Siirry sisältöön

Lasten koulutus on tie ulos kriisistä

Kuukausilahjoittajana annat lapselle mahdollisuuden käydä koulua kriisinkin keskellä.

Artikkeli
Noora Pohjanheimo
Lapsi hymyilee kameralle koulun pihalla, UNICEFin sininen koulureppu selässään.
© UNICEF/UN0789591/Holerga

Maanjäristys, sota tai kuivuuden vuoksi jätetty koti, ympäri maailman lasten koulupolku on vaarassa katketa erilaisten kriisien tai katastrofien vuoksi. Kriisin keskellä varmistetaan ensimmäisenä lasten ja perheiden selviytyminen järjestämällä puhdasta vettä ja turvallinen suoja. Sen jälkeen perustetaan koulu!

Kriisitilanteessa UNICEF varmistaa lasten koulunkäynnin tilanteeseen sopivalla tavalla, esimerkiksi järjestämällä tai korjaamalla koulutiloja, tukemalla etäkoulumahdollisuuksia ja kouluttamalla opettajia kohtamaan lapsia kriisin keskellä.

Ukrainan sota on aiheuttanut keskeytyksiä yli viiden miljoonan lapsen koulunkäyntiin. Ukrainassa koulunkäyntiä hankaloittaa turvallisuustilanne, tuhoutuneet koulurakennukset ja etäopetusta haittaava energiapula. Ukrainasta paenneista lapsista suurin osa on jatkanut etäopetusta Ukrainaan eikä ole aloittanut koulua asuinmaassaan.

Kielikurssilta kouluun

Kymmenenvuotias ukrainalainen Renata aloitti koulun Romaniassa viime syksynä. Hänen tulevaisuutensa näyttää nyt huomattavasti valoisammalta kuin vuosi sitten, kun perhe asui vielä Odessassa, Ukrainassa.

– Meidän piti paeta Odessasta koulujen sulkemisen jälkeen. Renata oli päivät yksin kotona, kun olimme töissä. Rakennuksessamme ei ollut pommisuojaa, joten kun sireenit huusivat, hänen piti ottaa koiramme Alpina ja kiirehtiä kylpyhuoneeseen. Se oli turvallisin tila asunnossamme, Renatan äiti Natalia kertoo.

Lempiaineeni on matematiikka, olen hyvä siinä.

Renata, 10, Ukrainan pakolainen

Viimeiset kuukaudet Odessassa Renata oli paljon yksin kotona, ulkona ei voinut liikkua ja asunnossa kaikuivat jatkuvat ilmahälytykset ja ohjusten äänet. Perheen oli paettava, ensin rajan yli Romaniaan, jossa he asettuivat Bukarestiin.

UNICEFin tukemassa koulutuskeskuksessa Bukarestissa Ukrainasta paenneille lapsille tarjotaan tilat ja välineet osallistua verkko-opetukseen ja sen lisäksi järjestetään oppitunteja romaniankielestä. Renata osallistui keskuksessa opetukseen.

Renatan edistyminen oli vaikuttavaa. Hän opiskeli ahkerasti ja saavutti lähes sujuvan romanian kielen taidon kahdessa kuukaudessa, läpäisi pääsykokeen ja aloitti paikallisessa koulussa neljännen luokan syyskuussa. Hän on koulun ainoa ukrainalainen lapsi, mutta se ei ole hidastanut Renataa. Hän on onnellinen ja nauttii koulunkäynnistä.

– Lempiaineeni on matematiikka, olen hyvä siinä, hän virnistää.

Ukrainassa UNICEF tukee yhdessä opetusviranomaisten kanssa lasten koulunkäynnin jatkumista kehittämällä etäopetusta, kunnostamalla kouluja sekä kouluttamalla opettajia antamaan oppilailleen psykososiaalista tukea. Lisäksi lapsille ja opettajille toimitetaan koulutarvikkeita ja opetusmateriaaleja.

Ukrainalaisia vastaanottaneissa maissa tuetaan ukrainalaisten lasten pääsyä paikallisiin kouluihin, järjestetään tiloja, välineitä ja tukiopetusta etäkoulua käyville lapsille ja jaetaan koulutarvikkeita.

Paikalliseen kouluun osallistumisen esteenä on usein kielitaito. Jos asuinmaan kieli ei ole tuttu voi etäkoulu kotimaahan tuntua helpommalta ratkaisulta. Yksi keino tukea lasten kouluun pääsyä on kielenopetus.

Koulun merkitys lapsen elämässä on valtava

Huolehtimalla lasten koulunkäynnistä huolehdimme koko yhteiskunnan tulevaisuudesta. Osana UNICEFin hätäaputyötä huomioidaan aina lasten koulunkäynti.

Viisi syytä miksi koulutus on tärkeää:

  1. Luku- ja laskutaito ja muu perusopetus ovat elintärkeitä selviytymiskeinoja jokaiselle.
  2. Koulutetulla lapsella on enemmän tulevaisuuden vaihtoehtoja ja työllistymismahdollisuuksia.
  3. Koulu on turvallinen tila olla muiden kanssa ja oppia. Se on paikka, jossa lapsi voi olla lapsi kriisinkin keskellä.
  4. Koulussa voidaan tarjota lapsille terveyskasvatusta ja terveyspalveluita, jotka eivät muuten tavoita lapsia.
  5. Koulussa luodut sosiaaliset suhteet ja taidot toimia ryhmässä, kannattelevat myöhemmässäkin elämässä.

Huolehtimalla lasten tulevaisuudesta huolehdimme koko yhteiskunnan toipumisesta jaloilleen. UNICEFin kuukausilahjoittajana voit olla mukana tässä tärkeässä työssä.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi

Julkaistu 12.4.2023