Siirry sisältöön

UNICEF ja WHO: Koronapandemia uhkaa kääntää lapsikuolleisuuden kasvuun – vuosikymmenten edistys vaarassa

Koronakriisin aiheuttamat häiriöt terveyspalveluissa uhkaavat miljoonien alle viisivuotiaiden lasten henkeä. Vaikutukset ovat dramaattisia, sillä lapsikuolleisuus on ollut laskussa pitkään.

Uutinen
Lapsi ja hänen äitinsä odottavat pääsyä vastaaanotolle UNICEFin tukemassa terveyskeskuksessa Venezuelan Tachirassa.

YK-järjestöjen tuore arvio osoittaa, että lapsikuolleisuus laski kaikkien aikojen alhaisimmaksi vuonna 2019.

Nyt kuitenkin WHO:n ja UNICEFin uudet selvitykset osoittavat, että lapsikuolleisuus saattaa lähteä uudelleen kasvuun koronapandemian seurauksena.    

Taustalla ovat pandemian vaikutukset terveydenhoitoon sekä lapsi- ja perhepalveluihin. Lasten kannalta elintärkeitä palveluja on koronan vuoksi supistettu maailmanlaajuisesti. Terveyspalveluihin myös hakeudutaan vähemmän koronan pelossa.  

UNICEFin kesällä 77 maassa tekemän tutkimuksen mukaan lähes 70 prosentissa maista oli häiriöitä lasten terveystarkastuksissa ja rokotuksissa ja noin 60 prosentissa maista oli häiriöitä äitiysneuvoloissa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n 105 maassa tekemä tutkimus puolestaan osoitti, että 52 prosentissa maista muun muassa aliravitsemuksen hoito kärsi.  

Jo toukokuussa UNICEF arvioi, että jopa 6 000 lasta enemmän voi kuolla joka päivä koronan heikentämien terveyspalveluiden vuoksi.  

Pelko tartunnan saamisesta
voi olla esteenä hoidolle

Suurimpia syitä terveydenhoidon häiriöihin olivat julkisen liikenteen rajoitukset, palvelujen rajoittaminen ja lykkääminen, terveydenhuoltohenkilökunnan väheneminen, suojavarusteiden puute ja varojen vähyys. Myös pelko koronatartunnan saamisesta vaikutti siihen, etteivät ihmiset hakeutuneet hoitoon.

Esimerkiksi Afganistanissa terveysministeriö kertoi terveyskeskuskäyntien pudonneen dramaattisesti perheiden pelätessä tartuntaa.

Erityisen rankasti korona on vaikuttanut äitien ja lasten terveyspalveluihin Afganistanin lisäksi Boliviassa, Jemenissä, Kamerunissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Libyassa, Madagaskarilla, Pakistanissa ja Sudanissa.

Koronapandemia uhkaa kumota
kovalla työllä saavutetun edistyksen

Pandemian vaikutukset ovat dramaattisia, sillä lapsikuolleisuus on maailmanlaajuisesti ollut laskussa pitkään.

Suuria lasten tappajia ovat olleet ennenaikaiset synnytykset, synnytyskomplikaatiot, alhainen syntymäpaino, infektiot, keuhkokuume, ripuli, malaria ja rokottamattomuus.

Näihin syihin puuttumalla on onnistuttu pelastamaan miljoonia lapsia viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana.

– Paljon on tehty oikein ja eri toimijoiden viisasta osaamista hyödynnetty, jotta tämä menestystarina on toteutunut. Lasten hyvinvointi on osattu nähdä kulmakivenä kestäviä yhteiskuntia rakennettaessa, sanoo Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

Alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuus laski vuonna 2019 ennätyksellisen alhaiseksi. Vuonna 2019 5,2 miljoonaa alle viisivuotiasta kuoli helposti estettäviin syihin, kun vielä vuonna 1990 lapsia menehtyi yli kaksinkertainen määrä: 12,5 miljoonaa.

– Emme saa antaa koronan muuttaa tätä kehityksen suuntaa. Päinvastoin, nyt on osattava hyödyntää kaikkea sitä tietotaitoa, jota meillä on, ja panostaa entistä vahvempaan terveydenhuoltoon ja resilienssiin, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja, tohtori Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kehitys on
epätasaista

Edistyksestä huolimatta kehitys lapsikuolemien vähentämisessä on ollut epätasaista.

Noin puolet alle 5-vuotiaiden lasten kuolemista tapahtuu vain viidessä maassa: Etiopiassa, Intiassa, Kongon Demokraattisessa tasavallassa, Nigeriassa ja Pakistanissa. Noin 40 prosenttia lapsista menehtyi maissa, jotka kärsivät humanitaarisesta kriisistä.

- Lapsen elämä ei olekaan arpapeliä, vaan arpa on heitetty jo ennen lapsen syntymää, toteaa Hetemäki.

- Tämän on ohjattava meitä kaikkia suuntaamaan toimintamme juuri sinne, missä apua tarvitaan eniten.

Äitiys- ja lastenneuvolapalvelujen heikkenemisen ja käyntien harvenemisen pelätään vaikuttavan erityisen dramaattisesti vastasyntyneisiin, jotka ovat muutenkin suurimmassa riskissä kuolla. 47 prosenttia menehtyvistä alle viisivuotiaista lapsista on vastasyntyneitä.

Viime vuonna yksi vastasyntynyt vauva menehtyi joka 13. sekunti.  

UNICEFin mukaan tuoreet selvitykset korostavat tarvetta sille, että äitiysterveyspalveluita ja neuvolatoimintaa on kiireellisesti elvytettävä ja varmistettava, että naisilla on mahdollisuus saada koulutettu terveydenhuollon ammattilainen avustamaan synnytyksissä.

Vanhempien pelkoja on myös lievitettävä, jotta he uskaltaisivat jälleen turvata elintärkeisiin lasten terveyspalveluihin.

***

Lisätiedot

Inka Hetemäki, ohjelmajohtaja | Suomen UNICEF | 040 545 4837 | [email protected] 

Julkaistu9.9.2020