Tekoälyä lasten parhaaksi - auta UNICEFia kehittämään ohjeistusta
UNICEF on Suomen valtion tuella kehittänyt kansainvälistä ohjeistusta, jotta tekoälyä hyödyntävät teknologiat huomioisivat lapsen oikeudet. Tule mukaan kehittämään ohjeistusta.
Monille meistä termi tekoäly tuo mieleen scifi-maailman, jossa autot lentävät ja sivistyneet humanoidirobotit palvelevat meitä. Tekoäly on kuitenkin jo monin tavoin läsnä arjessamme. Se kehittyy vinhaa vauhtia ja löytää jatkuvasti uusia tehtäviä osana elämäämme.
Tätä kiihtyvää muutosta todistaessamme UNICEF on luonut Suomen valtion tuella kansainvälisen ohjeistuksen lasten huomioimisesta tekoälyä hyödynnettäessä (Policy Guidance on AI for Children).
Lanseeraamme tämän ohjeistuksen luonnoksen kansainvälisessä webinaarissa 16.9. klo 15.30-17.00. Tilaisuuden avaavat Kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ja UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore.
UNICEF hyödyntää monipuolisesti digitalisaation tuomia mahdollisuuksia kehitysyhteistyössä. Pyrimme myös minimoimaan teknologian aiheuttamia riskejä esimerkiksi vaikuttamalla lainsäädäntöön ja tekemällä yhteistyötä yritysten kanssa.
Suomen valtio on UNICEFille luonteva kumppani, koska Suomi oli ensimmäinen maa, joka julkaisi oman kansallisen tekoälystrategian.
Tekoäly on läsnä lasten
arjessa monin tavoin
Mihin tätä ohjeistusta tarvitaan? Lapset ovat vuorovaikutuksessa tekoälyjärjestelmien kanssa yllättävän monin tavoin. Tekoälyä on lasten leluissa, kännyköissä ja videopeleissä. Se pyörittää chattiavustajia; suosittelee, mitä videoita lasten kannattaisi katsoa seuraavaksi, mitä uutisia heidän pitäisi lukea ja vinkkaa kenen kanssa olla kaveri. Tekoälyn käyttötavat lisääntyvät ja monimutkaistuvat koko ajan.
Tekoäly tuo mukanaan mahdollisuuksia tukea lasten kehitystä. Samalla se tuo riskejä niin lapsille kuin aikuisille.
Nykylapset ovat ensimmäinen sukupolvi, joiden terveydenhoidossa ja koulutuksessa hyödynnetään tekoälyä. Esimerkkejä kasvavista riskeistä ovat yksityisyyden loukkaukset, omaisuuden kertyminen erittäin pienille ihmisjoukoille, digitaalisen osaamisen ja teknologian omistamisen epätasainen jakautuminen ja työn automatisoinnista aiheutuva työttömyys.
Valtioilla ja yrityksillä iso rooli
lasten suojelemisessa
Valtiot ja yritykset voivat linjata tekoälyn käyttöään joko suunnitelmallisesti tai hyvinkin sattumanvaraisesti ottamalla vain uutta teknologiaa nopeasti käyttöön. Siksi valtioilla ja yrityksille on tärkeä rooli lasten suojelemisessa. Niiden tulee mahdollistaa lasten osallistuminen digiyhteiskuntaan turvallisella tavalla.
Valitettavasti monet uudet järjestelmät eivät mahdollista lasten osallistumista tai järjestelmän käyttö ei ole lapselle turvallista. Valtioilla, kunnilla ja yrityksillä on tärkeä rooli varmistaa, että tekoälyratkaisut toimivat lasten parhaaksi. Näitä rooleja määrittää jo nyt kansainvälinen lapsen oikeuksien sopimus, jonka tulkintaa ollaan parhaillaan tarkentamassa digitalisaation osalta.
UNICEFin tekoälyohjeistus on uusi työkalu, joka tukee lasten tarpeiden ja oikeuksien huomioimista.
Olemme erityisen ylpeitä, että moni lapsi ja nuori on ollut mukana tämän ohjeistuksen teossa. Projektin aikana olemme konsultoineet satoja lapsia ympäri maailmaa. Ohjeistusta ovat olleet luomassa myös tekoäly- ja lapsenoikeusasiantuntijat ja päättäjät lukuisista yrityksistä, valtioista, kunnista, yliopistoista ja järjestöistä eri puolilta maailmaa.
Lanseeraamme ohjeistuksen luonnoksen virtuaalisessa keskustelutilaisuudessa pilottikumppaneidemme kanssa. Pilottikumppanit testaavat ohjeistusta tulevien kuukausien aikana ja kutsuvat yleisön antamaan palautetta.
Osallistu lanseeraustapahtumaamme rekisteröitymällä täällä. Kansainvälinen tilaisuus on englanninkielinen, maksuton ja avoin kaikille.
Tarvitsemme apuasi saadaksemme ohjeistuksen lopulliseen muotoonsa. Haluamme kuulla myös sinun mielipiteesi.
Voit tilata englanninkielisen uutiskirjeemme täältä, jotta pysyt ajan tasalla projektin etenemisestä.
Yhdessä voimme varmistaa, että tekoäly tekee lastemme elämästä parempaa ja antaa työkaluja oppimiseen ja parempaan elämään. Erityisesti haluamme yhdessä varmistaa, että lapset ja heidän tietonsa ovat turvassa nyt ja tulevaisuudessa.
***
Otsikkokuva: Winny Moreira, 17, käyttää kännykkäänsä Taiobeiran kunnassa, Brasiliassa. ©UNICEF/UN017602/Marcelino
Julkaistu 10.9.2020