Siirry sisältöön

Koronakriisi voi lisätä lasten kuolemia sadoilla tuhansilla tänä vuonna

Valtioiden toimenpiteet koronan leviämisen estämiseksi sekä kriisin taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset uhkaavat olla lapsille tuhoisampia kuin mikään virus.

Uutinen
Pieni poika seuraa käsienpesuohjeistusta Kenian pääkaupungin Nairobin valtavalla Kiberan slummialueella. UNICEF tukee maata ehkäisemään koronaviruksen leviämistä. © UNICEF/UNI322682/Ilako

YK:n tuore raportti varoittaa koronakriisin voivan johtaa mittavaan katastrofiin lasten osalta.

Raportin mukaan valtioiden toimenpiteet koronan leviämisen estämiseksi sekä kriisin taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset vahingoittavat lasten terveyttä, oppimista ja turvallisuutta, ellei pikaisiin toimenpiteisiin ryhdytä.

– Maailmaa uhkaava lama voi lisätä lasten kuolemia sadoilla tuhansilla verrattuna kriisiä edeltävään tilanteeseen, sanoo YK:n pääsihteeri António Guterres.

Korona voi hetkessä kumota viimeisten 2-3 vuoden aikana saavutetun edistyksen lapsikuolleisuuden vähentämisessä.

Arvio on todennäköisesti alakanttiin, sillä se ei ota huomioon kriisin vuoksi keskeytyneitä palveluita. Esimerkiksi tuhkarokkorokotuskampanjoita on lykätty pandemian vuoksi ja 117 miljoonaa lasta on jäämässä ilman rokotusta.

Valtioiden on kiinnitettävä
huomio lasten tarpeisiin

– Maailma seuraa nyt henkeä pidätellen koronan tartunta- ja kuolleisuuslukuja. Lapsia koskevia lukuja tulisi seurata yhtä tarkasti, sanoo Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

Noin 190 maata on määrännyt koulut suljettavaksi, mikä vaikuttaa yli 1,5 miljardiin lapseen ja nuoreen. Samalla lähes 370 miljoona lasta 143 maassa jää ilman päivittäistä kouluateriaa.

Jopa 66 miljoonaa lasta voi pudota äärimmäiseen köyhyyteen kriisin vuoksi.

Hetemäki muistuttaa, että koronaviruksen vaikutukset ovat vahingollisimmat maailman köyhimpien maiden kaikkein heikoimmassa asemassa olevien perheiden lapsille.

– Alentuneet tulot pakottavat tinkimään ruoasta ja terveydenhoidosta. Pahimmillaan kriisi katkaisee lapsen elämän kehityskaaren, Hetemäki sanoo

Mitä kauemmin koulut ovat suljettuja ja mitä syvempi tuleva lama on, sitä suurempi osa lapsista jää pysyvästi koulun ulkopuolelle. Heitä uhkaavat lapsityö, -avioliitto ja muu hyväksikäyttö.

Äärimmäiset liikkumisrajoitteet ja stressi voivat puolestaan vaikuttaa lapsen kognitiivisiin ja sosiaalisiin taitoihin. Piilossa katseilta mielenterveyden ongelmat kasvavat ja kasaantuvat.

Lapset ja perheet
tarvitsevat lisää tukea

YK:n raportin mukaan työssä koronaa vastaan on löydettävä tasapaino erilaisten riskien välillä. Ihmishenkien välitön pelastaminen on äärimmäisen arvokasta, mutta se ei voi tapahtua aiheuttamalla suurempaa tuhoa tulevaisuudessa.

Työ edellyttää yhteistyötä ja heikoimpien auttamista. YK sanoo koronan olevan testi ihmiskunnan solidaarisuudelle.

– Lapset ovat meille kaikille syy, jonka puolesta tehdä yhteistyötä, Inka Hetemäki painottaa.

Käytännön toimina raportti suosittelee muun muassa:

  • Lisäämään sosiaalitukia perheille ja takaamaan lapsi- ja perhepalvelujen toimintakyvyn. 
  • Luomaan erityiset turvatoimet lähtökohtaisesti haavoittuville lapsille: vähemmistöille, maahanmuuttajille, maan sisäisille pakolaisille, pakolaisille, paperittomille, vammaisille lapsille, lapsille aseellisissa konflikteissa ja lapsille laitoksissa.  
  • Antamaan käytännön tukea perheille ja huoltajille, kuten kuinka puhua pandemiasta lasten kanssa, kuinka huolehtia omasta ja lasten mielenterveydestä sekä apuja etäopetukseen tukemiseen.
  • Asettamaan lapsi- ja perhepalvelut ensisijalle, kun rajoituksia aletaan purkaa.

Lisätietoja:

UNICEF työskentelee Maailman terveysjärjestö WHO:n rinnalla koronaviruksen pysäyttämiseksi ja lasten suojelemiseksi kriisiltä.

Lahjoita hätäapuun »

 

Julkaistu22.4.2020