Siirry sisältöön

Kuusi huikeaa tarinaa koronarokotteiden matkasta maailman ääriin

Koronarokotteiden jakelu maailmanlaajuisesti on ollut kaikkea muuta kuin reilua. UNICEF on ponnistellut koko pandemian ajan väsymättä sen eteen, etteivät köyhimmät maat jäisi ilman rokotteita. Keräsimme huikeimpia tarinoita rokotteiden matkasta ihmisten luo vaikeimmissakin olosuhteissa.

Susanna Karvinen Artikkeli
UNICEFin työntekijä kuljettaa koronarokotteita vuoristossa Nepalissa

Suoja koronavirusta vastaan kuuluu kaikille, mutta köyhimmille maille on jäänyt vain rippeet rokotteista. Tätä epätasa-arvoa varten perustettiin maailman suurin rokotusyhteistyö COVAX, jossa UNICEF toimii rokotteiden toimittajana. Yhteistyöllä on pyritty varmistamaan, että matalatuloisten maiden väestöstä edes riskiryhmät ja terveydenhoitoalan eturintama, eli 20% väestöstä, saisi rokotteet vuoden 2021 aikana. Rokote- ja ruiskupulan vuoksi tästä tavoitteesta ollaan myöhässä.

Marraskuuhun 2021 mennessä COVAXin kautta on toimitettu yli 520 miljoonaa rokotetta 144 maahaan. Rokotesaatavuuden parantumisen myötä loppuvuoden ja seuraavan vuoden alun aikana lukujen uskotaan nousevan reippaassa tahdissa.

Haasteista huolimatta myös huikeita saavutuksia on jo saatu aikaan – pitkäjänteisen ja periksiantamattoman työn tuloksena. Sillä oli matka sitten kuinka pitkä tai vaikea tahansa, me emme luovuta.

Lue kuusi upeaa tarinaa tältä vuodelta.

Bhutan


Terveystyöntekijä Dhan ja hänen tiiminsä vaeltavat niittyjen poikki Gasan alueella saavuttaakseen
syrjäisen kylän. © UNICEF/UN0497594/Dorji

Intian ja Kiinan välissä Himalajalla sijaitseva piskuinen Bhutan rokotti lähes koko aikuisväestönsä vain kolmessa viikossa aiemmin tänä vuonna.

Heinäkuussa 2021 aloitetun rokoteoperaation päätteeksi lähes 90 prosenttia maan aikuisväestöstä, eli yli 540 000 ihmistä oli saanut rokotuksen koronavirusta vastaan alle kuukaudessa. Bhutanin maasto on yksi maailman haastavimmista, joten operaatio ei ollut helppo.

- Elimme keskellä sadekautta, mikä tarkoitti tiesulkuja, maanvyörymiä ja tulvivia jokia. Suuri osa rokotuksista täytyi kuljettaa jalan, vinssillä jokien yli ja helikoptereilla syrjäseuduille, kertoo UNICEFin Bhutanin edustaja Will Parks.

COVAXilla oli iso rooli maan rokoteoperaation mahdollistamisessa. Bhutaniin lähetettiin COVAXin kautta 500 000 rokoteannosta heinäkuussa 2021.


Paron luostarin munkit suorittavat puhdistusrituaalin koronarokotteiden saavuttua Paron kansainväliselle lentokentälle. © UNICEF/UN0487803/Wangchuk

Intia


Lääkäri Aneeshin tiimi matkalla rokottamaan asukkaita Munroe-saarille. © UNICEF/UN0499051/
Bhardwaj

Vuoret tai vaikeasti ylitettävät joet eivät estä UNICEFin toimittamia koronarokotteita saavuttamasta myös kaikkein syrjäisimmillä seuduilla asuvia perheitä.

Yllä olevassa kuvassa lääkäri Aneesh kulkee tiiminsä kanssa Etelä-Intiassa sijaitseville Munroe-saarille. Tarkoituksena on rokottaa vakavasti sairaita potilaita. Mikään ei ole liian kaukana, kun kyseessä on kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten rokottaminen.

Huhtikuussa 2021 Intiaa koetteli koronaviruksen toinen, voimakas aalto. Sairaaloissa ei ollut tilaa ja happi oli lopussa. Yli 800 miljoonan aikuisväestön rokottaminen on valtava haaste.

Marraskuuhun 2021 mennessä 54 prosenttia maan väestöstä oli saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen. Yhä useampi käärii hihansa ja ottaa rokotteen suojatakseen itseään ja yhteisöään.

Intian on tarkoitus saada 10 miljoonaa rokoteannosta COVAXin kautta tänä vuonna.


Aneeshin tiimi veneessä matkalla Munroe-saarille. © UNICEF/UN0499053/ Bhardwaj

Nepal


Birma kantaa koronarokotteita terveyspisteelle, jossa hän työskentelee. © UNICEF/UN0498812/PrasadNgakhusi

Vuoden 2021 maaliskuussa Nepal oli yksi ensimmäisistä Aasian maista, joka sai rokotteita COVAXin kautta. Tarkoituksena oli suojata terveydenhuollon työntekijöitä ja kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia asukkaita tautia vastaan.

Nepal sijaitsee Himalajan vuoristossa ja sen alueella sijaitsee kahdeksan maailman kymmenestä korkeimmasta vuorenhuipusta. Rokotteiden kuljettajat ja terveysalan ammattilaiset taittavat uskomattomia matkoja saattaakseen rokotteet maan jokaiseen kolkkaan.

Rokotteiden turvallisen kuljetuksen on mahdollistanut Nepalin valtion kanssa tekemämme vuosikymmenien yhteistyö maan kylmäketjujärjestelmän laajentamiseksi ja vahvistamiseksi.


55-vuotias Bir sai koronarokotteen. © UNICEF/UN0498879/

Yllä olevassa kuvassa nepalilainen Bir on juuri ottanut koronarokotteen. Suurin osa hänen perheensä vanhemmasta ikäluokasta on nyt rokotettu, mutta Bir toivoo, että myös hänen lapsensa saavat rokotteen pian.

- Jokaisella tulisi olla mahdollisuus suojella itseään, hän sanoo.

Uganda


Rokotteet kuljetetaan kylmälaukuissa, jotta ne säilyvät turvallisina ja tehokkaina. ©
UNICEF/UN0458343/Ntabadd

Miten saavutamme syrjäisten saarten asukkaat? Veneellä tietysti! Kuvassa rokotteet kuljetetaan Bunyonyi-järven yli Bwaman saarelle Ugandassa.

Bwaman ala-asteella matematiikkaa ja tieteitä opettava Aaron ei voinut piilottaa innostustaan rokotteestaan. Ilman rokotekuljetusta hänen olisi täytynyt kulkea 10 kilometriä sairaalaan.

- Olen todella tyytyväinen, että rokotteet on tuotu meille lähemmäs. Olen jopa lähettänyt kaksi venettäni noutamaan lisää opettajia ja muita yhteisön jäseniä, jotka ovat halukkaita ottamaan rokotteen, hän sanoo.

Uganda aloitti rokottamisen vuoden 2021 maaliskuussa, kun COVAX toimitti maahan 864 000 rokoteannosta. UNICEF myös tuki rokotteita kuljettavien veneiden polttoainekustannuksissa.

Bangladesh


Sadman ja Mukta toimivat vapaaehtoisina, koska korona on koskettanut molempien elämää
henkilökohtaisesti. He haluavat auttaa ihmisiä suojaamaan itseään virusta vastaan. © UNICEF/UN0537587/Kiron

Bangladeshissa Sadman, 22, ja Mukta, 24, kiertävät ovelta ovelle haavoittuvassa asemassa olevissa yhteisöissä. He ovat osa noin 3200 hengen UNICEFin tukemaa vapaaehtoisjoukkoa.

Vapaaehtoiset puhuvat muun muassa vanhusten kanssa ja auttavat ihmisiä, joilla ei ole älypuhelinta tai pääsyä internetiin. Koronarokotuksiin kun rekisteröidytään nettipalvelussa.

He myös jakavat tietoa rokotetta pelkääville ihmisille sekä heille, joilla ei ole tarpeeksi tietoa viruksesta ja rokotuksista.

Marraskuun 2021 alussa vain 12 prosenttia Bangladeshin väestöstä oli kahdesti rokotettu.

Vapaaehtoisten tekemä työ on siten äärimmäisen tärkeää. Yhteensä he ovat auttaneet yli 88 000 ihmistä rekisteröitymään koronarokotusta varten.


Mukta käyttää puhelintaan rekisteröidäkseen paikallisen asukkaan Nazman koronarokotetta varten.UNICEF/UN0537597/Kiron

Nazma, 50, on yksi Muktan auttamista ihmisistä.

- Minulla ei ole mahdollisuutta käyttää älypuhelinta. En tiennyt miten rekisteröityä rokotusta varten. En edes tiennyt mistä saisin apua ja olin huolissani, etten saisi rokotetta, Nazma sanoo.

Jordania


Jordanialainen sairaanhoitaja Hanadi näyttää, että on saanut rokotteen. Sormien muodostama v-kirjain tarkoittaa ”vaccinated” eli rokotettu. © UNICEF/UN0429614/Moises Saman

Jordania alkoi tammikuussa 2021 ensimmäisenä maana maailmassa rokottaa pakolaisia. Syyrian sodan seurauksena Jordania on vastaanottanut yli 750 000 pakolaista.

- Elämme yhdessä kansalaisuuteen katsomatta. Virus leviää, se ei erittele pakolaisten ja jordanialaisten välillä, Zatarin pakolaisleirilla työskentelevä sairaanhoitaja Hanadi sanoo.

Marraskuuhun 2021 mennessä Jordania on rokottanut vähintään yhdellä annoksella 40 prosenttia väestöstään. Näistä rokotteista 477 750 annosta on tullut COVAXin kautta.

UNICEF tukee Jordaniaa toimittamalla rokotteita, terveyden hoidon tarvikkeita, kylmäketjutarvikkeita ja teknistä osaamista. Tämä apu on jatkunut läpi koronapandemian.

Kun koko maailma täytyy rokottaa, kukaan ei pysty yksin tekemään kaikkea, mutta kaikki voivat tehdä jotain.

UNICEF ei luovuta ennen kuin kaikki ihmiset ovat saaneet rokotteen koronavirusta vastaan. Olemme turvassa vasta, kun kaikki ovat turvassa.

 Kukistetaan koronapandemia yhdessä

Julkaistu 25.11.2021