Lapset kasvavat tekoälymaailmaan
Tekoäly muuttaa maailmaa, mutta miten tekoälyjärjestelmät voivat edistää ja suojella lapsen oikeuksia?
Nykypäivän lapset ovat ensimmäinen sukupolvi, joka ei tunne maailmaa ilman älypuhelimia. Heidän arjessaan kaikki on vain pyyhkäisyn päässä. Tekoälypohjaisten algoritmien mainostamat videot, artikkelit ja kommentit ympäröivät heidät ja muokkaavat heidän identiteettiään ja maailmankuvaansa.
Tekoäly on voimakas muutosvoima. Tekoälypalveluiden kehittymiseen sisältyy paljon potentiaalia. Esimerkiksi koulutus- ja terveydenhuoltopalvelut ovat jo nyt parantuneet eri puolilla maailmaa tekoälyjärjestelmien ansiosta.
Onko jokin siis vialla?
Teknologian kehittymiseen liittyy aina sekä positiivisia että negatiivisia puolia. Siinä missä tekoäly muuttaa monia asioita paremmaksi, se myös aiheuttaa riskejä lapsille heikentämällä esimerkiksi heidän oikeuksiaan yksityisyyteen ja turvallisuuteen.
Lapset käyttävät tekoälypalveluita, joita ei ole suunnattu heille
Lapsen oikeuksien toteutumiseen tekoälypalveluissa kiinnitetään liian vähän huomiota. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lapset käyttävät jatkuvasti tekoälypalveluita, joita ei ole suunnattu heille.
Tuntuu täysin mahdottomalta ajatella, että esimerkiksi lasten lelut tai turvaistuimet eivät huomioisi lasten turvallisuutta. Miksi sallimme tämän tekoälypalveluilta?
Turvatakseen lapsen oikeuksien toteutumisen tekoälyä hyödyntävissä digitaalisissa ympäristöissä, UNICEF ja Suomen ulkoministeriö ovat laatineet yrityksille ja julkisille toimijoille tekoälyohjeistuksen, jonka avulla eri toimijat voivat suunnitella eettisiä ja lapsen oikeudet huomioivia tekoälystrategioita ja -järjestelmiä.
Tekoälyohjeistus kehitettiin yhteistyössä lasten, asiantuntijoiden ja yritysten kanssa
Tekoälyohjeistusta varten haastateltiin asiantuntijoita eri puolilta maailmaa. Lisäksi lähes 250 lasta osallistui UNICEFin työpajoihin Brasiliassa, Chilessä, Etelä-Afrikassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa ja jakoi niissä omat tekoälypalveluihin kohdistuvat huolensa ja toiveensa. Tämän jälkeen 50 kansainvälistä järjestöä, tieteen tekijää ja hallitusta esitti omat ehdotuksensa ohjeistuksen parantamiseksi.
Prosessin lopputuloksena UNICEFin tekoälyohjeistuksen ensimmäinen versio julkaistiin syyskuussa 2020. Tämän jälkeen yritykset ja julkiset toimijat Suomessa, Japanissa, Nigeriassa, Ruotsissa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa pilotoivat ohjeistusta vuoden 2021 aikana.
Pilotoinnin tuloksena kehitimme ohjeistuksesta parannellun version, sekä case-esimerkkejä, jotka näyttävät, kuinka ohjeistusta voi hyödyntää paikallisesti erilaisissa organisaatioissa. Tekoälyohjeistuksen toinen versio julkaistaan 30.11. Global Forum on AI -tapahtumassa.
Tekoäly ei ole taikuutta
On aika tehdä näkyväksi se, että lapset ovat tekoälypalveluiden aktiivinen käyttäjäryhmä. Lapsen oikeudet on turvattava myös digitaalisissa ympäristöissä. Global Forum on AI -tapahtumassa 30.11.–1.12.2021 75 asiantuntijaa eri puolilta maailmaa jakaa näkemyksiään lapsista ja tekoälystä. Tapahtuma on ilmainen ja kaikille avoin.
Tekoäly ei ole taikuutta. Tekoälyjärjestelmiä ja -palveluita suunnittelevat ihmiset. Mitä useampi tekoälyekosysteemissä eri roolissa työskentelevä ihminen huomioi omassa työssään lapsen oikeudet, sitä turvallisemmassa maailmassa lapset saavat kasvaa.
Artikkeli on kirjoitettu UNICEFin AI for Children -hankkessa.