Siirry sisältöön

Kun uutiskamerat sammuvat, UNICEF jää paikalle – mitä kuuluu lapsille maailman pahimmilla kriisialueilla?

Kun maa järisee, jossain räjähtää tai tulvii, UNICEF on ensimmäisten joukossa paikalla auttamassa lapsia, perheitä ja yhteisöjä – jo kauan ennen kuin hätä ennättää uutisotsikoihin. UNICEF myös jää auttamaan silloin, kun hädän akuutein vaihe on ohi ja uutisotsikot hiljenevät.

Lotta Ehrnrooth Artikkeli
Lotta Ehrnrooth
Lapsi kurkistaa teltan ovesta pakolaisleirillä Syyriassa

Akuutit kriisit ja uutisotsikot kuuluvat yhteen. Uutiskameroiden kuva välittää tietoa ja auttaa saamaan apua. Mutta siinä vaiheessa, kun lasten hätä saavuttaa uutisotsikot, UNICEFin joukot ovat olleet jo kauan paikalla rakentamassa luottamusta avustusjärjestöjen ja yhteisöjen välille ja varmistamassa, että apu saadaan perille heti.

Kun kriisin pahin vaihe on ohi, uutisotsikotkin hiljenevät. Jäljelle jää hiljainen kamppailu. Tälläkin hetkellä miljoonat lapset elävät konfliktien ja kriisien keskellä ympäri maailmaa.

Mutta mitä kuuluu lapsille sodan ja kriisien kulisseissa maailmalla? Kokosimme tietoa lasten tilanteesta Afganistanissa, Syyriassa, Jemenissä, Etiopiassa ja Palestiinassa.

Mitä lapsille kuuluu: Afganistan


Lapsia pakolaisleirillä Afganistanissa. Kuva: © UNICEF/UN0502861/Kohsar/AFP

Vakava aliravitsemus uhkaa miljoonan alle viisivuotiaan henkeä Afganistanissa.

Lasten elämä Afganistanissa on aina ollut kovaa, ja nyt se on entisestään vaikeutunut. UNICEF arvioi, että enemmistö maan lapsista, noin 13 miljoonaa, tarvitsee humanitaarista apua vuonna 2022.

Afgaanilasten henkeä ja terveyttä uhkaa hälyttävä puute ruoasta. Ruokapula koskettaa yli puolta maan väestöstä, noin 23 miljoonaa ihmistä. Miljoona lasta kärsii akuutista aliravitsemusta ja ovat hengenvaarassa ilman välitöntä hoitoa. UNICEFin arvion mukaan vuonna 2022 jopa joka toinen alle viisivuotias afgaanilapsi tulee kärsimään akuutista aliravitsemuksesta.

Ruokapulan taustalla ovat maan epävakaa tilanne, köyhyys, ennätyksellinen kuivuus ja puhtaan veden puute. Likainen vesi johtaa myös sairauksiin. Kuluneena vuonna rekisteröitiin yli 30 000 tuhkarokkotapausta.


Afgaanilapsi saa ravitsevaa maapähkinätahnaa UNICEFin työntekijältä aliravitsemuksen hoitoon
pakolaisleirillä Afganistanissa. Kuva: © UNICEF/UN0530710/Bidel

Näin UNICEF auttaa

UNICEF on auttanut Afganistanissa yli 65 vuoden ajan. Vuonna 2022 UNICEF järjestää puhdasta vettä 11,5 miljoonalle afganistanilaiselle, 10,5 miljoonaa lasta rokotetaan tuhkarokkoa vastaan, ja yli miljoona lasta saa hoitoa henkeä uhkaavaan aliravitsemukseen.

Myös koulujen tilanne huolestuttaa, etenkin tyttöjen kohdalla. Jo ennen tilanteen pahenemista 4,2 miljoonaa lasta oli koulun ulkopuolella, enemmistö heistä tyttöjä.

Nyt pelätään, että jopa 10 miljoonaa lasta saattaa jäädä koulutuksen ulkopuolelle tulevana vuonna. UNICEF varautuu järjestämään opetusta 7,5 miljoonalle lapselle.

 

Mitä lapsille kuuluu: Syyria


Lapsi pukee ylleen UNICEFin lahjoittamia talvivaatteita Al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa. Kuva: ©
UNICEF/UN0497201/Souleiman

Lapset maksavat kymmenvuotisen sodan kovaa hintaa Syyriassa.

Yli 2,5 miljoonaa syyrialaislasta elää kotimaassaan maansisäisinä pakolaisina, ja moninkertainen määrä on paennut vuonna 2011 alkanutta sotaa naapurimaihin. Väkivalta jatkuu Syyrian luoteisosissa - ja varmistaa, että pakolaisvirrat eivät tyrehdy.

Amira joutui lähtemään kotoaan Afrinista vuonna 2018 tuhansien perheiden tavoin. Kun hän saapui leirille Aleppoon, hänellä ei ollut kuin yllään olevat vaatteet.

- Nukumme teltassa vieri vieressä pysyäksemme lämpiminä, vauva minua vasten. Joskus sade alkaa tihkua telttakankaan läpi ja säntäilemme ympäriinsä pelastaaksemme vähät tavaramme kastumasta, Amira sanoo.

UNICEF arvioi, että yli 6 miljoonaa lasta tarvitsee apua Syyriassa. Noin 80 prosenttia väestöstä elää köyhyydessä: heillä ei ole tarpeeksi ruokaa, vettä tai lääkkeitä. UNICEF toimittaa Syyrian perheille muun muassa ravinteita ja terveydenhoitoa.


Amira pitää sylissään kahden viikon ikäistä vauvaansa pakolaisleirillä Aleppossa. Kuva: © UNICEF/UN0401392/Almatar

Näin UNICEF auttaa

Vuonna 2022 UNICEF toimittaa vähintään 3,6 miljoonalle ihmiselle Syyriassa puhdasta vettä ja poliorokotukset 3,2 miljoonalle lapselle. Lähes 2 miljoonaa naista ja lasta saa terveydenhoitoa UNICEFin tukemilla klinikoilla.

Lisäksi UNICEF toimittaa perheille lämpimiä talvivaatteita ja huolehtii ensi vuonnakin siitä, että 2,3 miljoonaa lasta saa heille kuuluvaa opetusta.

 

Mitä lapsille kuuluu: Jemen


12-vuotias Ahmed tuhoutuneessa luokkahuoneessa Jemenissä. Kuva: © UNICEF/UN0472989/Marish

Jemenissä lapset kävelevät taistelujen läpi kouluun.

Kuusi vuotta jatkuneessa Jemenin sodassa on kuollut tai loukkaantunut tuhansia lapsia – neljä joka päivä. Käytännössä jokainen jemeniläislapsi tarvitsee humanitaarista apua.

Yli 2,3 miljoonaa alle viisivuotiasta jemeniläislasta on vaarassa sairastua akuuttiin aliravitsemukseen vuonna 2022. Syynä on ennen kaikkea konfliktista johtuva köyhyys: sotavuosien raskauttamilla perheillä ei ole enää varaa hankkia ruokaa.

Aliravitut lapset tarvitsisivat ruokaa, puhdasta vettä ja terveydenhuoltoa. Mutta Jemenin terveyspalvelut olivat sodan vuoksi kuormittuneet äärimmilleen jo ennen koronapandemiaa. Yli 20 miljoonaa naista ja lasta kärsii näiden peruspalvelujen puutteesta.

Ravitsemuksen ja terveydenhuollon kriisin lisäksi jo yli 2 miljoonaa jemeniläislasta on joutunut jättämään koulunkäynnin. Ne lapset, jotka vielä voivat käydä koulua, altistuvat monille vaaroille koulupäivän aikana.

Esimerkiksi 13-vuotiaan Khloodin tunnin pituinen koulumatka kulkee taistelualueen läpi ja on pelottava. Khlood pelkää luoteja kävellessään kouluunsa, jossa ei ole ovia, ikkunoita eikä tuoleja. Kun taisteluiden äänet alkavat, Khlood ei tiedä, jäisikö kouluun turvaan vai yrittäisikö paeta takaisin kotiin.

- Ehkä jonain päivänä Jemenissä on rauha ja minäkin pääsen rauhassa turvalliseen, ehjään kouluun, Khlood toivoo.


Kholood (keskellä) sisarustensa kanssa matkalla kouluun Jemenissä. Kuva:  © UNICEF/UN0460334/Al-Basha

Näin UNICEF auttaa

UNICEF auttaa Jemenissä muun muassa varmistamalla, että noin 7 miljoonaa ihmistä saa elintärkeää puhdasta juomavettä ja sanitaatiopalveluja. Aiomme hoitaa myös yli 366 000 lapsen vakavaa aliravitsemusta ja varmistaa, että 5 miljoonaa alle viisivuotiasta saa ensi vuonnakin A-vitamiinitäydennystä.

Autamme myös 2,5 miljoonaa lasta ja äitiä saamaan terveydenhuoltoa.

Tärkeä osa UNICEFin lastensuojelutyötä Jemenissä liittyy sukupuoleen perustuvaan väkivaltaan: 6 miljoonaa naista, tyttöä ja poikaa saa tietoa siitä, mitä sukupuoleen liittyvä väkivalta on, miten sitä ehkäistään ja miten sitä käsitellään.

 

Mitä lapsille kuuluu: Etiopia


Tigraysta paenneita lapsia jonottamassa vapaaehtoisten järjestämää aamupalaa pakolaisleirillä. Kuva: © UNICEF/UN0482352/Chiba/AFP

Miljoona lasta Etiopiassa on joutunut jättämään kotinsa.

Marraskuussa 2020 alkanut Etiopian konflikti on ehtinyt kylvää paljon tuhoa. Jo yli 2 miljoonaa taistelualueilla asunutta etiopialaista on paennut kodeistaan. Puolet heistä on lapsia.

UNICEF arvioi, että hengenvaarallinen aliravitsemus uhkaa yksistään ainakin 100 000 Tigrayssa asuvaa lasta. Se on kymmenkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna.

Tilannetta hankaloittaa se, että samaan aikaan maan terveydenhoitopalveluista toimii enää 30 prosenttia. Sen seurauksena rutiinirokotukset ovat kärsineet.

Yksi maansisäisistä pakolaisista on Mebraq, joka oli juuri synnyttänyt kaksoset Solotin ja Sempan, kun pommitukset alkoivat.

Mebraq otti ennenaikaisina syntyneet vauvansa, lähti sairaalasta yön selkään ja käveli kolme päivää turvaan.

Stressin vuoksi Mebraq ei pystynyt imettämään matkan aikana. Kun Mebraq pääsi Sudanin puolelle vastaanottokeskukseen, sieltä sairaalaan ja UNICEFin ylläpitämään äitien ja vastasyntyneiden keskukseen, vauvat saivat ensimmäisen rintamaitoateriansa.


Mebraqin kaksosvauvat nukkuvat päiväunia pakolaisleirillä Sudanissa. Kuva: © UNICEF/UN0403276/Abdalkarim

Näin UNICEF auttaa

Konfliktin alkaessa UNICEF oli ensimmäisten joukossa varmistamassa, että lapset ja perheet Tigrayssa ja lähialueilla saivat terveyteen, ravitsemukseen ja sanitaatioon liittyvää apua.

Kuluneena vuonna UNICEFin apu on taannut puhdasta vettä lähes 4 miljoonalle ihmiselle, ja yli 330 000 etiopialaislasta on saanut hoitoa henkeä uhkaavaan aliravitsemukseen.

Vuonna 2022 UNICEF toimittaa tuhkarokkorokotukset yli 3 miljoonalle. UNICEF toimittaa myös vettä ja varautuu hoitamaan yli 600 00 lapsen aliravitsemusta.

 

Mitä lapsille kuuluu: Palestiina


Palestiinalaistyttö tuhoutuneen kotitalonsa edustalla Gazassa. Kuva: © UNICEF/UN0464417/El Baba

Gazan lapset tarvitsevat tukea traumoihinsa.

Toukokuussa 2021 Israelin ja Gazan alueen välinen konflikti kiristyi jälleen, ja yli 60 lasta sai surmansa. Sadat loukkaantuivat väkivaltaisuuksissa. Tuhannet ihmiset lähtivät kodeistaan.

UNICEF on ollut Gazan ja Länsirannan perheiden tukena jo yli 40 vuoden ajan. Sinä aikana Israelin ja Palestiinan välisestä konfliktista on muodostunut pysyvä humanitaarinen kriisi Länsirannan ja Gazan alueen asukkaille. Kovimman hinnan maksavat jälleen lapset.

UNICEF arvioi, että jo ennen tätä viimeisintä kriisiä yksi kolmesta gazalaislapsesta tarvitsi apua jatkuvan väkivallan uhan aiheuttamiin traumoihin. Yhteensä yli 1,2 miljoonaa lasta tarvitsee humanitaarista apua.


Palestiinalaistyttö täyttää vesikanisteria puhtaalla juomavedellä. Kuva: © UNICEF/UN0463028/El Baba

Näin UNICEF auttaa

Viimeisin konflikti vaurioitti alueen infrastruktuuria, muun muassa vedenjakelua. UNICEF jatkaa toukokuussa 2021 vaurioituneen vedenjakelujärjestelmän korjaamista. Lisäksi UNICEF muun muassa toimittaa puhdasta vettä yli 700 000 ihmiselle, hygieniapalveluita 460 000 lapselle ja terveyspalveluita, kuten rokotteita sekä psykososiaalista tukea, naisille ja lapsille.

Mutta kaikkein kipeimmin Gazan lapset – ja kaikki muutkin väkivallan ja sodan varjossa elävät lapset ja perheet – tarvitsevat pysyvää rauhaa.

Julkaistu4.1.2022