Ilmastonmuutos ja konfliktit kurittavat lapsia ankarammin kuin koskaan aikaisemmin
Lapsia on avun tarpeessa nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
UNICEF tarvitsee 9,7 miljardia euroa voidakseen turvata humanitaarisen avun lapsille myös vuonna 2023. Apua tarvitsee yli 110 miljoonaa lasta yli 150 maassa. Konfliktien lisäksi lasten hyvinvointia uhkaa ilmastonmuutos.
UNICEFin tuore hätäapuvetoomus kertoo, että yli 173 miljoonaa ihmistä – joista 110 miljoonaa lapsia – tarvitsee humanitaarista apua vuonna 2023. Hätääkärsiviä on nyt kolme kertaa enemmän kuin seitsemän vuotta sitten. Lapsia uhkaavat monenlaiset konfliktit, pakolaisuus, tartuntataudit ja aliravitsemus. Ilmastonmuutos sekä pahentaa olemassa olevia ongelmia että luo uusia.
UNICEF varoittaa, että eri syistä pakolaisina eläviä lapsia on jo lähes 40 miljoonaa. Lapset kärsivät myös koronapandemian pitkittyneistä seurauksista.
Pysyvän uhan edessä parannetaan kriisivalmiutta
Ilmastokatastrofien määrä on kolminkertaistunut 30 vuodessa. Jo 400 miljoonan lapsen arvioidaan elävän alueilla, joilla vedensaanti on vakavasti vaarantunut. Sekä kuivuus että tulvat lisäävät nälänhädän ja pakolaisuuden uhkaa.
Koska ilmastonmuutos uhkaa lasten hyvinvointia pysyvästi, siihen sopeutuminen, ja varautuminen tuleviin muutoksiin on UNICEFin humanitaarisen työn keskiössä.
- Yhdessä paikallisten kumppaniemme kanssa autamme lapsia ja yhteisöjä varautumaan ilmastonmuutoksen seurauksiin. Autamme heitä selviytymään kriiseistä nyt ja lisäksi kohtaamaan tulevat kriisit entistä vahvempina, UNICEFin pääjohtaja Catherine Russell sanoo.
Avun tarve on valtava. Näin me autamme vuonna 2023:
- 23 miljoonalle rokote tuhkarokkoa vastaan.
- 8,3 miljoonaa saa hoitoa aliravitsemukseen ja 63,7 miljoonalle toimitetaan puhdasta vettä.
- 23,5 miljoonaa lasta ja huoltajaa saa psykososiaalista tukea ja muuta tukea mielenterveyteen.
- 25,7 miljoonalle lapselle järjestetään opetusta ja varhaiskasvatusta.
- 16,2 miljoonaa lasta, nuorta ja huoltajaa saa apua sukupuolittuneen väkivallan estämiseen, ja 32 miljoonalle järjestetään turvalliset kanavat ja apua sukupuolittuneesta riistosta ja väkivallasta kertomiseen.
Ja näin me autoimme lapsia 2022:
- Puhdasta vettä toimitettiin 25,9 miljoonalle, ja 2,6 miljoonaa lasta sai hoitoa vakavaan aliravitsemukseen.
- Yli 23 miljoonaa lasta sai tuhkarokkorokotteet ja 28 miljoonaa pääsi opetuksen ja varhaiskasvatuksen piiriin
- 13 miljoonalle lapselle, nuorelle ja huoltajalle annettiin psykososiaalista tukea.
- 5,5 miljoonalle järjestettiin mahdollisuus ilmoittaa sukupuolittuneesta väkivallasta ja 4,2 miljoona osallistui sukupuolittuneen väkivallan (GBV) vastaisiin ohjelmiin.
Joustava apu pääsee nopeasti perille
Humanitaarisen avun kärkikohdemaita 2023 ovat Afganistan ja Ukraina sekä pakolaistyö Ukrainan ulkopuolella. Avuntarve on tuntuva myös Syyriassa, Jemenissä, Kongon demokraattisessa tasavallassa sekä Etiopiassa ja muualla Afrikan sarvessa.
UNICEF tarvitsee 9,7 miljardia euroa voidakseen turvata humanitaarisen avun lapsille myös vuonna 2023. Erityisesti tarvitaan joustavaa, pikaisesti eri kohteisin jaettavaa rahoitusta, sillä mitä nopeammin apu on perillä, sitä paremmin maailman haavoittuvimpia ihmisiä – naisia ja lapsia – voidaan auttaa.