Puhdas vesi ja peseytymismahdollisuudet parantavat lasten terveyttä Ugandassa
Turvallinen juomavesi ja hyvä hygienia ovat lasten terveyden ja hyvinvoinnin perusta.
Puhdas vesi linkittyy moneen terveyden ja hyvinvoinnin osa-alueeseen lasten elämässä. Likainen vesi ja hygienian puute taas on olennainen tekijä sairauksien ja aliravitsemuksen taustalla. Vesi-, sanitaatio- ja hygieniatyö, eli WASH-työ on yksi tärkeimmistä UNICEFin työn osa-alueista. Pohjimmiltaan sen tarkoitus on turvata lasten elämä.
Kestävän kehityksen agenda 2030 yhtenä tavoitteena on varmistaa veden saanti ja sen kestävä käyttö sekä sanitaatio kaikille maailman lapsille. Kuten muutkin kestävän kehityksen tavoitteet, niin myös veteen ja sanitaation liittyvä tavoite on pahasti takamatkalla. Likainen vesi, huono hygienia ja puutteellinen viemäröinti on yhä tuhannen alle viisivuotiaan lapsen kuoleman taustalla päivittäin.
Esimerkiksi Ugandassa WASH-työhön liittyvät tavoitteet ovat vielä kaukana. Lähes puolet kouluista on vailla vettä ja sen myötä käsienpesumahdollisuutta ja terveyspalveluista 40% on vailla juoksevaa vettä ja 90% ilman viemäröintiä. Käsienpesumahdollisuudet ja puhdas juomavesi olisivat erittäin tärkeitä maassa, jossa kärsitään toistuvista epidemioista.
Koululaisten mukana taidot ja tiedot kulkevat myös koteihin
UNICEFin tukema WASH-työ Ugandassa keskittyy kotitalouksia tukevan työn lisäksi kouluihin ja terveyspalveluihin. Puhdas vesi ja vessat parantavat koululaisten elämää lukuisin eri tavoin. Koulujen hygieniakasvatus levittää tietoa koululaisten mukana myös yhteisöihin laajemmin.
Yksi esimerkki on Maarun peruskoulu Koillis-Ugandassa, jonne on kuluneen vuoden aikana saatu juokseva vesi ja vessat. Osana hygieniatyötä kouluun perustettiin terveyskerho, jossa lapset saavat tietoa ja oppeja peseytymiseen, hygienian merkitykseen ja lisäksi saippuan ja kuukautissiteiden valmistamiseen. Nämä taidot ja tiedot ja tiedot kulkevat koululaisten mukana koteihin, ja sitä kautta yhteisöt voivat paremmin.
Projektin puitteissa juokseva vesi on saatu myös alueen terveyskeskukseen ja kotitalouksien käyttöön. Alueella toimiva UNICEFin WASH-asiantuntija John Bosco kertoo, kuinka aiemmin kuivalla kaudella vettä otettiin käyttöön joenuomista ja lammista, jolloin vesi ei ollut puhdasta eikä turvallista. Puhtaan veden myötä lasten sairastelu on vähentynyt.
– Juoksevan veden myötä lisää lapsia on alkanut käydä koulua, ja erityisesti tyttöjä osallistuu opetukseen enemmän. Kasteluvesi tekee koulun puutarhasta tuottoisan ja ravinto on monipuolisempaa. Puhtaan veden vaikutukset tulevat näkymään myös kouluarvosanoissa, Bosco sanoo.
Nenäpäivä tukee UNICEFin vesi-, sanitaatio- ja hygieniatyötä Ugandassa. Työhön kuuluu esimerkiksi WC- ja käsienpesutilojen rakentamista ja kunnostamista kouluissa, varhaiskasvatuskeskuksissa ja terveysasemilla. Koulutuksilla ja kampanjoilla lisätään tietoisuutta hygienian merkityksestä, jotta ihmiset käyttäisivät WC-tiloja enemmän, sanitaatiotiloja ylläpidettäisiin riittävästi ja jotta hyvät hygieniakäytännöt, kuten käsienpesu, leviäisivät.
Nenäpäivä-lähetyksessä tutustutaan UNICEFin Nenäpäivän varoilla tuettuun työhön Ugandassa, lähetys nähdään perjantaina 10.11. klo 19 Yle TV2 ja Yle Areena.