Siirry sisältöön

Ilmastokriisi uhkaa lasten tulevaisuutta – 5 haastetta ja 5 ratkaisua

Ilmastokriisi on lapsen oikeuksien kriisi, josta kärsii tällä hetkellä lähes miljardi lasta.

Artikkeli
Lapsia vesipisteellä.
© UNICEF/UN0635401/Ayene

Kokosimme viisi tapaa, joilla ilmastokriisi vaarantaa lapsen oikeuksia – ja keinoja, joilla haasteisiin vastataan.

Uhka 1: Jano – 920 miljoonaa lasta kärsii vakavasta vesipulasta

Puhtaan veden puute vaarantaa lasten hengen.

Äärimmäiset sääilmiöt kuivattavat ja saastuttavat vesivarantoja ja vaikeuttavat turvallisen juomaveden saantia, erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa oleville lapsille.

Ratkaisu 1: Puhdasta vettä – Älykkäästi

UNICEF kumppaneineen tukee työtä älykkään veden käytön edistämiseksi, jotta puhdasta juomavettä riittäisi kaikille lapsille. Toistuviin kuivuusjaksoihin valmistaudutaan kehittämällä pitkäaikaisia ratkaisuja, kuten rakentamalla aurinkovoimalla toimivia porakaivoja.

Uhka 2: Nälkä – Miljoonat lapset kärsivät aliravitsemuksesta

Ravinteikkaan ruuan puute altistaa lapset aliravitsemukselle. Aikuisiin verrattuna lapset tarvitsevat enemmän ruokaa ja vettä painoyksikköään kohden.

Ilman vettä sato ei kasva ja eläimet kuolevat. Ainakin 10 miljoonaa lasta Itä-Afrikan alueella kärsii kuivuuden aiheuttamasta nälästä ja veden puutteesta.

Ratkaisu 2: Ruoka-apua

Hätätilanteessa UNICEF vastaa perustarpeisiin hätäavun ja käteisavustusten muodossa ja toimittaa ruoka-apua esimerkiksi Somaliaan.
Pyrimme parantamaan myös rintaruokinnan edellytyksiä äideille suunnatulla neuvonnalla.

Uhka 3: Tartuntataudit – Yli 700 alle 5-vuotiasta lasta kuolee ripuliin joka päivä

Sadat miljoonat lapset altistuvat ilmansaasteille, helleaalloille ja hyönteisten kautta leviäville sairauksille.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat katastrofit voivat saastuttaa kokonaisia vesivarantoja, mikä lisää koleran ja lavantaudin leviämisen riskiä. Saastunut vesi ja sanitaatio-ongelmiin liittyvät sairaudet ovat alle 5-vuotiaiden lasten yleisimpiä kuolinsyistä.

Ratkaisu 3: Lääkkeitä, vettä ja puhtautta

Tartuntatauteja voidaan ehkäistä hygieniaa, sanitaatiotiloja ja puhtaan veden saantia parantamalla. Tautien uhka korostuu katastrofitilanteissa, jolloin järjestämme paikalle hätäaputarvikkeita, kuten puhdasta vettä, lääkkeitä sekä hygieniatarvikkeita.

Uhka 4: Koulun ja lapsuuden loppu  

Esimerkiksi Afrikan sarvessa yhteensä 15 miljoonaa lasta ei käy koulua kuivuuden vuoksi, sillä monet perheet joutuvat lähettämään lapset huolehtimaan karjasta.

Ratkaisu 4: Perustarpeet kuntoon

Jotta koulut voitaisiin avata ja lasten koulumatka olisi turvallinen, pitää perustarpeiden olla kunnossa. Lisäksi koulut ja muut peruspalvelut tulee suunnitella äärioloja kestäviksi. Autamme paikallisia yhteisöä löytämään kestäviä ratkaisuja luonnonkatastrofien keskellä selviämiseen.

UNICEF järjestää myös mahdollisuuksia koulunkäyntiin kriisialueilla – esimerkiksi School-in-a-box-matkalaukkukoulun muodossa. 

Uhka 5: Epäoikeudenmukaisuus 

Ilmastonmuutos on syvästi epäoikeudenmukaista. Vaikkei yksikään lapsi ole vastuussa maapallon lämpötilan noususta, maksavat he suurimman hinnan.

Ilmastokriisi vaarantaa lapsen oikeuksien toteutumisen. Pahimmin ilmastokriisi vaikuttaa lapsiin, jotka ovat jo valmiiksi heikoimmassa asemassa.

Ratkaisu 5: Oikeudenmukaisuus – Lapsen oikeudet kuuluvat lapsille

UNICEF kumppaneineen tekee töitä lapsen oikeuksien toteutumiseksi. Vetoamme maailman valtioihin ja yrityksiin, jotta ne tukisivat peruspalveluiden kehittämistä haavoittuvimmassa maissa ja nopeuttaisivat omien ilmastopäästöjensä leikkaamista.

Toimivat peruspalvelut auttavat lapsia selviytymään ilmastokriisin aiheuttamista ääri-ilmiöistä ja uskomaan tulevaisuuteen.

Ilmastonmuutos ei ole lasten leikkiä. Aikuisten tehtävä on auttaa. Tänään.

 

*Lähde: UNICEF child-focused climate risk index, 2021

Julkaistu 19.1.2023