Miksi rokottaminen on tärkeää? Kolme tarinaa. Kolme ihmistä.
Eihän siellä vain rokoteta, on tuttu perheen pienimpien suusta kuultu kysymys neuvolamatkalla. Rokotteet ovat monille lapsille elämän ja kuoleman kysymys – myös konkreettisesti. Lue kolme kertomusta, miksi rokotteet ovat elintärkeitä.
Asadullah ei halua kenenkään enää kärsivän poliosta
Asadullahin syntymän aikaan Afganistanissa oli käynnissä pitkittyneet taistelut. Terveydenhuollon työntekijät eivät päässeet rokottamaan lapsia poliota vastaan. Asadullah sai poliotartunnan, joka muutti hänen elämänsä pysyvästi.
– En voi tehdä yksinkertaisia asioita ja ystävieni täytyy kantaa minua, nyt 19-vuotias Asadullah kertoo.
Asadullahin kotiseudulla Afganistanin eteläosassa esiintyy eniten poliotartuntoja maailmassa. Myös Nigeriassa, Pakistanissa ja Papua-Uusi-Guineassa tavataan yhä poliota.
Asadullahia turhauttaa, että hän menetti jalkansa taudille, joka olisi voitu estää.
– Ystäväni menettivät jalkansa taisteluissa, mutta minä en edes ollut sodassa osallisena.
Turhautumisesta huolimatta hän työskentelee maan televisiossa ja radiossa ja kannustaa vanhempia rokottamaan lapsensa. Asadullah haluaa, että lapset saavat mahdollisuuden elämään, jota hän itse ei koskaan saanut. Nykyään kaikki hänen yhteisössään ottavat rokotteen.
Asadullah syntyi Afganistanissa pitkittyneiden taisteluiden aikana, jolloin terveydenhuollon työntekijät eivät päässeet rokottamaan häntä. Kuva: © UNICEF/UN0202786/Hibbert
Tate-vauva sai suojan tappavaa tautia vastaan
Kiribatissa Tyynellämerellä kuusi kuukautta vanha Tate ei hätkähdä, vaikka sairaanhoitaja Rooti puristaa tämän poskia rotavirus rokotetta varten. Virus aiheuttaa vakavaa ripulia, joka puolestaan on suurin lapsikuolleisuuden syy Tyynenmeren alueella.
Taten äiti Bubunrenea Takabwebwe tietää, kuinka tärkeitä rokotteet ovat vauvoille.
– Kiribatissa lapset leikkivät jatkuvasti likaisessa ympäristössä ja tulevat sairaiksi. On äärimmäisen tärkeää ehkäistä tautien leviäminen ja estää lasten kuolemat, Takabwebwe sanoo.
Joka kahdeksastoista lapsi kuolee Kiribatissa ennen viidettä syntymäpäiväänsä, usein ehkäistävissä oleviin tauteihin, kuten ripuliin ja keuhkokuumeeseen.
Tate-vauva saa rotavirusrokotteen, joka suojaa häntä tappavilta taudeilta. Kuva: © UNICEF/UN0200260/Knowles
Kadidian lapset ovat nyt turvassa jäykkäkouristukselta
Sounkalan kylässä Malissa asuva Kadidia Sangaré on menettänyt lapsen ei vain kerran tai kahdesti vaan viisi kertaa. Neljä ensimmäistä lasta syntyivät kuolleena. Viides lapsi kuoli jäykkäkouristukseen kolmen päivän ikäisenä saatuaan tartunnan äidiltä, joka itse ei ollut saanut rokotetta.
Jäykkäkouristus tarttuu usein, kun napanuora katkaistaan epähygieenisissä oloissa. Jäykkäkouristus iskee pahimmin kaikkein köyhimpiin ja haavoittuvimmassa asemassa oleviin vauvoihin ja äiteihin. Heillä ei ole mahdollisuuksia riittävään hygieniaan ja terveydenhoitoon.
Kehittyvien maiden syrjäseuduilla lähes kaikki tartunnan saaneet vastasyntyneet kuolevat tautiin, sillä hoitoon pääseminen on vaikeaa tai lähes mahdotonta.
UNICEFin ja muiden toimijoiden työn ansiosta yhä useampi syrjäseudun lapsi ja äiti kuitenkin saa rokotteet.
– Viidennen lapseni kuoleman jälkeen lääkärit rokottivat kaikki 15–49-vuotiaat naiset kylässäni estääkseen taudin leviämisen muihin vauvoihin, Kadidia Sangaré sanoo.
Viime vuonna hän synnytti terveen tyttövauvan Nahawan. UNICEFin kouluttama sairaalan henkilökunta antoi vauvalle rokotteet, jotka suojaavat häntä taudeilta ja mahdollistavat terveen lapsuuden.
Kadidia Sangaré pitää sylissään vastasyntynyttä Nahawaa. Nahawa on hänen kymmenes lapsensa. Neljä lapsista syntyi kuolleena ja yksi kuoli saatuaan jäykkäkouristustartunnan. Kuva: © UNICEF/UN0237235/Dicko
Käännös: Susanna Karvinen