Korona uhkaa rokotustyötä. Mutta me emme anna periksi
Rokottajat työskentelevät sinnikkäästi koronapandemian keskellä. Sillä rokotesuoja kuuluu jokaiselle lapselle.
Koronapandemia on vaikeuttanut rokotetyötä ja uhkaa kumota kovalla työllä saavutetun edistyksen lasten rokotuskattavuudessa.
Jopa 80 miljoonaa alle yksivuotiasta lasta on vaarassa sairastua rokotteella estettävissä oleviin tauteihin.
Koronakriisi voi vaihtua täysin toiseen terveyskriisiin, jos lapset eivät saa suojaa muun muassa poliolta, tuhkarokolta ja jäykkäkouristukselta.
Siksi UNICEF tukee sinnikkäitä terveydenhuollon ammattilaisia ympäri maailmaa, jotta nämä voivat jatkaa lasten rokottamista. Heidän työnsä oli jo ennen koronaa monissa maissa haastavaa.
Katso kuvaesseestämme, kuinka rokotteet saavuttavat lapset.
Kosovossa rokotepalvelut olivat suljettuna lähes kaksi kuukautta koronapandemian vuoksi. Nyt ne ovat taas auki! Kuvan lapsi saa rokotteen toukokuussa 2020. © UNICEF/UNI346553/Karahoda
Jonatan ja hänen äitinsä Los Pinoksen terveysasemalla El Altossa Boliviassa toukokuussa 2020.
© UNICEF/UNI335562/Andrade
Los Pinoksen terveysasema Boliviassa on osa UNICEFin Äiti- ja lapsiystävällinen sairaala -hanketta, jonka tarkoituksena on tiedottaa rokotusten, oikeanlaisen ravinnon ja rintaruokinnan tärkeydestä.
Koronapandemian aikana UNICEF ja Kanadan suurlähetystö ovat Boliviassa toimittaneet suojavarusteita La Pazin, Cochabamban ja Benin kuntien terveysasemille.
© UNICEF/UNI335561/Andrade
Pitkät välimatkat
vaikeuttavat työtä
Nepalissa pitkät välimatkat ja kehnot tiet tekevät lasten rokottamisesta vaikeaa. Sairaanhoitaja Deepika Shahi työskentelee syrjäisessä Mugum Karmarongin kunnassa, jossa kylät sijaitsevat usein kaukana toisistaan.
– Pitkien etäisyyksien vuoksi terveydenhoidon työntekijöiden on käveltävä kaksi tai kolme tuntia kunkin kylän välillä, jos haluamme, että rokotekampanjat jatkuvat, hän sanoo.
– Kuljemme ovelta ovelle kertomassa perheille rokotteista ja niiden tärkeydestä. Olemme vierailleet kävellen yli kahdessasadassa kotitaloudessa. Se ei ole helppoa, mutta se on tehtävä, Shahi lisää.
Lapsi odotti rokotusta heinäkuussa 2020 Nepalissa. © UNICEF/UNI350939/Prasad Ngakhusi
Kolmen kuukauden ikäinen Zuka saa rokotteen UNICEFin väliaikaisella klinikalla Syyrian Itä-Aleppossa kesäkuussa 2020. © UNICEF/UNI346889/Chnkdji
Syyriassa vuosia kestänyt konflikti on vaikeuttanut rokottamista. Kesäkuussa UNICEF ja WHO järjestivät kumppaniensa kanssa viisi päivää kestäneen kansallisen rokotekampanjan.
Syyrian terveysministeriön toteuttamassa kampanjassa tarkastettiin yli 900 000 lapsen rokotestatus ja rokotettiin yli 210 100 lasta. Siten varmistettiin, että lasten rokotesuunnitelmat olivat ajan tasalla.
Valtavaan kampanjaan osallistui yli 8 000 terveydenhoidon työntekijää tuhannessa terveyskeskuksessa, 666:ssa väliaikaisessa rokotepisteessä ja 545:ssä liikkuvassa rokotetiimissä.
Näin varmistettiin, että rokotteet saadaan vietyä jokaisen lapsen luo.
Rokottamisen on jatkuttava
koronasta huolimatta
Kiinassa rokotepalvelut ovat olleet suljettuina koronan takia, mutta nyt niitä on jälleen avattu asteittain kaikissa Kiinan provinsseissa Hubeita lukuun ottamatta.
Kuuden kuukauden ikäinen vauva sai kurkkumätä-, hinkuyskä- ja jäykkäkouristusyhdistelmärokotetteen Pekingin paikallisella terveysasemalla Kiinassa maaliskuussa 2020. Koronapandemian takia hän ei ollut saanut rokotetta viiden kuukauden ikäisenä.
– Pelkäsimme, että vierailu terveysasemalle saattaisi aiheuttaa koronatartunnan, vauvan äiti kertoo.
© UNICEF/UNI315082/Yuwei
Terveydenhoidon työntekijä Hawa Gamkalén terveysasemalla Niameyssa Nigerissa toukokuussa 2020.
© UNICEF/UNI334474/Haro
Nigerin pääkaupungissa Niameyssa äidit pelkäsivät tulla terveysasemalle, kun alueella todettiin ensimmäiset COVID 19 -tapaukset.
– Huomasimme, että käynnit vähenivät. Se on todella huolestuttavaa, sillä tiedämme kuinka paljon äidit ja lapset tarvitsevat terveysaseman rutiinipalveluja, kertoo Gamkalén terveysasemalla Niameyssa työskentelevä Hawa Gamkalén .
– Emme saa unohtaa, että tautien kuten polion tai tuhkarokon vaikutukset voivat olla jopa suuremmat kuin koronan, terveysaseman immunisaatioyksikön johtaja Ramatou sanoo.
– Olemme tehneet paljon tiedottamistyötä yhteisöissä ja sen ansoista äidit alkavat kokea, että he voivat jälleen tulla terveysasemalle. Käyntien määrä on kuitenkin edelleen matala verrattuna normaaliin. Työskentelemme taukoamatta varmistaaksemme, että lapset rokotetaan jatkossakin, hän jatkaa.
UNICEF tukee Nigerin terveydenhoitojärjestelmää kouluttamalla satoja työntekijöitä koronan ehkäisemisestä ja siltä suojautumiselta, jotta sekä terveydenhoidon henkilökunta että asiakkaat olisivat turvassa.
Najib-vauva sai poliorokotteen ugandalaisella terveysasemalla huhtikuussa 2020.
© UNICEF/UNI325806/Abdul
UNICEF hankki Ugandaan 3 842 000 annosta suun kautta annettavia poliorokotteita tukeakseen maata rokotepalveluiden jatkamisessa. Odotetut rokotteet saapuivat maahan 24. huhtikuuta 2020.
Äidit jonottivat lapsilleen tuhkarokotusta UNICEFin tukemassa tuhkarokkorokotuskampanjassa Gomassa Kongon demokraattisessa tasavallassa 21. huhtikuuta 2020. © UNICEF/UNI325344/Nkoy
Kongon demokraattista tasavaltaa on koetellut terveyskriisi toisensa jälkeen. Ennen koronakriisiä maa taisteli jo ebola- ja tuhkarokkoepidemioita vastaan.
UNICEFin tukema tuhkarokkokampanja käynnistettiin 21. huhtikuuta. Tavoitteenamme on rokottaa yli 150 000 alle viisivuotiasta lasta Pohjois-Kivun provinssissa, erityisesti niillä alueilla, joissa tuhkarokko on jyllännyt pahiten.
Poika sai rokotteen UNICEFin ja Maailman terveysjärjestö WHO:n yhteisessä rokotekampanjassa epävirallisessa teltta-asutuksessa Zarqassa Jordaniassa kesäkuussa 2020. © UNICEF/UNI347548/UNICEF Jordan
Lapsi rokotettiin terveysasemalla Bolivarissa 2. heinäkuuta 2020. © UNICEF/UNI347496/Urdaneta
UNICEF jakoi 2. heinäkuuta Bolivarissa, Venezuelassa polio-, keltakuume- ja jäykkäkouristus sekä BCG-tuberkuloosirokotteita.
Koronapandemian puhkamisen jälkeen UNICEF on myös jakanut Venezuelassa yli 14 000 kappaletta suojavarusteita terveydenhoidon työntekijöille ja rokottanut yli 37 000 alle yksivuotiasta lasta tuhkarokkoa vastaan.
Varmistamme
rokotetuotannon jatkuvuuden
Koronapandemia on aiheuttanut haasteita myös rokotteiden tuotannossa, saatavuudessa ja logistiikassa. Ulkonaliikkumiskiellot ja muut pandemian hillitsemiseen tähtäävät keinot hankaloittavat toimituksia, mikä vaarantaa rokotusohjelmien jatkuvuuden.
UNICEF työskenteleekin valtioiden, rokotevalmistajien ja muiden kumppanien kanssa minimoidakseen koronan aiheuttamat riskit rokotesaatavuuteen.
Tehtävämme on toimittaa rokotteet lähes puolelle maailman lapsista. Työn on jatkuttava ongelmista huolimatta.
UNICEFin avustustarvikkeet saapuivat 16. huhtikuuta Nigeriaan. Laatikoissa on elintärkeitä terveystarvikkeita koronan vastaiseen taisteluun. © UNICEF/UNI322102
***
Otsikkokuva: © UNICEF/UNI347496/Urdaneta
Julkaistu 20.7.2020.