Siirry sisältöön

UNICEFin webinaari: Suomi aikoo lisätä tukeaan köyhien maiden rokottamiseen koronaa vastaan ja selvittää ylimääräisten rokotteiden lahjoittamista

Koronapandemian pitkittymisestä maksetaan kovaa hintaa kaikkia maailmassa. Rokotteet ja laaja kansainvälinen yhteistyö ovat avainasemassa koronan pysäyttämisessä, korostettiin Suomen UNICEFin järjestämässä webinaarissa.

Uutinen
Koronarokotteita sisältävää kuormaa puretaan UNICEFin tukemaan varastoon Abidjanissa Norsunluurannikolla. © UNICEF/UN0422697/COVAX/Miléq

Suomen UNICEFn järjestämä webinaari käsitteli koronarokotteiden jakelun tilannetta erityisesti köyhimmissä maissa sekä Suomen kehitysyhteistyön ja suomalaisten yritysten roolia pandemian pysäyttämisessä.

- Koronapandemia uhkaa pitkittyä, sillä rokotukset koronaa vastaan ovat monissa maissa jääneet jälkeen tavoitteista, ja uusien virusmutaatioiden uhka on todellinen, totesi webinaarin juontaja, Suomen UNICEFin kehityspolitiikan asiantuntija Tarmo Heikkilä.

UNICEFin terveysalan johtaja, tohtori Aboubacar Kampo kertoi kansainvälisestä COVAX-aloitteesta, jossa UNICEFilla on keskeinen rooli rokotteiden hankkijana ja jakelijana.

COVAXin tavoitteena toimittaa 2021 loppuun mennessä 2 miljardia rokoteannosta, jotta myös alhaisemman tulotason maissa saadaan riskiryhmät ja terveydenhuoltohenkilöstö rokotettua. Tavoitteesta ollaan tällä hetkellä kymmeniä miljoonia rokoteannoksia jäljessä, sillä rokotteita ei ole riittänyt COVAXille.

Kampo vetosi puheenvuorossaan rikkaisiin maihin, jotta ylimääräiset koronarokotteet lahjoitettaisiin COVAXille.

Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston osastopäällikkö Satu Santala vastasi omassa puheenvuorossa Kampon vetoomukseen ja kertoi Suomen tutkivan parhaillaan mahdollisuutta lahjoittaa ylimääräisiä rokotteita. Santala kertoi myös, että Suomi aikoo lisätä rahallista tukeaan COVAX-aloitteen toteuttamiselle.

Kampo korosti myös tarvetta panostaa kehittyvien maiden terveydenhuoltojärjestelmien kehittämiseen, jotta jatkossa vastaaviin pandemioihin kyettäisiin vastaamaan nopeammin ja tehokkaammin. Lisäksi Kampo muistutti, että on tärkeää huolehtia myös perusrokotusten, kuten polio- ja tuhkarokkorokotusten jatkumisesta koronapandemian keskellä.

Nepalissa 8 miljoonaa lasta jäänyt
vuodeksi koulun ulkopuolelle

Suomen Nepalin suurlähettiläs Pertti Anttinen kuvasi Nepalin nopeasti pahentunutta koronatilannetta. Päivittäisten tartuntojen määrä on räjähtänyt muutamassa viikossa reilusta sadasta yli 8 000 tapaukseen.

Pandemian vaikutukset ovat olleet Nepalissa vakavat jo tähän mennessä, ja monet vaikutuksista ovat kohdistuneet lapsiin.

Nepal tarvitsisi neljän viikon sisällä 1,2 miljoonaa annosta rokotteita, jotta toinen annos yli 65-vuotiaille saataisiin annettua.  

- On tärkeää, että rokottamista saadaan jatkettua. Näin estetään muun muassa taloudellisesti ja sosiaalisten vaikutusten syveneminen, takapakin ottaminen köyhyyden vähentämisessä ja samalla varmistetaan Suomen pitkäaikaisen kehitysyhteistyön tuloksia, Anttinen totesi.

”Yksikään talous ei toivu täysin ennen kuin
rokotukset ovat saatavilla kaikissa maissa”

Suomen UNICEFin yritysyhteistyön johtaja Outi Mikkonen kertoi, että rokotteiden niukkuus ja hidas jakelu kehittyvissä maissa saattaa maksaa maailmantaloudelle yksin tänä vuonna 9 000 miljardia dollaria, mikä vastaa Japanin ja Saksan yhteenlaskettua BKT:tä.

Maailmantalouden suhdanteita myötäilevälle Suomelle pandemian pitkittyminen olisi huomattava takaisku.

- Yksikään talous ei toivu täysin ennen kuin rokotukset ovat saatavilla kaikissa maissa, Mikkonen korosti.

Yritysmaailma tarvitaan mukaan pysäyttämään pandemia. Yrityksille keinoja osallistua ovat lahjoittaminen, in kind -lahjoitukset eli tarvikkeiden ja palvelujen lahjoittaminen sekä vaikuttaminen esimerkiksi rokotemyönteisyyteen, Mikkonen listasi.

Ahlstrom-Munksjön henkilöstö- ja turvallisuusjohtava Tarja Takko kertoi webinaarissa yrityksen pystyneen osallistumaan koronanvastaisiin ponnistukseen perustoimintansa kautta, sillä Ahlstrom-Munksjö valmistaa muun muassa maskeja ja muita kuitupohjaisia suojavarusteita. Takko kertoi myös UNICEFin lahjoittajaryhmän Ahlström Collective Impactin päättäneen kohdentaa lahjoituksensa UNICEFille koronatyöhön. Samaan aikaan lahjoittajaryhmä on sitoutunut kasvattamaan tukeaan UNICEFille.

Finnairin kestävän kehityksen johtaja Anne Larilahti kertoi koronan vaikuttaneen dramaattisesti lentotoimintaan. Finnair operoi tällä hetkellä noin kymmenellä prosentilla kapasiteetistaan.

Finnairilla haluttiin äärimmäisen vaikeasta tilanteesta huolimatta osallistua pandemian vastaisiin talkoisiin UNICEFin kautta. Joulukuussa järjestetyt virtuaalilennot yhdessä Joulupukin pajakylän ja Rovaniemen kaupungin kanssa keräsi 90 000 euroa UNICEFin työhön.

Webinaari päätössanat lausunut Tarmo Heikkilä totesi, että koronapandemian pysäyttämiseen tarvitaan kaikkien toimijoiden yhteistyötä. Kuten YK:n pääsihteeri on todennut, koronapandemia on äärimmäinen testi kansainväliselle yhteistyölle. Korona voitetaan vain tiiviillä yhteistyöllä maailman maiden kesken.

Lisätietoa

Katso webinaarin tallenne Vimeo-palvelusta

Lue lisää COVAX-aloitteesta UNICEFin sivuilta (englanniksi).

 

Julkaistu 1.6.2021