Mielenterveystuki auttaa lapsia toipumaan kriiseistä
Kriisit kuormittavat lasten ja nuorten mielenterveyttä. Siksi psykososiaalinen tuki ja mielenterveydestä huolehtiminen on tärkeä osa UNICEFin humanitaarista apua.
Tunti sen jälkeen, kun ensimmäinen Syyriaa ja Turkkia helmikuussa 2023 koetelleista tuhoisista maanjäristyksistä oli tapahtunut, Al-Asmain peruskoulu avasi ovensa kotinsa menettäneille. Helmikuun loppuun menneessä koulu tarjosi suojan 350 ihmiselle, joista 75 oli lapsia.
UNICEFin tukemat liikkuvat lastensuojelutiimit auttoivat lapsia Aleppossa tarjoamalla perheille kriisiapua ja muuta mielenterveystukea. Yksi tiimeistä järjesti Al-Asmain peruskoululla lapsille ja nuorille erilaisia aktiviteetteja, joissa käsiteltiin mielenterveyttä ja opetettiin tärkeitä taitoja kriisitilanteesta selviytymiseen.
Maanjäristyksen aiheuttaman kriisin ensimmäisten viikkojen aikana tiimit olivat tavoittaneet jo yli 21 000 lasta ja 11 000 huoltajaa Aleppossa. Samanlaista työtä tehtiin myös muualla tuhoalueella. Yksi apua saaneista oli 13-vuotias Iman.
– Maanjäristyksen jälkeen olin masentunut, sillä jouduimme jättämään kotimme ja ulkona oli niin kovin kylmä. Nyt oloni on parempi, varsinkin silloin kun pääsen työpajoissa puhumaan tunteistani, piirtämään ja leikkimään, Iman kertoo.
UPSHIFT-ohjelmassa ukrainalaiset nuoret auttavat toisiaan
UPSHIFT-ohjelmassa ukrainalaiset nuoret auttavat toisiaan
Myös Ukrainassa liikkuvat tiimit tukevat lasten mielenterveyttä ja jaksamista. Sen rinnalla apua tarjoaa myös UNICEFin UPSHIFT-ohjelma, jonka tavoitteena on tukea nuorten mielenterveyttä tarjoamalla keskusteluapua ja opettavaista ajanvietettä.
Sodan alkamisen jälkeen UPSHIFT-ohjelmaan on liittynyt eri puolilta maata yli 100 ryhmää, joissa työskentelee yhteensä yli 200 nuorta. Yksi heistä on 18-vuotias Sofia Tkachenko, 2. vuoden psykologian opiskelija.
– Tarjoamme nuorille ilmaista psykologista tukea opettajiemme tuella. Järjestämme myös useita ennaltaehkäiseviä ja opetuksellisia aktiviteetteja. Puhumme siitä, miten tärkeää on suojella ja tukea omaa mielenterveyttään. Tällä hetkellä moni tarvitsee tällaista apua maassamme.
UNICEFin teettämän kyselyn mukaan 70 prosenttia Ukrainan nuorista kertoo mielenterveytensä kärsineen helmikuussa 2022 eskaloituneen sodan myötä. Yli 70 prosenttia kertoo kaipaavansa enemmän mielenterveystukea.
– Kaikilla ei kuitenkaan ole varaa maksaa käynneistä ammattilaisen luona, eikä osa pysty avautumaan haasteistaan tuntemattomalle, Tkachenko selittää.
Sofian tiimi on kehittänyt tähän tarpeeseen chattibotin, joka tarjoaa helpon tavan jättää konsultaatiopyyntöjä tiimille. Pyynnön jälkeen tiimi suunnittelee konsultaatiokäynnin asiakkaan tarpeiden mukaan kokeneiden psykologien avustuksella. Tiimin työ auttaa lapsia ja nuoria jaksamaan, mutta siitä on hyötyä myös opiskelijoille itselleen.
– Tiesimme, että sodan aikana voimme kohdata hyvin haastavia tarinoita. Haluamme kuitenkin tehdä työtä ja auttaa. Rakentamamme järjestelmä auttaa saamaan työkokemusta ja osaamista yksilöiden kanssa työskentelystä.
UNICEFin työ perustuu täysin vapaaehtoisiin lahjoituksiin. Lahjoittajien tuella autamme kriiseissä ja kaikkein heikoimmassa asemassa eläviä lapsia eri puolilla maailmaa. Kuukausilahjoittajien avulla pystymme reagoimaan nopeasti kriisien iskiessä.