Siirry sisältöön

UNICEFin matkassa koronarokotteita ei pysäytä mikään

UNICEF löytää aina keinon kuljettaa koronarokotteet perille. Esimerkiksi Himalajan vuoristoseuduille ne viedään reppuselässä. Tänä vuonna UNICEF kuljettaa koronarokotteet yli 80 maahan, syrjäisimpiä kolkkia myöten. Välillä olosuhteet ovat kuin Indiana Jones -elokuvissa.

Artikkeli
Kaksi ihmistä vaeltaa Nepalin vuoristomaisemassa siniset koronarokotereput selässään.

Vuosikymmenten väsymätön työ on nyt valjastettu myös aikuisten suojaksi. UNICEFin ainutlaatuinen osaaminen on sen ansiota, että järjestö toimitti rokotteet lähes puolelle maailman lapsista jo kauan ennen koronapandemiaa.

Rokotteiden kuljettaja ylittää joen köydessä roikkuen, rokotelaatikko selässään.

Esteet on tehty ylitettäviksi, vaikka rokotelaukun kuljetus vaatisi akrobatiankin taitoja. © UNICEF/UNI184260/Lucky8 LLC

Vuosikymmenten väsymätön työ rokotteiden toimitus- ja kylmäketjujen kehittämiseksi palvelee nyt koko maailmaa koronarokoteoperaatiossa. UNICEF on mukana kansainvälisessä COVAX-rokoteyhteistyössä, joka perustettiin, jotta köyhimmätkin maat saisivat rokotteet.

UNICEF hankkii rokotteet ja suunnittelee logistiikan kuljetuksineen valmistajilta ja varastoilta rokotuspisteeseen asti.

Maastoauto ajaa aavikolla sininen rokotelaukku katolla.

Kylmäkantolaukussa rokotteet säilyvät maantienkin kuumuudessa jeepin katolla. © UNICEF/UN0510/Zaidi

Koronarokotteet lentävät taivailla ja kiitävät maanteitä pitkin. Niitä viedään vuorten taa, meloen ja vaijerien turvin vetten yli, poluilla pyöräillen ja patikoiden, ratsastaenkin.

Oli kyyti millainen tahansa, kylmäketju ei kuumimmissakaan paikoissa katkea koskaan. Rokotteet pysyvät niille suunnitellussa kylmäkantolaukussa.

Pandemia on kukistettu vasta sitten, kun se on kukistettu kaikkialla.

Rokotelaukkua kuljetetaan veneessä joen yli.

Pakistanissa rokotteet ylittävät Indus-joen. © UNICEF/UNI144216/Zaidi

Himalajan vuoristoalueella
rokotteet hipovat huippuja

Esimerkiksi Jumlaan, Himalajan vuoristoalueelle, koronarokotteet kipuavat jalkapatikassa, UNICEFin paikallisten työntekijöiden reppuselässä. Terveysasemilla niitä odottaa viileä vastaanotto: UNICEF asensi jo viime vuonna 290 kylmäketjulaitetta ympäri Nepalia.

– On ilahduttavaa nähdä, kuinka UNICEFin olemassaolevan kylmäketjun hyödyntäminen mahdollistaa koronarokotteiden turvallisen toimittamisen myös näihin eristyksissä oleviin vuoristoyhteisöihin, UNICEFin terveysasiantuntija Indra Kala Tamang sanoo.. 

Hän on Jumlassa varmistamassa, että kallisarvoiset rokotteet jaetaan asianmukaisesti.

UNICEF toteutti kylmäketjut tiiviissä yhteistyössä Nepalin hallituksen ja eri kumppanien kanssa. Alueen terveystyöntekijät ovat jakaneet aktiivisesti koronarokotetietoa, ja paikalliselle yhteisölle on syntynyt vahva luottamus rokotteisiin.

Indra Kala Tamang kylässä vuorten keskellä.Nepalin UNICEFin terveysasiantuntija Indra Kala Tamang matkusti viisi päivää saavuttaakseen Jumlan, yhden Nepalin syrjäisimmistä alueista, jotta hän pääsee avustamaan koronavirusrokotuksissa. © UNICEF 2021

Rokotteita viedään
taistelulinjojenkin läpi

Nepalin ohella UNICEF työskentelee koronarokotusoperaation parissa yli 80 maassa.

UNICEF lähtee kaikessa rokotetyössään siitä, että köyhyys ja hankalat etäisyydet eivät saa estää ihmisten pääsyä rokotteiden luo. Niinpä koronakampanjankin mahdollistavat työhönsä sitoutuneet ammattilaiset, jotka vievät rokotteet tarvittaessa vaikka taistelulinjojen läpi avun tarvitsijoiden luo.

UNICEF myös varustaa yhteisöjä huolehtimaan rokotusten toteutuksesta itse.

UNICEFin tuhansien rokotustiimien ansiosta esimerkiksi polio on hävitetty 122 maasta. Nyt on vuorossa taistelu koronavirusta vastaan. Tavoitteena on toimittaa tänä vuonna 2 miljardia koronarokotetta turvaamaan terveydenhoidon ammattilaisia, opettajia ja riskiryhmiin kuuluvia. Lapset ovat turvassa vain, jos kaikki, joihin he luottavat, ovat turvassa.

Vanha rouva Chaitee Rawat saa koronapiikin vasempaan käsivarteensa.81-vuotias Chaitee Rawat saa koronarokotteen paikallisella terveysasemalla Jumlan piirikunnassa Nepalin syrjäisessä länsiosassa. © UNICEF/UN0427635

Kolme vanhusta esittelee rokotustodistuksia vuoristokylässä.Kankasundarin alueen paikalliset vanhukset esittelevät koronarokotustodistuksiaan terveysaseman edessä Jumlan piirikunnassa läntisessä Nepalissa. © UNICEF/UN0430647


Solidaarisuutta rokottamiseen

UNICEF on COVAX-rokoteyhteistyön hankintakoordinaattori. COVAX perustettiin, jotta köyhimmätkin maat saisivat koronarokotteensa. Hanke pyrkii vuoden 2021 aikana jakamaan 2 miljardia rokotetta. Tähän mennessä rokotteita on toimitettu yli 100 maahan.

 

Tule mukaan UNICEFin kampanjaan toteuttamaan Maailman suurin jälleennäkeminen

 


Teksti: Melina Scarfo / UNICEF Australia ja Lotta Ehrnrooth

Käännös: Susanna Karvinen

Julkaistu 22.4.2021