UNICEF toimitti viime vuonna ennätysmäärän avustustarvikkeita - tänä vuonna korona tuonut mukanaan valtavia haasteita
Vuonna 2019 UNICEF hankki avustustarvikkeita ja palveluita ennätyksellisellä 3,8 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla auttaakseen lapsia 150 maassa. Hyödyntämällä strategista suunnittelua, yhteistyötä yritysten ja kumppaneiden kanssa sekä ostovoimaansa, UNICEF onnistui säästämään yli 360 miljoonaa dollaria hallitusten ja muiden rahoittajien varoja.
Samaan aikaan, kun koronaviruspandemia on vaikuttanut vakavasti miljoonien lasten elämään ympäri maailmaa, UNICEF on toimittanut elintärkeitä avustustarvikkeita kuljetus- ja logistiikkahäiriöistä huolimatta.
– COVID-19 on tuonut mukanaan valtavia haasteita operaatioillemme aina tarvikkeiden puutteesta kuljetusrajoituksiin. Yhteistyökumppaniemme tuella olemme kuitenkin pystyneet vastaamaan kaikkein kriittisimpiin tarpeisiin pitääksemme lapset ja yhteisöt turvassa., sanoo UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore.
Suojavarusteita
yli sataan maahan
Tänä vuonna UNICEF on toimittanut suojavarusteita yli sataan maahan tukeakseen valtioita pandemian leviämisen estämiseksi. Olemme toimittaneet mm. 7,5 miljoonaa kirurgista maskia, 2,8 miljoonaa N95-hengityssuojainta, lähes 10 miljoonaa käsineparia, yli 830 000 suojapukua ja lähes 600 000 kasvosuojainta.
UNICEF on myös toimittanut yli 550 000 koronavirustestiä ja elokuussa toimitamme 912 000 testiä lisää. Toimitamme myös 16 000 happirikastinta matalan tulotason ja keskitulotason maihin.
Kaupallisten lentojen rajoitettu saatavuus on myös vaatinut veronsa. Tavallisena vuotena UNICEF olisi toimittanut 700 lastia rokotteita ympäri maailmaa maaliskuun ja toukokuun välillä. Tänä vuonna saatiin lähetettyä samassa ajassa vain vähän yli puolet tästä määrästä, yhteensä 391 lastia.
Vetoamme hallituksiin, yksityiseen sektoriin ja ilmailualaan, jotta ne tarjoaisivat elintärkeälle rahdillemme tilaa edullisesti ja saisimme rokotteet perille niitä tarvitseville.
Vuonna 2019 toimitettiin
ennätysmäärä avustustarvikkeita
Työmme koronaviruksen leviämistä vastaan on jatkoa ennätykselliselle vuodelle 2019, jolloin toimittamiemme avustustarvikkeiden arvo ylsi noin 3,8 miljardiin dollariin. Yli kolmasosa varoista käytettiin rokotteiden hankkimiseen. Summalla saimme toimitettua lähes sataan maahan 2,43 miljardia annosta rokotteita, joilla tavoitimme 45 % maailman alle viisivuotiaista lapsista.
Toimimalla strategisesti säästimme noin 363 miljoonaa dollaria eri tuotteiden hankinnoissa.
– Yhteistyömme hallitusten, kumppanien ja yksityisen sektorin kanssa on elintärkeää, jotta saamme toimitettua lapsille heidän tarvitsemansa avun. Globaalin mittakaavan ja innovatiivisten toimintatapojen avulla voimme käyttää ostovoimaamme hyväksi ja saavuttaa merkittäviä säästöjä, sanoo UNICEFin hankintakeskuksen johtaja Etleva Kadilli.
Tämä on koronapandemian aikana entistä tärkeämpää, jotta saamme lasten hyväksi käytetyille varoille maksimaalisen hyödyn ja varmistamme, että ohjelmatyömme jatkuu häiriöttä koronaviruksen vastaisen työn rinnalla.
UNICEFin hankintakeskuksen tuore vuosiraportti sisältää useita esimerkkejä siitä, miten UNICEF kasvatti hankinta- ja toimitusoperaatioitaan vastatakseen lasten ja perheiden muuttuviin tarpeisiin ympäri maailmaa.
UNICEF toi esimerkiksi uusia tuotteita markkinoille, valjasti teknologian avukseen tehostaakseen toimintaansa ja hyödynsi erityisiä rahoitusmekanismeja tukeakseen valtioita avustustarvikkeiden toimituksessa.
Esimerkkejä:
- Lisäsimme rokotteiden hankintaa ja paransimme kylmäketjuinfrastruktuuria varmistaaksemme rokotteiden turvallisen toimituksen.
- Kehitimme UNICEFin henkilökunnalle reaaliaikaista dataa hyödyntävän älypuhelinsovelluksen, joka auttaa avustustarvikkeiden nopeammassa toimituksessa.
- Kierrätimme terästä käyttöikänsä päähän tulleista laivoista rakentaaksemme kestäviä oppimiskeskuksia Bangladeshin pakolaislapsille.
- Käytimme erityiskestäviä telttoja jotka auttoivat meitä turvaamaan humanitaarisissa kriiseissä peruspalvelut, kuten koulutuksen, terveydenhoidon, ravitsemuksen ja lastensuojelun.
Raportista löytyy myös tietoa siitä, miten UNICEF kasvatti valmiuttaan vastata terveyskriiseihin vuosien 2014–2016 Länsi-Afrikan ebolaepidemian jälkeen. Tämä kokemus on auttanut UNICEFia työssä koronaviruspandemiaa vastaan.
Lisätietoja:
Lisätietoa UNICEFin työstä lasten auttamiseksi vuonna 2019 löytyy raportistamme.