Siirry sisältöön

Näin puhut lapsen kanssa ilmastonmuutoksesta

Ilmastonmuutoksella on vaikutuksia lähes jokaiseen maailman lapseen. UNICEF kokosi vinkkejä, kuinka puhua lapsen kanssa ilmastokysymyksistä.

Näkökulma
Aikuinen ja lapsi istuvat niityllä ja tutkivat kasveja.

Ilmastokysymyksistä on tärkeää puhua lapsen kanssa, vaikka se voikin tuntua vanhemmista vaikealta. On täysin luonnollista haluta suojella lapsia huolilta ja murheilta.  

Lapset voivat tuntea ilmastonmuutosta kohtaan monia tunteita, kuten ahdistusta, pelkoa, surua ja vihaa. Ne ovat hyvin tavallisia reaktioita asioihin, jotka aiheuttavat epävarmuutta ja turvattomuutta.  

Et voi ratkaista ilmastonmuutosta lapsesi puolesta, mutta voit kertoa hänelle faktoja ilmaston kuumenemisesta.  Voitte myös keskustella yhdessä keinoista, joilla muutosta voidaan hillitä.  

Seuraavassa on muutamia vinkkejä siitä, miten voit käydä avointa ja toivoa herättävää keskustelua ilmastonmuutoksesta, sivuuttamatta asian vakavuutta. 

1. Perehdy aiheeseen

Kenelläkään ei ole vastauksia kaikkiin ilmastonmuutoskysymyksiin. Verkossa on onneksi saatavilla paljon luotettavaa materiaalia, joka auttaa sinua perehtymään aiheeseen.  

Luokanopen ilmasto-opas on alakoulun opettajille tarkoitettu aineisto ilmastoasioiden opettamiseen, mutta sitä voivat hyödyntää myös vanhemmat. 

Suomen ympäristöministeriön tuottama ilmastovuosikertomus tarjoaa hyvän katsauksen siihen, mikä on Suomen päästöjen ja ilmastotoimien tilanne. Nopeimmin pääset tilanteesta jyvälle silmäilemällä vuosikertomuksen tiivistelmää (v. 2023 tiivistelmä).  

Kannattaa myös keskustella muiden vanhempien kanssa ja selvittää, miten he lähestyvät aihetta lapsen kanssa. Muista: Ei haittaa, jos et pysty vastaamaan kaikkiin lapsesi esittämiin kysymyksiin – ota se tilaisuutena löytää vastaukset yhdessä. 

2. Kuuntele

Selvitä, mitä lapsesi jo tietää ilmastonmuutoksesta ja miten hän suhtautuu siihen. Saatat yllättyä, kuinka paljon lapsella jo on tietoa ja ajatuksia aiheesta.  

Kuunteleminen auttaa ymmärtämään, millaisia pelkoja ja toiveita lapsella voi olla maapallon tilasta. Anna lapselle täysi huomiosi äläkä hylkää tai yritä vähätellä hänen huoliaan. Muistuta myös, että lapsi voi aina tulla luoksesi puhumaan mistä tahansa asiasta.  

Lapsi ei välttämättä ole huolissaan ilmastonmuutoksen vuoksi. Se on vain hyvä asia. Lapsilla ei ole mitään velvollisuutta tuntea huolta tai ahdistusta ympäristöasioiden vuoksi. 

– Tärkeää on, ettei aikuinen tartuta omaa ahdistustaan lapseen. Omista ilmastonmuutokseen liittyvistä tunteista on siis hyvä olla tietoinen ennen keskustelua lapsen kanssa, toteaa ilmastonmuutoksen asiantuntija Minna Suihkonen Suomen UNICEFilta. 

Aiheeseen voi perehtyä esimerkiksi Mieli ry:n tuottaman Pieni opas ympäristöahdistukseen -materiaalin avulla. Opas on tarkoitettu ensisijaisesti opettajille, mutta soveltuu hyvin myös vanhemmille. Myös Ympäristö- ja tulevaisuus mielessä -hankkeen Instagram-tili @Ymparistotunteet kannattaa ottaa seurantaan. 

3. Kerro konkreettisesti ja sopivalla kielellä

Tunnet lapsesi parhaiten, joten varmista, että tieto on hänelle sopivan tasoista. Hyvä lähtökohta voi olla se, että pyrkii liittämään ilmastonmuutoksen konkreettisiin asioihin lapsen arjessa sekä tutkimaan faktoja yhdessä.  

Muista myös kirjasto! Ilmastoteemasta on kirjoitettu lapsille ja nuorille useita kirjoja. Niitä on koottu esimerkiksi Helmet-kirjaston ilmastoaiheisten kirjojen listaukseen. 

4. Menkää yhdessä ulos

Liiku lapsen kanssa luonnossa mahdollisimman paljon ja rohkaise häntä leikkimään ulkona. Näin edistät hyvän ja kunnioittavan luontosuhteen muodostumista.  

Kun olette yhdessä ulkona, pysähtykää tutkimaan luontoa, olipa kyseessä sitten puu, pilvi, hämähäkinseitti tai lintu. Jo pelkkä tahdin hidastaminen ja luonnon arvostaminen voi auttaa lasta kehittämään uteliaisuutta ja ihmettelyä luontoa kohtaan. Istuttakaa yhdessä siemeniä ja katsokaa, miten pienestä kasvaa jotain suurempaa ja kaunista. 

5. Keskittykää ratkaisuihin

Pyri löytämään ratkaisuja ongelmiin, joista keskustelette. Tutki lapsen kanssa esimerkkejä ihmisistä, jotka työskentelevät ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Keskustelkaa myönteisistä ja innostavista tarinoista, joita näette uutisissa tai omassa yhteisössänne. 

– Lapset ovat usein hyvin ratkaisukeskeisiä ilmastonmuutoksen suhteen. Sitä kannattaa vaalia. Oma toiminta luo toivoa, Minna Suihkonen toteaa.    

Keskustelkaa siitä, mitä voitte tehdä yhdessä perheenä, kuten vähentää ruokahävikkiä, säästää vettä, kierrättää ja sammuttaa turhat sähkölaitteet ja valot. Tämä auttaa vahvistamaan ajatusta siitä, että jokainen voi tehdä jotakin ilmastonmuutoksen torjumiseksi. 

Ideoikaa muita toimenpiteitä, joita voisitte toteuttaa. Voisitteko ostaa vähemmän vaatteita ja muita tavaroita? Voisitteko kävellä tai pyöräillä autolla matkustamisen sijaan? Voisitteko luopua lentämisestä? Entä syödä kasvispainotteisemmin? 

6. Voimaannuta toimimaan

Kerro lapselle, että monet nuoret puolustavat planeettaamme ja että hänkin voi tehdä niin. Jos hän osoittaa kiinnostusta, tutustukaa tarinoihin nuorista ilmastoaktivisteista (englanniksi) ja katsotkaa Youtubesta video (englanniksi) samasta teemasta. 

Kun lapsi kuulee ilmastokysymyksistä nuorten kertomana, hän voi tuntea olevansa vähemmän yksin ilmastohuolten kanssa ja voi myös saada paloa ryhtyä itse toimiin. Ole avoin sille, mitä lapsella on sanottavanaan ilmastoliikkeestä ja roolista, jonka hän haluaa ottaa siinä. 

Luokanopen ilmasto-oppaan ilmastokasvatus -osiosta löydät vinkkejä siihen, miten alakoululainenkin voi vaikuttaa ilmastoasioihin.  

Älä kuitenkaan tuputa ajatuksia lapselle, vaan luo mieluummin avointa keskusteluyhteyttä. Painota, että ilmastokysymykset ovat tärkeitä ja että meillä kaikilla on mahdollisuus olla osa ratkaisua. 

Artikkeli on päivitetty 4.3.2024.

Julkaistu 4.5.2022