Ilmastonmuutos uhkaa pahentaa vesikriisiä - joka viides lapsi kärsii puhtaan veden puutteesta
Puhtaan veden puute sairastuttaa: kun likainen vesi aiheuttaa lapselle ripulin, ravintoaineet eivät imeydy ja kasvu häiriintyy. 450 miljoonaa lasta asuu alueilla, joilla vedensaanti on vaarassa, muistuttaa UNICEF maailman vesipäivänä.
UNICEFin tuore selvitys kertoo, että yhdellä lapsesta viidestä maailmassa ei ole tarpeeksi vettä jokapäiväisiin tarpeisiinsa. Vesikriisi on yksi ilmastonmuutoksen seurauksista. Äärimmäiset sääilmiöt voivat tuhota tai pilata kokonaisia vedenjakelujärjestelmiä, ja lämpötilan noustessa veden laatu heikkenee.
Osana UNICEFin uutta Water Security for All –aloitetta tehty analyysi tunnistaa alueet, joilla veden niukkuus yhdistyy riittämättömiin vesipalveluihin. Tällaisilla alueilla elävät yhteisöt ovat riippuvaisia pintavedestä, kehittymättömistä vedensaantilähteistä ja vedestä, jonka haku kestää yli puoli tuntia.
– Selvitys korostaa sitä, että sopeutuminen ilmastonmuutokseen tulisi nostaa keskusteluun päästöjen vähentämisen rinnalle. Lasten kannalta puhtaan veden turvaaminen ilmastonmuutoksen maailmassa on elintärkeää, Suomen UNICEFin ilmastoasiantuntija Minna Suihkonen toteaa.
Veden puute vaarantaa
lasten terveyden ja kehityksen
Turvallisen veden puute vaarantaa lasten kehityksen monin tavoin.
Lapsen kasvu häiriintyy, kun ripuli estää ravintoaineiden imeytymisen. Sanitaation ja vedensaannin puutteisiin liittyvät sairaudet ovat myös alle viisivuotiaiden johtavia kuolinsyitä: joka päivä yli 700 alle viisivuotiasta lasta kuolee likaisesta vedestä johtuvan ripulin seurauksiin.
llmastonmuutos aiheuttaa lisää tulvia, jolloin lasten riski sairastua vesivälitteisiin tauteihin kasva. Kuumeneva ilmasto pahentaa myös kuivuutta, jolloin lapset kärsivät aliravitsemuksen seurauksista.
Myös terveyden kannalta tärkeä käsienpesu on vaikeaa ilman vettä. Veden puute haittaa koulunkäyntiä: kun lähin kaivo kuivuu, lapsi lähtee koulun sijaan vedenhakuun.
– UNICEF hyödyntää innovatiivisia keinoja ja laajaa yhteistyötä yritysten ja valtioiden kanssa varmistaakseen, että haavoittuvassa asemassa olevat lapset ja perheet saavat puhdasta vettä nyt ja tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen aiheuttamista ääri-ilmiöistä huolimatta, Suihkonen kertoo.
Veden kysyntä kasvaa,
vesivarat hupenevat
Selvityksen mukaan yhteensä jo yli 1,42 miljardia ihmistä – joista lapsia on yli 450 miljoonaa - asuu alueilla, joilla puhdasta vettä ei riitä. Itäisessä ja eteläisessä Afrikassa jopa 58 prosenttia lapsista ei saa tarpeeksi vettä päivittäisiin tarpeisiinsa.
Veden kannalta vaikeimpiin 37 maahan kuuluvat muun muassa Afganistan, Pakistan, Sudan, Etiopia, Tansania ja Jemen. Puute vedestä lisää konflikteja ja pakolaisuutta. UNICEF ennustaa, että vuoteen 2040 mennessä jo yksi neljästä lapsesta asuu alueella, jossa vedestä on vakava pula.
Vuonna 2019 UNICEF järjesti puhdasta vettä ja kunnollisen sanitaation noin 60 miljoonalle ihmiselle.
UNICEF auttoi myös parantamaan käsienpesua sekä kohensi tuhansien koulujen ja klinikoiden sanitaatiota noin 90 maassa. Koronapandemia on korostanut puhtaan veden ja käsienpesun merkitystä entisestään. Vuonna 2020 UNICEF toimitti hygieniatarvikkeita yli 56 miljoonalle ihmiselle.
UNICEFin Water Security for All –aloite pyrkii varmistamaan jokaiselle lapselle oikeuden riittävään veteen, ehkäisemään vesipulaa jo ennalta ja ohjaamaan apua sinne, missä kestävää ja turvallista sanitaatiota kiireellisimmin tarvitaan.
Lisätietoa
Tutustu Water Security for All -selvitykseen (PDF).
Lue allaolevasta linkistä 10 asiaa, jotka vedestä kannattaa tietää (englanniksi):
Water and the global climate crisis: 10 things you should know