Kymmenen vuotta sotaa Syyriassa - yli 8 miljoonaa lasta tarvitsee humanitaarista apua
Syyrian lapsista jopa 90 prosenttia on avun tarpeessa. UNICEF varoittaa, että myös ennennäkemätön koulunkäynnin kriisi vaarantaa lasten tulevaisuuden ja maan jälleenrakennuksen.
Maailma viettää maanantaina 15.3. Syyrian sodan synkkää merkkipäivää. Arabikevään levottomuuksista käynnistynyt, nopeasti sisällissodaksi laajentunut konflikti on yhdessä koronapandemian ja syventyneen talouskriisin kanssa johtanut valtavaan humanitaariseen hätään.
Yli 8,5 miljoonaa lasta Syyriassa tarvitsee nyt apua. Heistä 6,1 miljoonaa elää Syyriassa ja 2,5 miljoonaa pakolaisina naapurimaissa. Psyykkisesti oireilevien lasten määrä kaksinkertaistui vuonna 2020.
– Vuosia jatkuneen väkivallan traumatisoimat lapset ovat tämänkin sodan suurimpia häviäjiä. Kansainvälisen yhteisön on tehtävä vielä enemmän rauhan saavuttamiseksi, jotta Syyrian lapset saavat tarvitsemansa tuen ja pääsevät elämään lapsuuttaan, Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki toteaa.
Oppimisen kriisi uhkaa
Syyrian lasten tulevaisuutta
Humanitaarisen hädän ohella maata koettelee ennennäkemätön oppimisen kriisi. Sota ei tuhoa vain Syyrian lasten nykypäivää. Se on uhka myös heidän tulevaisuudelleen.
– Koulutus oli aiemmin Syyrian ylpeys. Yli 97 prosenttia lapsista ja nuorista kävi koulua. Nyt 3,5 miljoonaa lasta on täysin koulun ulkopuolella. Tällä on valtavat seuraukset maan tulevaisuudelle, Hetemäki sanoo.
Koska ruokakorin hinta on vuoden 2020 aikana yli kaksinkertaistunut, siirtyvät pojat koulusta töihin perheidensä avuksi. Tyttöjä uhkaa samasta syystä liian varhainen avioliitto.
Jopa 7-vuotiaita
värvätty taisteluihin
UNICEF on vuosipäivän kynnyksellä koonnut konfliktin vaikutuksia lasten elämään. Vahvistettujen tietojen mukaan vuosien 2011 ja 2021 välisenä aikana Syyrian sodassa:
- Lähes12 000 lasta - keskimäärin kolme lasta päivässä - on kuollut tai loukkaantunut väkivaltaisuuksissa. Jatkuva altistuminen väkivallalle voi tuottaa pitkäaikaisia traumoja.
- Yli 5700 lasta, joista nuorimmat ovat 7-vuotiaita, on värvätty taisteluihin.
- Yli 1300 koulu- ja terveydenhuoltorakennusta on joutunut hyökkäysten kohteeksi.
- Yli puoli miljoonaa alle viisivuotiasta lasta kärsii kroonisen aliravitsemuksen seurauksista.
- Pakolaisina elävien lasten määrä on kymmenkertaistunut.
- Pohjois-Syyrian leireillä elävien lasten tilanne on erityisen vaarallinen. Al-Holin leirillä elää 27 500 lasta. UNICEF vaatii leireillä elävien lasten pikaista ja turvallista kotiuttamista joko lähtömaihinsa tai yhteisöihinsä Syyriassa.
UNICEF on auttanut Syyrian lapsia ja perheitä koko sodan ajan. Muun muassa näin autoimme vuonna 2020:
- 900 000 lasta sai tuhkarokkorokotuksen ja 2,6 miljoonaa poliorokotuksen.
- 400 000:lle väkivallan traumatisoimalle lapselle tarjottiin psykososiaalista tukea.
- Tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin annettiin 3,7 miljoonalle lapselle. Yli 130 koulua ja luokkahuonetta kunnostettiin.
- 5,4 miljoonaa ihmistä sai puhdasta vettä vesijärjestelmien kunnostuksen seurauksena.
- Koronavirukseen liittyvä tieto tavoitti 55 miljoonaa ihmistä.
- Sotavuosien aikana Syyriaan ja naapurimaihin on ehtinyt syntyä jo 5,8 miljoonaa lasta, joiden elämää konflikti on varjostanut alusta asti. UNICEF tarvitsee työhönsä Syyriassa 1,1 miljardia euroa.
Voit tukea Syyrian lapsia täällä »
Sinua saattaisi kiinnostaa myös tämä: Suomalainen Bo Viktor Nylund johtaa UNICEFin työtä Syyriassa