Suomalaiset mukana testaamassa UNICEFin tekoälyohjeistusta
Suomen tuella kehitettävä ohjeistus auttaa valtioita, kuntia ja yrityksiä huomioimaan lapsen oikeudet tekoälyä hyödynnettäessä.
UNICEF on kehittänyt ohjeistuksen, jotta tekoälyä hyödyntävät teknologiat huomioisivat lapsen oikeudet. Nyt yritykset ja julkiset toimijat ympäri maailmaa ryhtyvät testaamaan ohjeistusta käytännössä. Pilottikumppaneiden kokemusten perusteella ohjeistusta kehitetään eteenpäin.
UNICEF kehittää tekoälyohjeistusta kaksivuotisessa hankkeessa, jonka mahdollistaa Suomen valtion tuki.
Ohjeistusta tarvitaan kipeästi, sillä tekoäly on jo läsnä lasten jokapäiväisessä arjessa.
Tekoälyn kasvava hyödyntäminen tuo tullessaan monenlaisia uusia mahdollisuuksia edistää lasten hyvinvointia, mutta samalla lisääntyvät myös riskit.
UNICEFin tekoälyohjeistus on uusi työkalu, joka tukee lasten tarpeiden ja oikeuksien huomioimista. Ohjeistuksessa kiinnitetään huomiota muun muassa lasten turvallisuuteen ja yksityisyyden suojaan, syrjimättömyyteen ja lasten vaikutusmahdollisuuksiin.
Ohjeistuksen luonnos lanseerattiin syyskuussa. Nyt sitä kehitetään eteenpäin keräämällä avoimia kommentteja sekä 13:n eri puolilta maailmaa tulevan pilottikumppanin avulla.
Suomesta ohjeistuksen testaajina aloittavat seuraavat kolme toimijaa:
Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) lasten mielenterveyttä edistävät Milli-chatbot ja Chillaa-sovellus.
Milli on virtuaaliapuri, joka auttaa nuorta arvioimaan ahdistus- tai masennusoireidensa vakavuutta ja ohjaa luotettavan avun piiriin. Milli on HUS Psykiatrian Nuorten mielenterveystalon kaikille avoin ja ilmainen palvelu.
Chillaa-kännykkäsovellus tarjoaa yläkouluikäisille harjoituksia, vinkkejä ja vertaistukea avuksi stressiin ja jännittämiseen. Ilmainen Chillaa-sovellus on kehitetty yhdessä HUS Psykiatrian Nuorten mielenterveystalon, suomalaisen lääkäriseura Duodecimin, tuotestudio Adventure Clubin ja yläkouluikäisten kanssa.
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ja Fujitsu Suomen kehittämä Nuora-tekoälyratkaisu ennustaa nuorten syrjäytymisriskiä älykkäiden koneoppimismenetelmien avulla. Ratkaisun ansiosta ongelmiin pystytään puuttumaan aiempaa aikaisemmin.
Someturva-startupin nettisovellus auttaa somehäirinnän uhriksi joutuneita lapsia, nuoria ja aikuisia. Palvelu antaa käyttäjälle oikeudellisia neuvoja ja psykologista ensiapua sekä auttaa tarvittaessa rikosilmoituksen tekemisessä. Someturvan CrimeDetector-tekoälytoiminto tehostaa palvelun parissa työskentelevien asiantuntijoiden työtä ennustamalla rikosnimikkeitä käyttäjältä saadun informaation perusteella.
Lisätietoa
Lue blogikirjoitus: Tekoälyä lasten parhaaksi (10.9.2020)
Lue lisää hankkeesta (englanniksi)
Tutustu hankkeen kaikkiin pilottikumppaneihin (englanniksi):
Ota yhteyttä: Jussi Kivipuro, Suomen UNICEFin kehitysjohtaja, [email protected]