Siirry sisältöön

Tekoälyratkaisujen tulee huomioida lapset jo palveluiden kehittämisvaiheessa

UNICEFin tekoälyohjeistuksen pilotointi suomalaisyhteisöissä osoitti, että lapsille tulee kertoa ymmärrettävästi, mikä tekoälyä hyödyntävä palvelu on ja miten se toimii.

Uutinen
Lapset voivat olla tekoälyä hyödyntävien palveluiden loppukäyttäjiä, vaikka ratkaisu ei olisi suoraan heille suunnattu. ©UNICEF/UNI322345/Schverdfinger

UNICEFin Lapset ja tekoäly -hankkeessa kehitetyn Policy Guidance on AI for Children -ohjeistuksen avulla on mahdollista suunnitella turvallisia ja lapsen oikeudet huomioivia tekoälyratkaisuja.  

Yritykset eri puolilla maailmaa pilotoivat ohjeistusta vuoden 2021 aikana. Suomesta pilotointiin osallistuivat HUS Helsingin yliopistollinen sairaala sekä startup-yritys Someturva. HUS kehitti pilotoinnin avulla Mielenterveystalo.fi -palvelun Milli-virtuaaliapuria ja Someturva SomeBuddy-palveluaan.  

- Pilotoinnin avulla saimme parannettua Millin läpinäkyvyyttä siten, että sen käyttäjät ymmärtävät, miten tekoäly toimii ja ketkä sen takana ovat. On tärkeää, että lapset tietävät, milloin he toimivat tekoälyn, eivätkä oikean ihmisen kanssa, kertookehittämispäällikkö Reetta-Maria Roiha HUSista.  

- Yritykset ovat avainasemassa edistämässä läpinäkyviä ja luotettavia tekoälyratkaisuja. Tekoäly on monelle aikuisellekin vaikeasti ymmärrettävä konsepti. Lapset voivat olla tekoälyä hyödyntävien palveluiden loppukäyttäjiä, vaikka ratkaisu ei olisi suoraan heille suunnattu, toteaa innovaatiohankkeiden ja vastuullisen liiketoiminnan erityisasiantuntija Outi Kauppinen Suomen UNICEFista. 

Ohjeistuksen pilottiprojektien avulla kehitetty toinen versio julkaistaan marraskuussa 2021. Lapset ja tekoäly -hanketta rahoittaa Suomen ulkoministeriö.  

Lapsen etu tulee huomioida jo teknologiaa suunniteltaessa 

Lapset käyttävät digitaalisia palveluita yhä varhaisemmassa vaiheessa. He viettävät vapaa-aikaansa mobiililaitteilla ja etsivät verkosta tietoa itselleen tärkeistä asioista. 

- Jos tekoälyratkaisut eivät ota huomioon lapsia, lasten ihmisoikeudet, kuten oikeus yksityisyyteen ovat vaarassa, Someturvan tekoälyvastaava Eija-Leena Koponen sanoo.  

- Lapsiystävällisyyden liimaaminen teknologian päälle jälkikäteen voi olla monella tapaa haastavampaa kuin lapsen edun huomioiminen jo teknologiaa suunniteltaessa, Someturvan toimitusjohtaja Suvi Uski sanoo. 

- UNICEFin ohjeistus on erittäin hyödyllinen tarkistuslista, jota seuraamalla tekoälyä hyödyntävien yritysten olisi hyvä tarkastella toimintaansa. Ohjeistus on helppo ja kehittyvä tapa varmistaa lasten ja nuorten turvallisuus, kertoo HUSista sairaanhoitaja Sini Hussein, joka on yksi Millin sisällöllisistä kouluttajista. 

 

Lisätietoa 

Jussi Kivipuro, kehitysjohtaja, Suomen UNICEF, [email protected], +358 40 772 340

www.unicef.fi/lapsetjatekoaly  

 

HUS: www.hus.fi/ajankohtaista/suomalaiskehitteinen-tekoalysovellus-milli-mukana-unicefin-yhteistyohankkeessa 

Someturva: www.someturva.fi/blog/UNICEF-lapset-ja-tekoaly  

Julkaistu 19.10.2021