Siirry sisältöön

UNICEF: Kaksi kolmasosaa lapsia koskevista kestävän kehityksen tavoitteista jäljessä tavoitellusta

YK:n yleiskokouksen alla julkaistava raportti osoittaa tarpeen kiihdyttää tahtia, jotta YK:n kestävän kehityksen tavoitteet saavutettaisiin määräajassa. Lasten asettaminen etusijalle on välttämätöntä, jotta tavoitteisiin päästään.

Uutinen
Kaksi veljestä kävelee kotiin reppujen kanssa koulusta Pakistanissa.
© UNICEF/UN0701854/Zaidi

Vuonna 2015 sovittu ja vuoteen 2030 voimassa oleva YK:n jäsenvaltioiden kestävän kehityksen tavoiteohjelma on puolivälissä. UNICEFin julkaiseman uuden raportin mukaan kaksi kolmasosaa lapsiin liittyvistä tavoitteista on kuitenkin pahasti jäljessä.

Meiltä loppuu aika lupausten lunastamiselle.

UNICEFin pääjohtaja Catherine Russel

– Seitsemän vuotta sitten valtiot lupasivat hävittää maailmasta köyhyyden, nälän ja epätasa-arvon sekä varmistaa jokaiselle pääsyn peruspalveluiden pariin. Mutta nyt tavoitteiden puolivälissä huomaamme, että meiltä loppuu aika näiden lupausten lunastamiselle, sanoo UNICEFin pääjohtaja Catherine Russel.

Kestävän kehityksen huippukokouksen alla julkaistu raportti kokoaa yhteen datan yli 190 maasta reilun 20 vuoden ajalta ja näyttää, missä maat menevät vuoden 2030 tavoitteiden saavuttamisessa. Jos tahti jatkuu samanlaisena, ainoastaan 60 maata, joissa asuu 25 prosenttia maailman lapsista, tulee saavuttamaan tavoitteet vuoteen 2030 mennessä.

Parhaiten tavoitteiden saavuttamisessa ovat edistyneet matalan ja keskitulotason maat, kuten Kambodža, Intia, Marokko, Ruanda ja Uganda. Tavoitteet, jotka liittyvät oppimiseen, elämään ilman köyhyyttä ja suojeluun ovat kauimpana tavoitellusta.

Raportin mukaan tavoitteiden saavuttaminen on yhä mahdollista, mutta siihen tarvitaan vahvaa kansallista sitoutumista, tehokkaita käytäntöjä ja riittävää rahoitusta.

UNICEF kehottaa valtioita kiihdyttämään tahtia ja peräänkuuluttaa lapsen oikeuksien asettamista tavoitteiden keskiöön. Tehokkain tapa edistää tavoitteiden toteutumista on panostaa lapsiin. Tutkimukset osoittavat, että lapsen oikeuksiin sijoittaminen on kannattavaa yhteiskunnille: panostamalla etenkin lasten ensimmäisiin elinvuosiin, voidaan parhaiten poistaa nälkää ja köyhyyttä sekä torjua huonoa terveyttä ja epätasa-arvoa.

Tarkemmat maakohtaiset tulokset julkaistaan joulukuussa.

Julkaistu18.9.2023