Kun kriisi tuli jokaisen kotiovelle – nämä ovat koronavuoden vakavimmat vaikutukset lapsiin
On kulunut tasan vuosi siitä, kun Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronan maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Nyt UNICEF varoittaa, että maailman lapset kantavat koronakriisin taakkaa vielä pitkään. Lasten köyhyys, aliravitsemus ja yleinen ahdinko ovat lisääntyneet hälyttävästi. Tarvitaan maailmanlaajuisia toimia, jottei koronan varjossa kasvaneista lapsista tule menetetty sukupolvi.
Koronakriisi on vaarantanut lasten ja nuorten kehityksen monin mitattavissa olevin tavoin. Perheiden köyhyys on lisännyt lapsityövoiman käytön sekä lapsiavioliittojen riskiä. Aliravitsemuksen nousun vuoksi on vaara, että jopa 10 000 lasta lisää menehtyy kuukaudessa. Lastensuojelupalvelut ovat kuormittuneet ja lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt kaikkialla. UNICEF toteaa, että pandemian vaikutukset uhkaavat vesittää lasten hyväksi viime vuosina tehtyä työtä.
Koronapandemian vakavimmat
vaikutukset lapsiin
#1 Lasten oppiminen on vaarantunut
Ainakin 168 miljoonan lapsen koulu on ollut suljettuna jo lähes vuoden. Joka kolmas lapsi ei ole saanut etäopetusta koulusulkujen aikana.
#2 Lasten köyhyys on lisääntynyt
Köyhyysrajan alapuolella eläviä lapsia on kehittyvissä maissa nyt 140 miljoonaa enemmän kuin ennen pandemiaa. Lasten köyhyys kasvaa ennusteiden mukaan 15 prosentilla. Köyhyyden pitkäaikaisvaikutukset tarkoittavat, että esimerkiksi lapsiavioliittojen kitkemiseksi tehty työ uhkaa vesittyä – pandemian vanavedessä voi vuosikymmenen aikana tulla jopa 10 miljoonaa lapsiavioliittoa lisää
#3 Yhä useammalla lapsella on nälkä
Vakavasta aliravitsemuksesta kärsiviä alle viisivuotiaita on nyt jo 54 miljoonaa. Heidän määränsä on noussut lyhyessä ajassa 6-7 miljoonalla. Tämä voi johtaa 10 000 ylimääräiseen kuolemaan kuukautta kohden, enimmäkseen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Samaan aikaan naisille ja lapsille tarkoitetut ravitsemuspalvelut ovat heikentyneet tuntuvasti.
#4 Lapset sairastavat enemmän
Lapset ja nuoret eivät säästy koronatartunnoilta: 13 prosenttia 71 miljoonasta koronatartunnasta 107 maassa on todettu alle 20-vuotiailla. Myös rokotuskattavuuden heikentyminen lisää riskiä sairastua ehkäistävissä oleviin tauteihin. Tuhkarokkorokotukset jäivät viime vuonna tauolle 26 maassa, mikä kosketti yli 94 miljoonaa ihmistä. Lapset kärsivät myös terveydenhoitopalvelujen heikentymisestä.
#5 Lapset ovat ahdistuneempia
Koulusulut ja liikkumisrajoitukset ovat lisänneet lasten ahdistusta, masennusta ja yksinäisyyden sekä eristyneisyyden tunteita. Samaan aikaan lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen tarjonta on vähentynyt: jopa kahdessa kolmasosassa näistä palveluista on häiriöitä.
#6 Lasten eriarvoisuus kasvaa
Maiden rajoja on suljettu ja muukalaisviha sekä syrjintä lisääntyvät. Se tarkoittaa, että pakolaislasten ja turvapaikanhakijalasten on vaikeampi päästä koronavirukseen liittyvän tuen ja suojelun piiriin.
#7 Likainen vesi lisää lasten kuolemia
Keskimäärin 700 alle viisivuotiasta menehtyy päivittäin puhtaan veden, sanitaation ja hygienian puutteen aiheuttamiin tauteihin. Vaikka puhtaan veden merkitys on koronapandemian aikana suurempi kuin koskaan, kolmella miljardilla ihmisellä ei ole mahdollisuutta pestä käsiään saippualla ja vedellä omissa kodeissaan. Vähiten kehittyneissä maissa valtaosa kouluista ja klinikoistakaan ei tarjoa riittävää sanitaatiota.
Lasten tulevaisuus riippuu
teoista, jotka teemme nyt
Jotta lasten etu voisi toteutua yhteiskuntien toipuessa koronapandemiasta, on yksi tärkeimmistä toimista avata koulut ensimmäisinä, kun koronasulkuja puretaan. Perheet tarvitsevat myös monenlaista tukea, sosiaalipalveluita ja käteisapua. Kaikkein haavoittuvimmille lapsille on varmistettava kriittiset palvelut myös tässä haastavassa vaiheessa. Näin vältetään se, ettei koronapandemian varjossa kasvaneista lapsista ja nuorista tule menetetty sukupolvi.