Siirry sisältöön

Afganistan on yksi maailman pahimmista paikoista olla lapsi

Afganistanissa aliravitsemuksesta kärsii tänä vuonna 3 miljoonaa lasta, yli miljoonan lapsen tilanne on kriittinen ja aliravitsemus on henkeä uhkaava.

Noora Pohjanheimo Artikkeli
Vanhemmat ruokkivat tuttipullolla pientä vauvaa.
© UNICEF/UN0679638/Munir Tanweer/Daf records

Videokuvassa näkyy kuusi sairaalasänkyä ja kaikissa sama hiljainen pari. Jalkopäässä istuva äiti ja tyynyn luokse käpertynyt pieni, liikkumaton lapsi sinisen viltin alla. Videolla näkyvät lapset ovat vain pieni otanta valtavasta vaienneesta joukosta lapsia, joilta nälkä on vienyt voimat. Afganistanissa aliravitsemuksesta kärsii tänä vuonna 3 miljoonaa lasta. Vilttien alla lepäävät lapset kasvavat Afganistanissa, joka on yksi maailman pahimmista paikoista olla lapsi.

Vuosi sitten median valokeila osoitti Afganistaniin, kun Talibanit palasivat valtaan 15. elokuuta 2021. Vallanvaihdon myötä kansainvälinen yhteisö ja toimijat katkaisivat rahoituksensa, ja peruspalvelut kuten terveydenhuolto ja koulutus pysähtyivät. Kansainvälisestä avusta riippuvaisen maan pitkään synkkänä jatkunut tilanne sai uusia varjoja.

Huomiota ja apua tarvitaan nytkin! Ravitsemustilanne on hälyttävä; maata piinaa pahin kuivuus 37 vuoteen ja kesällä tilannetta huononsi entisestään tuhoisat maanjäristykset. Tällä hetkellä jo 13 miljoonaa lasta on humanitaarisen avun tarpeessa. Hengenvaarallinen aliravitsemus uhkaa miljoonaa lasta. Yksi heistä on seitsemän kuukauden ikäinen Arezzo, jonka perhettä UNICEFin työntekijät ovat tavanneet. Arezzo on hyvin heikko ja itkee usein, koska ei saa maitoa.

- Imetin häntä kaksi kuukautta, mutta sitten maidontuotanto loppui, kertoo Arezzon äiti.

Monet äidit ovat itsekin aliravittuja. Vuoden aikana imettävien ja odottavien äitien aliravitsemus on kaksinkertaistunut. Heillä ei ole rahaa ruokkia itseään, ja sen vuoksi imettäminen ei onnistu. Rahaa ei ole myöskään muun ravinnon hankkimiseen lapselle. Arezzon perheen tapauksessa rahaa ei ollut edes sairaalamatkan kustantamiseen, taksiraha lainattiin naapurilta.

UNICEF vastaa tilanteeseen yksi lapsi ja perhe kerrallaan. Arezzo-vauva saa nyt sairaalahoitoa ja ravintoa vahvistuakseen. Hän imee silmät lurpahdellen maitopulloa äitinsä sylissä.

- Tulevaisuudelta toivon, että Arezzosta tulee insinööri tai lääkäri turvallisessa Afganistanissa, ja hän voi tehdä työtä ja saada paremman elämän, hänen isänsä sanoo.

UNICEF tukee lasten koulunkäyntiä

Dramaattisin takapakki vallanvaihdon jälkeen on nähty naisten ja tyttöjen oikeuksissa. Afganistan on ainoana valtiona maailmassa kieltänyt yläkouluikäisten tyttöjen koulunkäynnin. Yhteensä maan 13 miljoonasta kouluikäisestä 4,2 miljoonaa ei käy koulua, heistä 3,4 miljoonaa on tyttöjä.

Sydämeni särkyy, kun en voi käydä koulua.

Murrosikäisten tyttöjen keskeytynyt koulunkäynti näkyy erilaisina mielenterveyshaasteina. Koulu on ollut paikka myös terveyskasvatukselle, ja nyt esimerkiksi kuukautisterveyteen ja anemiaan liittyviin kysymyksiin ei saa apua. Koulu tarjoaa opetuksen lisäksi suojaa liian varhaiselta aikuistumiselta. Koulusta pois jääminen tarkoittaa monelle varhaista avioliittoa tai työntekoa.

UNICEFin Kabulissa haastattelemat murrosikäiset tytöt kertovat yrittävänsä jatkaa opintoja, mutta se on vaikeaa ilman opettajan tukea. Yksi haastelluista on 15-vuotias tyttö. Hän istuu koulukirjojen ja tehtävien ympäröimänä, mutta läksyt eivät ole hänen.

- Nuorempi sisareni käy koulua, ja autan häntä kotitehtävissä. Sydämeni särkyy, kun en voi käydä koulua kuten hän, 15-vuotias tyttö kertoo.

UNICEF järjestää koulusta poissa oleville lapsille yhteisöperustaista koulutusta. Muita tapoja oppimisen jatkamiseksi kehitetään. Yhteisökouluilla on tarkoitus tavoittaa puoli miljoonaa lasta tämän vuoden loppuun mennessä. Virallista koulujärjestelmää UNICEF on tukenut maksamalla opettajien palkkoja alkuvuodesta. Lisäksi tuetaan opettajien koulutusta ja oppimateriaalien hankintaa. Vaikuttamistyö lasten ja erityisesti tyttöjen kouluun saamiseksi jatkuu.

- Ennen suurin unelmani oli olla bisnessnainen, nyt suurin unelmani on päästä takaisin kouluuun. Ilman sitä ei ole tulevaisuutta, toinen haastatelluista tytöistä sanoo.

Voit tukea UNICEFin työtä Afganistanissa lahjoittamalla.

Auta, lahjoita

 

Julkaistu 24.8.2022