 miljoonaa lasta ja naista saa UNICEFin tukemia perusterveydenhuollon palveluja.
- 2,7 miljardia ihmistä saa neuvontaa siitä, kuinka ehkäistä koronavirustartuntaa ja toimia tartunnan jälkeen.
- 38,5 miljoonalle ihmiselle on jaettu käsienpesuun ja yleiseen hygieniaan liittyviä tarvikkeita
Rokotejakelu jatkuu kriisienkin aikana. Esimerkiksi Afganistanissa ja Pakistanissa jo 780 000 lasta on saanut poliorokotuksen sen jälkeen, kun keväällä väliaikaisesti päättyneitä poliorokotuksia jatkettiin.
Lisää rohingya-lapsista: lue Anssi Kelan matkapäiväkirja Cox's Bazarista