Rovion tilaisuudessa opittiin UNICEFin asiantuntijalta intersukupuolisten lasten oikeuksista
Suomen UNICEFin ja Intersukupuolisten ihmisoikeudet ry, ISIOn asiantuntijat kertoivat Rovion järjestämässä tilaisuudessa intersukupuolisuudesta ja intersukupuolisten lasten tilanteesta. Tapahtumaan osallistui suomalaisten peliyritysten henkilöstöä osana Better Games Together -yhteisöä, joka kehittää pelialan käytäntöjä erityisesti LBTQIA+ asioissa
Intersukupuolisuus on osa luonnollista sukupuolipiirteiden vaihtelua
Intersukupuolisuus on fyysinen, synnynnäinen tila. Intersukupuolisen lapsen keho ei mahdu tyypillisiin määritelmiin siitä, millainen tytön tai pojan kehon tulisi olla. Kyse on luonnollisesta sukupuolipiirteiden vaihtelusta, joita ihmisissä on esiintynyt aina, kaikkialla maailmassa.
– YK on arvioinut, että 1,7 % väestöstä on intersukupuolisia. Esimerkiksi Suomessa on siten lähes 90 000 intersukupuolista ihmistä. Jotkut intersukupuoliset lapset tarvitsevat lääketieteellistä hoitoa sukupuolipiirteiden variaation takia. Suurin osa ei, sanoo ISIOn puheenjohtaja Kaisli Syrjänen.
Suomen UNICEFin julkishallintotyön johtaja Mirella Huttunen kertoo, että intersukupuolisten lasten oikeudet eivät tällä hetkellä toteudu.
– Ongelmana on, että intersukupuolisille lapsille tehdään tarpeettomia leikkaus- ja hoitotoimenpiteitä, jotka suoritetaan ilman lapsen tietoista suostumusta. Tämä loukkaa useita lapsen oikeuksia ja voi aiheuttaa vakavia traumoja lapsille.
Puhutaan asioista oikeilla termeillä, ei pelätä puuttua syrjiviin käytäntöihin
Haasteena on usein se, että sen enempää päättäjät kuin suuri yleisökään eivät tiedä, mitä intersukupuolisuus on. Siihen liittyy paljon tabuja ja väärinkäsityksiä.
–Tärkein asia, jonka jokainen meistä voi tehdä edistääkseen intersukupuolisten lasten oikeuksia, on ottaa selvää mistä intersukupuolisuudessa on kyse ja puhua intersukupuolisuudesta. Näin vähitellen aiheen ympärillä olevat tabut ja hiljaisuus poistuvat.
On myös tärkeää, että intersukupuolisuudesta puhutaan kunnioittavasti ja luonnollisena asiana.
–Tällöin niin intersukupuolisille lapsille kuin aikuisillekin syntyy tunne siitä, että he ovat oikeanlaisia ja arvostettuja sellaisena kuin ovat. Päättäjien tulee puolestaan turvata intersukupuolisten lasten oikeudet lainsäädännöllä, joka kieltää tarpeettomat leikkaus- ja hoitotoimenpiteet, Huttunen sanoo.
Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja inkluusio näkyväksi kaikessa toiminnassa
Rovion tiloissa Espoossa järjestettyyn tilaisuuteen osallistui paikan päällä ja etäyhteydellä noin sata työntekijää Better Games Together -verkostoon kuuluvista yrityksistä. Osallistujat olivat yhtä mieltä koulutuksen tärkeydestä.
–Roviolla henkilöstömme edustaa yli 50 kansalaisuutta. Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja inkluusio ovat meille jo tästä syystä keskeisiä arvoja. Samaan aikaan meidän tulee olla nöyriä uusien asioiden äärellä. Kukaan ei tiedä ja osaa vielä kaikkea – meillä on vielä paljon opittavaa, kertoo Rovion markkinointipäällikkö Pekka Korpela.
Hän kertoo, että roviolaisista mieheksi identifioituvia on 68 prosenttia .
– Tilanteen muuttaminen vaatii koko alalta vielä paljon työtä, hän sanoo.
– Keskustelussa tehtiin hyvin näkyväksi se, että intersukupuolisuudesta täytyy puhua, jotta se ei ole yhteiskunnassa tabu, vaan yksi osa sateenkaaren ja sukupuolten kirjoa, sanoo Supercellin viestintäjohtaja Viivi Ali-Löytty.
Hän kertoo, että Supercellille on tärkeää olla tuomassa paitsi lisää ymmärrystä ja koulutusta vähemmistöasioista omalle henkilöstölle, myös ajaa muutosta koko pelialalle.
–Tavoitteemme on, että monimuotoisuus näkyy lopulta peleissä, joita kehitämme.